ΚεντρικήΥγεία

Το σύνδρομο που απειλεί τα κορίτσια με διαβήτη τύπου 2

22/2/2022

Έναν επικίνδυνο συσχετισμό ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 2 και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποκαλύπτει νέα έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κορίτσια με διαβήτη.

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΟ) τα έφηβα και παχύσαρκα κορίτσια με διαβήτη τύπου 2, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΟ) προκαλεί υπογονιμότητα, ολιγομηνόροια και αρρενοποιητικά προβλήματα όπως τριχοφυΐα και ακμή, ενώ παράλληλα η περίοδος της γυναίκας δεν είναι τακτική.Ιδιαιτέρως, λόγω της επίδρασης των ορμονών στην ινσουλίνη παρατηρείται σημαντική τάση για παχυσαρκία. Επίσης παρατηρείται μεταξύ άλλων, αύξηση σωματικού βάρους με δυσκολία στην απώλειά του.

Για να εξακριβωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στα κορίτσια με διαβήτη τύπου 2 οι ερευνητές μελέτησαν 470 περιπτώσεις κοριτσιών με διαβήτη τύπου 2, από 6 συνολικά επιστημονικές έρευνες διαφορετικών χωρών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open , διαπίστωσε ότι μόλις το 20% των κοριτσιών αυτών είχαν σύνδρομο πολυκυστικών  ωοθηκών, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο και συγκριτικά διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό έφηβο πληθυσμό.

Τα ευρήματά αποκαλύπτουν πως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών προκαλεί συχνή νοσηρότητα στα κορίτσια με διαβήτη τύπου 2,  γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται έλεγχος για το σύνδρομο από τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε» λέει ο Δρ. Constantine Samaan, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, τονίζοντας πως «η επίγνωση του Συνδρόμου είναι το κλειδί. Τα κορίτσια με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ενώ είναι απαραίτητος ο διαμοιρασμός πληροφοριών ανάμεσα στους ασθενείς και τους θεράποντες όπως οι ακανόνιστες έμμηνοι ρήση, η ακμή, η έντονη τριχοφυΐα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παροχή θεραπειών» τόνισε ο καθηγητής  Samaan.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίσταση στην ινσουλίνη παίζει τον ίδιο ουσιαστικό ρόλο και στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 αλλά και του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Πολλές γυναίκες μάλιστα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν αντοχή στην ινσουλίνη.

Την αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων ανέδειξε η Δρ. Laurie Cohen, επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. «Όσοι αντιμετωπίζουν το Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2 και θα πρέπει να ελεγχθούν και για τις δύο παθήσεις και αντίστροφα» τόνισε η ίδια. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η θεραπεία του Συνδρόμου μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα.

Θεραπεία

«Στις εφήβους  η θεραπεία κινείται γύρω από τη λήψη συνδυασμένου αντισυλληπτικού χαπιού ενώ στην περίπτωση της υπερβολικής τριχοφυΐας δύναται να προστεθεί ένα ακόμα φάρμακο κατά των ανδρογόνων» συμπλήρωση η  Δρ. Cohen.  Όταν ένα κορίτσι με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι επίσης υπέρβαρο ή παχύσαρκο, συνιστώνται τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής της, στη διατροφή και την άσκηση της. Τέλος, αν έχει ήδη αναπτυχθεί προδιαβήτης ή διαβήτης τύπου 2 μπορεί να χορηγηθεί αγωγή, συνήθως μετφορμίνη», κατέληξε η δρ Cohen.

Πηγή: https://ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι Βρυξέλλες θα είναι η μεγαλύτερη ζώνη χωρίς αυτοκίνητα στην Ευρώπη

xristiana

Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

xristiana

Ελληνικό: Έμφαση στην κυκλική οικονομία και σε έργα υποδομής για βιώσιμη ανάπτυξη δίνει η Lamda Development

xristiana