ΚεντρικήΥγεία

Ωμέγα 7 λιπαρά: Πού θα τα βρείτε και ποια σημάδια φανερώνουν έλλειψη (εικόνες)

18/2/2022

Δεν είναι τόσο γνωστά όσο τα ωμέγα 3 ή τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, είναι όμως εξίσου σημαντικά και απαραίτητα για την υγεία.

Ο λόγος για τα ωμέγα 7, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των ακόρεστων λιπαρών οξέων, και τα οποία είναι «καλά» λιπαρά, σε αντίθεση με τα βλαβερά κορεσμένα.

Τα Ω7 λιπαρά βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι αντζούγιες, καθώς και σε λάδια όπως το ελαιόλαδο και το λάδι που προέχεται από τον καρπό μακαντάμια. Υψηλή περιεκτικότητα σε Ω7 έχει επίσης το ιπποφαές.

Η χαμηλή πρόσληψη Ω7 λιπαρών μπορεί να επηρεάσει τις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, οι οποίες υπάρχουν για να διατηρούν τα επίπεδα ενυδάτωσης των ματιών, του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας.

Έτσι, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως τα παρακάτω:

photo
Ξηροφθαλμία & κοκκίνισμα ματιών: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition υπέδειξε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος Ω7 λιπαρών (ποσότητα 2 γραμμαρίων συνολικά) για διάστημα τριών μηνών βοήθησε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας, όπως ο πόνος, η θολή όραση, το αίσθημα καψίματος, το κοκκίνισμα και η υπερβολική παραγωγή δακρύων.
photo
Ξηροδερμία: Τα λιπαρά οξέα, όπως τα Ω3 και τα Ω7, είναι απαραίτητα για την παραγωγή του κολλαγόνου και επίσης βοηθούν το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση του καταπραΰνει τα συμπτώματα δερματικών παθήσεων όπως η δερματίτιδα, η ψωρίαση και το έκζεμα.
photo
Κολπική ξηρότητα: Μία ακόμη θετική επίδραση των Ω7 λιπαρών είναι η βελτίωση της λίπανσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η μείωση των ερεθισμών στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα στο σύνολό του.
photo
Ξηροστομία: Είναι συχνά ένδειξη δυσλειτουργίας των σιελογόνων αδένων, ωστόσο παρατηρείται συχνά και λόγω του αυξημένου στρες ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά). Τα Ω7 βοηθούν να αντιμετωπιστεί η ξηροστομία, η οποία συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος (χαλίτωση), αλλά και στην οδοντική πλάκα, τη φθορά των δοντιών και την ουλίτιδα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Hλιακό σύστημα κυκλικής οικονομίας μετατρέπει πλαστικά και αέρια του θερμοκηπίου σε βιώσιμα καύσιμα και άλλα προϊόντα

xristiana

Ραγάδες: Οι τρόποι για να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία

xristiana

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συντελεί στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

xristiana