ΚεντρικήΥγεία

Τα σημάδια «καμπανάκι» που προμηνύουν καρκίνο του δέρματος και οι εναλλακτικές θεραπείες

13/5/2022

Τα τελευταία χρόνια η συνειδητοποίηση της σημασίας των προληπτικών εξετάσεων για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος ανιχνεύεται νωρίς έχει αυξηθεί σημαντικά. Για τον καρκίνο του μαστού, η ευαισθητοποίηση είναι τόσο υψηλή που πολλές περιπτώσεις ανιχνεύονται κάθε χρόνο μέσω μαστογραφίας όταν η ασθένεια βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας.

Στον αντίποδα ο καρκίνος του δέρματος, ο οποίος είναι ο πιο συχνός σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, σπάνια ανιχνεύεται νωρίς, καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη ευαισθητοποίηση.

Ο Δρ. Mor Miodovnik, ειδικός στη δερματολογία και την ιατρική ογκολογία μάς διαφωτίζει σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να εξεταστεί κανείς από δερματολόγο και τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ώστε να διασφαλίσουμε το μέγιστο της υγείας μας.

«Η σύσταση είναι ότι κάθε άτομο πρέπει να επισκέπτεται προληπτικά τον δερματολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελέγξει όλες τις κρεατοελιές και τις βλάβες στο δέρμα», εξήγησε ο Miodownik. Δυστυχώς, δεν έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου και δεν συμπεριλαμβάνεται στα ετήσια check up όπως η μαστογραφία, η κολονοσκόπηση, το καρδιογράφημα και οι αιματολογικές εξετάσεις και ούρων.

Συνήθως πιστεύεται ότι μόνο τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος και επομένως θα πρέπει να εξεταστούν από δερματολόγο, αλλά ο Miodovnik λέει ότι αυτό είναι αναληθές. Δηλώνει ότι η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα καρκίνο του δέρματος σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, αλλά ο κίνδυνος ανάπτυξης όγκων του δέρματος υπάρχει επίσης μεταξύ των ατόμων με πιο σκούρο δέρμα, οπότε πρέπει επίσης να εξεταστούν.

Πώς γίνεται ο έλεγχος;

Ο δερματολόγος θα κάνει μια πλήρη και ενδελεχή εξέταση του δέρματος. Ο Miodovnik διευκρινίζει ότι ο έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια και τα πόδια και την ευαίσθητη περιοχή, καθώς το μελάνωμα και άλλοι όγκοι του δέρματος μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε μέρη που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Εάν ο γιατρός παρατηρήσει μια ύποπτη βλάβη, γίνεται βιοψία και ο ιστός ελέγχεται για να διαγνωστεί με ακρίβεια η φύση και το στάδιο της βλάβης.

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στον τράχηλο, στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και στους βραχίονες ενώ αυξάνονται σε μέγεθος σε βάθος χρόνου.

Όταν ο δερματολόγος τις εντοπίσει σε πρωτογενές στάδιο οι ασθενείς προλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός διηθητικού καρκινώματος και σημειώνονται υψηλά ποσοστά ίασης. Οι προκαρκινικές βλάβες μπορούν να αφαιρεθούν είτε χειρουργικά είτε με την εξελιγμένη μέθοδο Laser CO2 η οποία είναι αναίμακτη.

Ο Miodovnik προσθέτει ότι ένας δερματολόγος θα πρέπει να γνωρίζει το πρωτόκολλο παρακολούθησης των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο και να βεβαιωθεί ότι ελέγχονται. Εάν κάποιος διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος, οι έλεγχοι μπορεί να διενεργούνται συχνότερα, δηλαδή κάθε έξι μήνες.

Βεβαιωθείτε ότι ο δερματολόγος σας χρησιμοποιεί σειριακή ψηφιακή δερματοσκόπηση. Σύμφωνα με τον Miodovnik, η ψηφιακή δερμοατοσκόπηση είναι στην πραγματικότητα ένα αναπόσπαστο εργαλείο που χρησιμοποιεί πολωμένο φως ενώ μεγεθύνει κατά 10 φορές την περιοχή ώστε υπάρξει καλύτερη ανάλυση και διάκριση μεταξύ καλοήθους και κακοήθους βλάβης. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα φωτογράφισης της περιοχής επιτυγχάνοντας πιο ακριβή και αποτελεσματική εξέταση καθώς και σύγκριση της μετέπειτα πορείας του πάσχοντος.

Τα σημάδια «καμπανάκι»

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος: Καρκίνος βασικο-κυττάρων (BCC), καρκίνος πλακωδών κυττάρων (SCC) και το μελάνωμα. Να θυμάστε πως το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου, αντιπροσωπεύοντας παγκοσμίως τουλάχιστον το 40% των περιπτώσεων. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα που δεν επουλώνονται, ανοιχτές πληγές, πανάδες και οι αλλαγές στις υπάρχουσες κρεατοελιές, όπως οδοντωτές άκρες στην κρεατοελιά και τη διεύρυνση της κρεατοελιάς θορυβηθείτε και επισκεφτείτε άμεσα έναν δερματολόγο.

Τοπική χημειοθεραπεία ενδείκνυται για μεγάλα επιφανειακά καρκινώματα βασικών κυττάρων ενώ πιθανά να είναι ανεπαρκής για παρεμβατικά οζώδη καρκινώματα βασικών κυττάρων ή για διηθητικά καρκινώματα επιθηλιακών κυττάρων.

Η θεραπεία του μελανώματος

Ο Miodovnik εξήγησε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβη στο κυτταρικό DNA με διάφορους τρόπους, οδηγώντας σε μια αλυσίδα γεγονότων στο τέλος της οποίας το κύτταρο γίνεται καρκινικό. Ένα από τα σφάλματα στο DNA εμφανίζεται νωρίς στη διαδικασία και οδηγεί σε βλάβη σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται BRAF. Αυτή η βλάβη ανιχνεύεται σε περίπου 50% των μελανωμάτων. Σήμερα, υπάρχει μια αποτελεσματική, καθοδηγημένη από το στόχο θεραπεία για προχωρημένο μελάνωμα που αναστέλλει τη δραστηριότητα της ελαττωματικής πρωτεΐνης. Ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει για την παρουσία του ελαττωματικού γονιδίου, το οποίο οδηγεί στο σχηματισμό της ελαττωματικής πρωτεΐνης σε κάθε περίπτωση προχωρημένου μελανώματος για τον εντοπισμό ασθενών που θα επωφεληθούν από αυτή τη θεραπεία.

Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το μελάνωμα είναι προχωρημένο, υπάρχουν δύο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Ο Miodovnik εξηγεί ότι η μια είναι η ανοσοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ως τρίτο μέρος για να εντοπίσει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα και να οδηγήσει στην επίθεσή τους. Ένα δεύτερο είναι η στοχευμένη θεραπεία του αναστολέα BRAF, η οποία δρα απευθείας στο καρκινικό κύτταρο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δημήτρης Παπαδίτσας

xristiana

ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ Έδεσσας: Λουλούδια Και Φυτά Έτοιμα Να Στολίσουν Αυλές, Κοινόχρηστους Χώρους Και Μπαλκόνια!

xristiana

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες το Σάββατο – Πού και πότε θα βρέξει

xristiana