ΚεντρικήΥγεία

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας

23/5/2022

Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος για περισσότερες από 100 διαφορετικές ιατρικές παθήσεις που προκαλούν πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία και προβλήματα στην κίνηση των αρθρώσεων. Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις. Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας και του λύκου.

Η αρθρίτιδα δεν είναι μια ενιαία ασθένεια αλλά μάλλον μια ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν τις αρθρώσεις. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από τη φθορά του χόνδρου και του οστικού ιστού γύρω από τις αρθρώσεις σας. Αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου καθώς γερνάτε και μπορεί να επιδεινωθεί από τραυματισμό ή αύξηση βάρους. Τα άτομα που κάνουν σωματική εργασία ή έχουν επαγγέλματα που απαιτούν βαριά ανύψωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτόν τον τύπο αρθρίτιδας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί πρήξιμο στις αρθρώσεις σας και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων εάν δεν αντιμετωπιστεί. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται σε υγιείς ιστούς – όπως ο χόνδρος – στο σώμα σας αντί να επιτίθεται σε βακτήρια ή ιούς όπως συνήθως.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή οξείας αρθρίτιδας που προκαλείται από υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία). Η ουρική αρθρίτιδα προκαλεί ξαφνικές κρίσεις έντονου πόνου και πρήξιμο σε μία μόνο άρθρωση – συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού – που εμφανίζονται περιοδικά κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου (μήνες έως χρόνια). Η αιτία είναι άγνωστη- ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μια κρίση μετά από αρκετά χρόνια χωρίς θεραπεία.

Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των αρθρώσεων ή αλλαγές στο σχήμα τους.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα. Υπάρχουν και άλλοι τύποι, όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, η αντιδραστική αρθρίτιδα και ο λύκος.

Η αρθρίτιδα που προσβάλλει τα χέρια και τα πόδια ονομάζεται “περιφερική νόσος των αρθρώσεων”. Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας προσβάλλει συνήθως περισσότερες από μία αρθρώσεις κάθε φορά.

Σήμερα η ιατρική έχει αναπτύξει σύγχρονα εργαλεία για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, όπως το αρθροσκόπιο  που είναι ένα λεπτό όργανο με μια πηγή φωτός στην άκρη του, το οποίο χρησιμοποιούν οι γιατροί για να εξετάσουν το εσωτερικό του σώματος. Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνει χειρουργική επέμβαση στην άρθρωσή σας, όπως αρθροπλαστική γόνατος ή αρθροσκόπηση ώμου, εάν έχει υποστεί σοβαρή βλάβη ή εάν δυσκολεύεστε να την κινήσετε επειδή υπάρχει πολύς πόνος ή δυσκαμψία.

Related posts

40ο Ετήσιο Συνέδριο Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ.

xristiana

Αυτή είναι η σωστή ποσότητα ρετινόλης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις

xristiana

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος οστεοπόρωσης στον Δήμο Ιλίου

xristiana