ΚεντρικήΥγεία

Μέτριες δόσεις ψευδαργύρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των καρκίνων

27/5/2022

Η συμπερίληψη ψευδαργύρου στην καθημερινή διατροφή είναι ασφαλής εάν είναι εντός της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, η οποία είναι οκτώ ή εννέα χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες και έντεκα χιλιοστόγραμμα για ενήλικες άνδρες.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο και το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μόνο μικρές ποσότητες σε καθημερινή βάση. Είναι απαραίτητος για σχεδόν 300 ένζυμα προκειμένου με τη σειρά τους να πραγματοποιήσουν ζωτικές χημικές αντιδράσεις. Ο ψευδάργυρος συμβάλει στη δημιουργία του DNA, την ανάπτυξη των κυττάρων, την οικοδόμηση πρωτεϊνών, την επούλωση κατεστραμμένου ιστού και την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός για την επούλωση πληγών και τη διατήρηση της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης.

psevdargiros

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στον φλοιό της Γης και όσον αφορά στις τροφές συμπεριλαμβάνεται στο κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα, τα αβοκάντο, τα βατόμουρα, τα ρόδια, τα σμέουρα, τη γκουάβα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια και τα βατόμουρα. Η δε ποσότητα συγκέντρωσης ψευδαργύρου στα ως άνω τρόφιμα εξαρτάται από το επίπεδό του στο έδαφος. Να σημειωθεί πως όταν ο άνθρωπος τρέφεται σωστά λαμβάνει τις απαιτούμενες ποσότητες και δεν χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής.

Η συμπερίληψη ψευδαργύρου στην ημερήσια διατροφή είναι ασφαλής εάν είναι εντός της συνιστώμενης ποσότητας, η οποία είναι 8 ή 9 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες και 11 mg. για ενήλικες άνδρες. Ωστόσο, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Επί παραδείγματι η κατανάλωση άνω των 40 mg. σε ημερήσια βάση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης όπως πυρετό, βήχα, κεφαλαλγία και κόπωση.

psevdargiros

Τα οφέλη του ψευδάργυρου για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Ο Δρ. Amos Gelbard από το Ακαδημαϊκό Κολέγιο του Ισραήλ αναφέρει σε έκθεσή του το 2017 ότι ο ψευδάργυρος έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει κακοήθειες.

Η ανάλυση 40 μελετών σε όλο τον κόσμο δείχνει ανεπάρκεια ψευδαργύρου σε καρκινοπαθείς, οι οποίοι τείνουν να έχουν όλο και ταχύτερη εξέλιξη της νόσου και χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Οι μελέτες ξεκίνησαν για τον υγιή και καρκινικό ιστό στο εργαστήριο και συνεχίστηκαν σε ποντίκια και αρουραίους. Ελπιδοφόρα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε δύο μελέτες σε ασθενείς με καρκίνο.

Έρευνα δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων που προκύπτουν από καρκίνο θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω μεγαλύτερης προσοχής στη σωστή και επαρκή διατροφή. Αν και πολλές διαιτητικές ενώσεις φέρεται να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποστηρίζουν το γεγονός ότι ο ψευδάργυρος έχει ιδιαίτερη σημασία στην άμυνα του οργανισμού κατά της έναρξη και εξέλιξη του καρκίνου, σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της μελέτης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ καταναλώνει λιγότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ποσότητας ψευδαργύρου με αποτέλεσμα να έχει αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου άρα και της πιθανότητας να νοσήσει από καρκίνο.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου στον άνθρωπο συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο μέσω της επίδρασής του στην αγγειογένεση (σ.σ. στην ικανότητα του σώματος να αναπτύσσεται και να αναπτύσσει νέα αιμοφόρα αγγεία) και την εξέλιξη του όγκου. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας του DNA στα φυσιολογικά επιθηλιακά κύτταρα του προστάτη, διαμορφώνοντας τις πρωτεΐνες επιδιόρθωσης DNA και απόκρισης βλάβης.

Επιπλέον, τα ευρήματα υποστηρίζουν το ρόλο των μεταφορέων ψευδαργύρου ως καταστολείς όγκων στον προστάτη. Η αποκατάσταση των υψηλών επιπέδων ψευδαργύρου στα κακοήθη κύτταρα θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου.

«Με βάση τα συσσωρευμένα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση», κατέληξε ο Gelbard, «μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η συμπλήρωση ψευδαργύρου όχι μόνο διορθώνει την ανεπάρκειά του που βρίσκεται σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά αντιμετωπίζει επίσης τον καρκίνο στο σύνολό του».

Ενώ απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του στους ογκολόγους, «συνιστάται ο ψευδάργυρος να γίνει μέρος του πρωτοκόλλου θεραπείας του καρκίνου».

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Αίθριο Της Λότζια

xristiana

Δήμος Τήνου/ Άμισθη σύμβουλος επί θεμάτων ατόμων με αναπηρία

xristiana

6ος Λαϊκός Δρόμος «Παναγιώτης Αφαλής»: «Τρέχουν»

xristiana