ΚεντρικήΥγεία

10 σημαντικές τροφές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας

18/2/2022

  • Ήρθε η ώρα να μεταφέρετε το μωρό σας στον κόσμο των στερεών
  • Τροφές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας

Ήρθε η ώρα να μεταφέρετε το μωρό σας στον κόσμο των στερεών; (Σηκώστε το χέρι σας αν αισθάνεστε ενθουσιασμένοι.)

Η πρώτη εμπειρία κάθε μωρού με τα στερεά είναι διαφορετική—μερικά μωρά ενθουσιάζονται με τις πρώτες τους τροφές αμέσως, ενώ άλλα χρειάζονται χρόνο και επιμονή. Επιτρέψτε στο μωρό σας να δοκιμάσει μια ποικιλία από υγιεινές και θρεπτικές τροφές και εφοδιαστείτε με αρκετή υπομονή κατά τη διάρκεια αυτού του νέου ταξιδιού.

trofes gia anaptixi egkefalou

Photo by Troy T on Unsplash

Θυμηθείτε να μην ξεκινήσετε τα στερεά μέχρι το μωρό σας να γίνει 6 μηνών και να είστε πάντα σε επικοινωνία με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Κάποιοι ίσως να έχετε επιλέξει και τη μέθοδο Baby led Weaning, γι’ αυτό και πρέπει να είστε σε καθημερινή συνεννόηση μαζί του.

Μόλις πάρετε το πράσινο φως (για όποια μέθοδο σίτισης και αν ακολουθείτε), εστιάστε σε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας.

Τροφές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας

1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα δημοφιλές πρώτο φαγητό για μωρά σε όλο τον κόσμο. Είναι μια θρεπτική επιλογή γιατί περιέχει ασβέστιο, πρωτεΐνη και υγιές λίπος. Η ενσωμάτωση υγιεινών λιπαρών όπως το γιαούρτι στη διατροφή του μωρού σας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων του καθώς και στην προσφορά προβιοτικών που βοηθούν στη δημιουργία ενός ισχυρού μικροβιώματος. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μας. Επιπλέον, στα μωρά αρέσει η πλούσια, κρεμώδης υφή του γιαουρτιού.

2. Αβοκάντο

Το κρεμώδες, πολτοποιημένο αβοκάντο είναι ένα δημοφιλές πρώτο φαγητό. Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με υγιή λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Όχι μόνο είναι θρεπτικό, καθώς τα υγιή λίπη συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά η υφή του είναι απαλή και ένα μωρό τείνει να το λατρεύει από την πρώτη στιγμή.

3. Τυρί

Τα μικρά μαλακά τυριά εισάγονται συχνά νωρίς, ανάλογα με την ετοιμότητα του μωρού σας, επειδή είναι πιο ελαφριά σε γεύση και υφή. Το τυρί κότατζ είναι μια νόστιμη λύση και το μωρό σας μπορεί να το φάει είτε σκέτο είτε ανάμεικτο με λαχανικά ή φρούτα.

4. Χυλός ολικής αλέσεως

Το να δώσετε στο μωρό σας έναν χυλό ολικής αλέσεως είναι μια θρεπτική επιλογή. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη, η κινόα και το κριθάρι πρέπει να αλέθονται και να βράζονται με νερό, αν θέλετε να τα σερβίρετε στα μωρά σας. Για να φτιάξετε έναν νόστιμο χυλό, μπορείτε να ανακατέψετε τη βρώμη με μητρικό γάλα, γιαούρτι ή μείγμα φρούτων/λαχανικών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσφέρουν φυτικές ίνες και είναι πηγή πρωτεΐνης.

5. Αβγά

Οι κρόκοι του αυγού περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες καθώς και χολίνη, σελήνιο και βιταμίνη Β12-όλα σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

6. Βούτυρα ξηρών καρπών

Οι παραδοσιακοί ξηροί καρποί με τη μορφή βουτύρου είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών και λιποδιαλυτών βιταμινών. Τα φιστίκια, τα κάσιους και το βούτυρο αμυγδάλου είναι όλες οι επιλογές που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας όταν νιώσετε ότι είναι έτοιμο.

Μπορείτε να βάλτε μια κουταλιά στον χυλό του, στο γιαούρτι του ή στην φρουτόκρεμά του.

Σημείωση: Σύμφωνα με συστάσεις από την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, τα εξαιρετικά αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί, μπορούν να εισαχθούν στη διατροφή των βρεφών από την ηλικία των 6 μηνών και θα πρέπει να εισάγονται νωρίς και συχνά, καθώς η έρευνα δείχνει ότι αυτή η τακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αποτρέπει την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών. 

7. Μήλα

Αυτά τα θρεπτικά φρούτα περιέχουν κερκετίνη, η οποία βοηθά στην τόνωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Τα μήλα προσφέρονται εύκολα ως πρώτη τροφή και σε όλα τα μεταβατικά στάδια διατροφής του μωρού σας. (Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν την υπέροχη συνταγή για σάλτσα μήλου!) Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αποκτούν μια άλλη επαφή με το φαγητό τους, μπορείτε να προσφέρετε τα μήλα ως finger food (κομμένα σε στικς) μαζί με κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών.

8. Φακές

Οι φακές είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές και είναι ιδιαίτερα θρεπτικές γιατί περιέχουν φυτικές ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνη. Είναι εύκολες στο μαγείρεμα και μπορούν εύκολα να αναμειχθούν σε πουρέ ή σούπα.

9. Πράσινα Φυλλώδη λαχανικά

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να προσφερθούν αρχικά ως μεμονωμένα λαχανικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες τροφές. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αναμίξετε σπανάκι με μήλο ή καρότα ή να φτιάξετε ένα πέστο σπανακιού για να καλύψετε τα ζυμαρικά μόλις το μικρό σας μεγαλώσει. Επειδή πολλά φυλλώδη λαχανικά περιέχουν νιτρικά άλατα, συνιστάται η κατανάλωσή τους συχνά από τους 10 μήνες και μετά.

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι ή το λάχανο προσφέρουν λουτεΐνη και βιταμίνη Κ, τα οποία συμβάλλουν στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

10. Σολομός

Ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των μωρών απαιτεί DHA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που είναι απαραίτητο για τη γνωστική ανάπτυξη. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική διατροφική πηγή DHA. Θα μπορούσατε να φτιάξετε έναν πουρέ σολομού με καρότο και πατάτα ή ακόμα και να δημιουργήσετε ένα μπιφτέκι σολομού.

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πασχαλινό Bazaar Του Συλλόγου Οικογένειας Και Φίλων Του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ Στη Λάρισα

xristiana

Συνέδριο Για Την Πρωτοβουλία Για Την Ψυχική Υγεία Παιδιών Και Εφήβων

xristiana

“Τρέξε μαζί με τον σκύλο σου” – Απολαύστε μια μοναδική εμπειρία στο Ωραιόκαστρο

xristiana