19/2/2022
Η παραπληροφόρηση για τη γονιμότητα γίνεται δυστυχώς διαρκώς. Ρωτήστε πέντε άτομα στο δρόμο σχετικά για τη γονιμότητα και ο καθένας θα σας δώσει διαφορετικές συμβουλές για τα πάντα. Από το σεξ πριν από τη σύλληψη μέχρι τις τροφές που πρέπει να τρώτε για να μείνετε έγκυος.
Όμως, δεδομένου ότι υπολογίζεται ότι ένα στα οκτώ ζευγάρια βιώνει υπογονιμότητα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι μέλλοντες γονείς τι πραγματικά ισχύει και τι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια γυναίκα (και άνδρας) που προσπαθεί να κάνει παιδί είναι να κατακλύζεται από αναλήθειες.
Μέσα από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο mother.ly θα μάθετε πολλά για τους μύθους που υπάρχουν γύρω από την γονιμότητα. Ο Δρ. Lucky Sekhon, πιστοποιημένος OB-GYN και ειδικός γονιμότητας στο RMA της Νέας Υόρκης, αναλύει τους επτά από τους πιο συνηθισμένους μύθους γονιμότητας.
Μύθος #1: Ορισμένες στάσεις σεξ ή τα πόδια ψηλά μετά το σεξ μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ορισμένες θέσεις σεξ αυξάνουν την πιθανότητα να μείνετε έγκυος καθιστώντας ευκολότερο το σπέρμα να ταξιδέψει στον τράχηλο της μήτρας, αλλά οι μελέτες λένε ότι αυτό δεν ισχύει. «Η θέση στην οποία βρίσκεστε κατά τη διάρκεια του σεξ δεν επηρεάζει την πιθανότητα σύλληψης», λέει ο Δρ Sekhon.
Το να σηκώνετε τα πόδια ψηλά μετά το σεξ ακολουθεί την ίδια λογική με τον μύθο της θέσης του σεξ. Επίσης το να σηκωθείτε μετά το σεξ δεν επηρεάζει τις πιθανότητές σας για σύλληψη. «Μόλις πραγματοποιηθεί η εκσπερμάτιση, το σπέρμα χρειάζεται δευτερόλεπτα έως λεπτά για να εισέλθει στην αναπαραγωγική οδό και να ταξιδέψει στη μήτρα και τις σάλπιγγες», αναφέρει ο Δρ. Sekhon. «Αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από τη θέση που βρίσκεστε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το σεξ».
Μύθος #2: Η απόκτηση ενός μωρού σημαίνει ότι θα μείνετε έγκυος γρήγορα και στο δεύτερο
Αν και η απόκτηση ενός μωρού είναι καλό σημάδι για μελλοντικές εγκυμοσύνες, δεν εγγυάται αυτή η μία εγκυμοσύνη την ευκολία σύλληψης μιας δεύτερης. «Δεν υπάρχει αθροιστικό αποτέλεσμα όπου η απόκτηση παιδιών αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σε μελλοντικές προσπάθειες», λέει ο Δρ Sekhon.
Η δευτερογενής υπογονιμότητα εμφανίζεται όταν έχετε ήδη ένα μωρό αλλά δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος για ένα δεύτερο. Η δευτερογενής γονιμότητα αφορά και τους δυο γονείς, εξίσου.
Μύθος #3: Ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων προκαλεί υπογονιμότητα
Είναι δυνατόν το ίδιο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αποφύγουν την εγκυμοσύνη να προκαλέσει στην πραγματικότητα προβλήματα γονιμότητας; Σύμφωνα με τον Δρ Sekhon, όχι, η γονιμότητα επιστρέφει γρήγορα για τους περισσότερους ανθρώπους μόλις σταματήσουν τον ορμονικό έλεγχο!
Εδώ ο γιατρός, επίσης σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση γονιμότητας στα άτομα που έχουν μπει στη διαδικασία ορμονικού ελέγχου για χρόνια, αλλά θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό μέσα σε τρεις έως έξι μήνες.
Μύθος #4: Η επιλογή εσωρούχων ενός άνδρα μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του
Ο μύθος για τα στενά εσώρουχα μπορεί να είναι εν μέρει αληθινός, σύμφωνα με τον Δρ Sekhon. Οι όρχεις έχουν ένα ενσωματωμένο αντανακλαστικό που βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν εάν ζεσταθούν πολύ. «Με στενά εσώρουχα, είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του οσχέου με αυτό το αντανακλαστικό».
Ενώ οι υπερθερμασμένοι όρχεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκέντρωση του σπέρματος, ο αντίκτυπος στον αριθμό των σπερματοζωαρίων είναι προσωρινός και δεν πρέπει να επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη γονιμότητα.
Μύθος #5: Το άγχος προκαλεί υπογονιμότητα
Το άγχος για την γονιμότητα διαιωνίζει ακόμη περισσότερο το άγχος όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό. Το να λέτε σε κάποιον να σταματήσει να αγχώνεται εάν αντιμετωπίζει υπογονιμότητα είναι σαν να λέτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να κοιμηθείτε όταν έχετε αϋπνία.
Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Ο Δρ. Sekhon λέει ότι ενώ το άγχος δεν προκαλεί άμεσα στειρότητα, το να βάλεις το σώμα σε «έντονο σωματικό στρες όπως η πείνα ή ακόμα και η προπόνηση στον μαραθώνιο θα μπορούσε να διακόψει την τακτική ωορρηξία που θα μπορούσε έμμεσα να προκαλέσει στειρότητα». Η διαχείριση του καθημερινού στρες είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και κατ’ επέκταση για τη γονιμότητά σας.
Μύθος #6: Αν η μαμά σου δυσκολεύτηκε να μείνει έγκυος, θα δυσκολευτείς κι εσύ
Υπάρχουν φορές που οι συνθήκες που επηρεάζουν τη γονιμότητα μπορεί να είναι γενετικές, σύμφωνα με τον Δρ Sekhon, αλλά δεν είναι οι μόνες αιτίες. «Υπάρχουν πολλές άλλες μορφές υπογονιμότητας που δεν σχετίζονται με υποκείμενα γενετικά προβλήματα», λέει. Μερικά από αυτά είναι σωματικά, ενώ άλλα σχετίζονται με παράγοντες όπως η ηλικία, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ή οι υποκείμενες παθήσεις υγείας.
Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου τα γονίδια έχουν σημασία. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, η προδιάθεση για πρόωρη εμμηνόπαυση ή καταστάσεις όπως το PCOS που διακόπτουν την ωορρηξία μπορούν όλα να μεταδοθούν από τους γονείς στα παιδιά. Η γνώση του οικογενειακού σας ιστορικού μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε μπορεί να είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας.
Μύθος #7: Οι οργασμοί αυξάνουν τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος
Οι οργασμοί είναι διασκεδαστικοί, αλλά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα μείνετε έγκυος πιο γρήγορα. «Μια μακροχρόνια θεωρία είναι ότι οι συσπάσεις της μήτρας που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση του σπέρματος πέρα από τον τράχηλο της μήτρας και στην αναπαραγωγική οδό», αναφέρει ο Δρ. Sekhon. «Ωστόσο, αυτό έχει καταρριφθεί και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε μελέτες».
Εάν ανησυχείτε για τη γονιμότητά σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας ή έναν ειδικό γονιμότητας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει καθοδήγηση βασισμένη σε στοιχεία και μελέτες και όχι σε μύθους.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com