ΚεντρικήΥγεία

Ψωρίαση: Οι παράγοντες που πυροδοτούν τα συμπτώματα (εικόνες)

27/4/2022

Η ψωρίαση είναι μια κληρονομική αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στην ψωρίαση, το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου στέλνει λανθασμένα μηνύματα στα κύτταρα του δέρματος να αναπτυχθούν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μέσα σε μερικές μέρες αντί για εβδομάδες. Αυτά τα κύτταρα που μεγαλώνουν γρήγορα, δεν αποβάλλονται στην ώρα τους, με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται πλάκες.

Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν καρδιακή νόσο, διαβήτη, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις και άλλα νοσήματα, γι’ αυτό πρέπει να έχουν υπό έλεγχο τα συμπτώματα.

Δείτε ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τα συμπτώματα της ψωρίασης:

Αλκοόλ: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ τείνουν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ. Άλλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham and Womens’ έδειξε αύξηση στα ποσοστά ψωρίαση σε όσους έπιναν 2-3 ποτήρια μπύρας την εβδομάδα.
Στρες: Οι παρενέργειες της ψωρίασης, όπως το κοινωνικό στίγμα (εξωτερική εμφάνιση), το υψηλό κόστος των θεραπειών και μια καθημερινότητα με πόνο και δυσφορία, μπορούν να προκαλέσουν έντονο στρες στον οργανισμό, το οποίο αποτελεί παράγοντα που πυροδοτεί την ψωρίαση.
Λοιμώξεις: Κοινές λοιμώξεις όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις της ψωρίασης. Εάν έχετε μολυνθεί από τέτοια βακτήρια, ενημερώστε τον δερματολόγο σας.
Γρατζουνιές, τσιμπήματα και εκδορές: Αν σας τσιμπήσει ένα έντομο, κοπείτε στο ξύρισμα ή ξύνεστε πολύ έντονα και προκαλείτε εκδορές στο δέρμα σας, μπορεί να παρατηρήσετε έξαρση της ψωρίασης στην περιοχή όπου το δέρμα σας πληγώθηκε. Όταν κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του δέρματος, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει επιπλέον προφυλάξεις, όπως ρούχα με μακριά μανίκια, γάντια, και χρήση σπρέι για τα έντομα.
Κρύος και ξηρός καιρός: Το δέρμα αφυδατώνεται εξαιτίας της ξηρότητας στην ατμόσφαιρα και οι μέθοδοι θέρμανσης (καλοριφέρ, κλιματιστικό κλπ.) κάνουν τα πράγματα χειρότερα, αφού αφαιρούν ακόμα περισσότερη υγρασία από τον αέρα. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που είστε έξω κατά τους ψυχρότερους μήνες και φροντίστε να έχετε έναν υγραντήρα στο σπίτι σας.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Λαχταριστή μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δ.Ι.Ε.Κ. Αγίου Δημητρίου

xristiana

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες;

xristiana