ΚεντρικήΥγεία

Τα 5 sos που πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις θαλασσινά και άλλα σαρακοστιανά (εικόνες)

7/3/2022

Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε και το τραπέζι θα γεμίσει με θαλασσινά και άλλα σαρακοστιανά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λίγα τρόφιμα παρέχουν στον οργανισμό περισσότερο ψευδάργυρο, ιώδιο, σίδηρο και χαλκό απ’ όσο τα θαλασσινά, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, χωρίς να περιέχουν πολλά λίπη ή υδατάνθρακες.

Την ίδια ώρα όμως, θεωρούνται ευπαθή τρόφιμα και μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αν καταναλωθούν αλλοιωμένα.

Επιπλέον, μπορεί να φέρουν και να μεταδώσουν βακτήρια και ιούς, που «ενδημούν» στις μολυσμένες θάλασσες. Μπορεί επίσης να περιέχουν επικίνδυνα χημικά και βαρέα μέταλλα, επίσης εξαιτίας της μόλυνσης.

Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση -με διάρροια και εμετό– η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί μέσα σε 24–48 ώρες, διάστημα αρκετό για να σας χαλάσει τη διάθεση και πιθανώς την εκδρομή!

Δείτε, λοιπόν, τα sos πριν βγείτε στην αγορά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές): Τα νωπά πρέπει να μυρίζουν «θάλασσα» και όχι «αμμωνία». Η επιφάνεια του σώματος πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα, η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τέλος τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, χωρίς κηλίδες. Τα κατεψυγμένα, αφού ξεπαγώσουν θα πρέπει να έχουν την όψη και τη οσμή του φρέσκου. Αποψυγμένα αλιεύματα παράγονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, απαγορεύεται η απόψυξη στο λιανεμπόριο.
Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια): Τα νωπά πρέπει να έχουν ευχάριστη μυρωδιά, πόδια σκληρά και κολλημένα στο σώμα, μεμβράνη του θώρακα τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, κεφάλι και θώρακα ανοιχτόχρωμα και χωρίς μαύρες κηλίδες. Επίσης, πρέπει να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Σημειώνεται ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια): Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά ή αν είναι ελαφρώς ανοιχτά να κλείνουν με την ελάχιστη πίεση. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος – με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού θα το δείτε να συστέλλεται. Τα καθαρισμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, πρέπει να έχουν η γυαλιστερή, συνεκτική σάρκα και μυρωδιά θάλασσας.
Αχινοί: Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Άλλα σαρακοστιανά: Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Ξηρότητα ή τάγγιση είναι ενδείξεις αλλοίωσης. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Οι καταναλωτές που έχουν αλλεργίες πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τα συστατικά και τις ενδείξεις στις συσκευασίες του χαλβά.

Πηγή: ΕΦΕΤ

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Η καλύτερη κλασική μουσική για ψυχική ευεξία

xristiana

Θεσσαλονίκη: Ραντάρ ανίχνευσης πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

xristiana

Mellonabilities: Συνεχίζει Η MYTILINEOS Το Καινοτόμο Πρόγραμμα Κατάρτισης ΑμεΑ

xristiana