ΚεντρικήΥγεία

Χρόνιο στρες: Τα 15′ που καταπολεμούν το άγχος και προφυλάσσουν

24/4/2022

Την ιστορία του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη ΣΤ’, θα πρέπει να θυμηθούν οι πάσχοντες από χρόνιο στρες, ο οποίος χορηγούσε στον εαυτό του μικρές και σταδιακά αυξανόμενες δόσεις δηλητηρίου με στόχο την ανοσία και κατ’ επέκταση προστασία σε πιθανή απόπειρα δηλητηρίασής του.

Στη παραπάνω διαπίστωση οδηγούν πλείστα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι μικρές δόσεις στρες στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να ανακουφίσουν από το χρόνιο άγχος και να επιτρέψουν στο άτομο να να αντιμετωπίσει ευκολότερα σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές προκλήσεις. Πρόκειται για το στρες του μηχανισμού της όρμησης ή αλλιώς το καλό, ωφέλιμο και ευεργετικό στρες που, σε αντίθεση με το χρόνιο, δεν συσχετίζεται με τη πρόκληση προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τον τοξικολόγο Edward J. Calabrese από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, η όρμηση είναι είναι μια προσαρμοστική απόκριση στο στρες που στηρίζεται σε διπλή αντίδραση: οι υψηλές συγκεντρώσεις φυσικών και χημικών -τοξικών συχνά- παραγόντων αναστέλλουν, ενώ οι χαμηλές διεγείρουν. Μέσω αυτής της διφασικής αντίδρασης το μικρο-στρες ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης και συντήρησης των κυττάρων.

Πώς πετυχαίνετε τα ωφέλιμα μικρο-στρες

Ένα κρύο ντους, η σάουνα, η νηστεία ή μια προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) μπορούν να πετύχουν τα παραπάνω αποτελέσματα, μέσα από μικρής διάρκειας «ενέσεις» έντονου στρες που ακολουθούνται από ανάκαμψη, ξεκούραση και εις βάθος αποκατάσταση, μια διαδικασία εν γένει δύσκολη σύμφωνα τη Δρ Elissa Epel, διευθύντρια του Κέντρου Γήρανσης, Μεταβολισμού και Συναισθηματικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Αυτές οι σύντομες περίοδοι στρες προκαλούν ”σοκ” στα συστήματά μας σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, αναγκάζοντας το σώμα μας να προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες και να αποκαταστήσει την ισορροπία», πρόσθεσε, εξηγώντας τη φυσιολογική, σύμφωνα με την επιστήμη, απόκριση του οργανισμού για να επιβιώσει από τέτοια «σοκ».

Οι ερευνητές επεσήμαν ωστόσο ότι:

το ευεργετικό ή ωφέλιμο στρες δεν πρέπει να συγχέεται με το χρόνιο, μια κατάσταση που επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική υγεία και ευημερία
χρειάζεται προσοχή στη διάρκεια δραστηριοτήτων που προκαλούν τα μικρο-στρες, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά. «Δώστε μερικές μέρες στο σώμα σας μεταξύ των στρεσογόνων παρεμβάσεων ώστε να ξεκουραστεί», ανέφερε ο γενετιστής Δρ. David Sinclair από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι παράγοντες που οδηγούν στη μετάσταση

xristiana

Αιμοδοσία Δήμου Παύλου Μελά και ΑΧΕΠΑ

xristiana

Η τελειότερη σοκολατόπιτα

xristiana