18/2/2022
Δεν είναι τόσο γνωστά όσο τα ωμέγα 3 ή τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, είναι όμως εξίσου σημαντικά και απαραίτητα για την υγεία.
Ο λόγος για τα ωμέγα 7, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των ακόρεστων λιπαρών οξέων, και τα οποία είναι «καλά» λιπαρά, σε αντίθεση με τα βλαβερά κορεσμένα.
Τα Ω7 λιπαρά βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι αντζούγιες, καθώς και σε λάδια όπως το ελαιόλαδο και το λάδι που προέχεται από τον καρπό μακαντάμια. Υψηλή περιεκτικότητα σε Ω7 έχει επίσης το ιπποφαές.
Η χαμηλή πρόσληψη Ω7 λιπαρών μπορεί να επηρεάσει τις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, οι οποίες υπάρχουν για να διατηρούν τα επίπεδα ενυδάτωσης των ματιών, του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας.
Έτσι, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως τα παρακάτω:
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr