27/4/2022
- Ψυχοσωματικά
- Θυμός και ευερεθιστότητα
- Λύπη
- Περιθωριοποίηση
- Κούραση
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Άρνηση να πάνε στο σχολείο
- Φοβίες
Αυτό που διαχωρίζει την αγχώδη διαταραχή απ’ το απλό άγχος είναι ότι εκδηλώνεται πολλές μέρες και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα εξάμηνο. Στο διάστημα αυτό παρατηρούνται σωματικά, πνευματικά αλλά και ψυχικά συμπτώματα που δυσκολεύουν το παιδί να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα.
Αυτά είναι:
Ψυχοσωματικά
Σχεδόν κανένα παιδί δεν θα πει, γυρνώντας απ’ το σχολείο ”αγχώθηκα πολύ σήμερα”, αντίθετα θα πει ”πονάει η κοιλιά μου, δεν θέλω να πάω αύριο σχολείο”. Οι συχνοί στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι είναι συμπτώματα που προκαλούνται απ’ το άγχος. Είναι επίσης, σημαντικό να προσέχετε για συμπτώματα όπως ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση, γιατί όλα αυτά προειδοποιούν για πιθανή κρίση πανικού.
Θυμός και ευερεθιστότητα
Τα περισσότερα παιδιά νευριάζουν, όταν νιώθουν κούραση και δεν μπορούν να εκφράσουν τι νιώθουν. Αν, όμως, αυτά τα ξεσπάσματα συνοδεύονται από οργή και έχουν διάρκεια, τότε πρέπει να θορυβηθείτε. Το παιδικό άγχος μοιάζει πολύ με έντονο θυμό και την αδυναμία διαχείρισης συναισθημάτων.
Λύπη
Τα αγχώδη παιδιά δυσκολεύονται να αποχωριστούν τους κοντινούς τους ανθρώπους και βιώνουν τεράστια στενοχώρια, όταν αναγκάζονται να φύγουν μακριά τους. Ξεσπούν με κλάματα, πολλές φορές χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος.
Photo by Caleb Woods on Unsplash
Περιθωριοποίηση
Αυτά τα παιδιά επιλέγουν την απομόνωση και αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Κούραση
Το να παλεύει ένα παιδί με αγχώδη διαταραχή είναι εξουθενωτικό και ακόμη κι αν ξεκουράζετε, νιώθει κουρασμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έλλειψη συγκέντρωσης
Εμφανίζουν αδυναμία στο να συγκεντρωθούν σε συζητήσεις και σχολικές υποχρεώσεις.
Photo by Jordan Whitt on Unsplash
Άρνηση να πάνε στο σχολείο
Αυτή η άρνηση είναι ένα συχνό σημάδι και συμβαίνει, διότι τα παιδιά το βλέπουν σαν μια εξουθενωτική ”αγγαρεία”.
Φοβίες
Τα παιδιά που υποφέρουν απ’ το άγχος, φοβούνται τόσο για την προσωπική τους ασφάλεια, όσο και για της οικογένειας και των φίλων τους. Χρειάζονται συνεχώς κάποιον να τα καθησυχάζει.
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr