ΚεντρικήΥγεία

Κάνει τα παιδιά να τρώνε αυγό κάθε μέρα;

6/2/2022

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα για την ανάπτυξη του παιδιού. Πόσα αυγά όμως κάνει να τρώει το παιδί σε εβδομαδιαία βάση;  

Το αυγό, εκτός από τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά περιέχει και χοληστερόλη η πρόσληψη της οποίας πρέπει να είναι ελεγχόμενη στην παιδική ηλικία, αλλά στους ενήλικες.

Αυγό και χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μία λιπαρή ουσία που βρίσκεται στα αυγά και πολλές ακόμα ζωικές τροφές. Οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά να μην προσλαμβάνουν περισσότερα από 300mg χοληστερόλης την ημέρα συνολικά από τη διατροφή τους, συνεπώς το εάν το παιδί μπορεί να τρώει καθημερινά αυγό, εξαρτάται και από τις υπόλοιπες τροφές που περιλαμβάνονται στο ημερήσιο διαιτολόγιο του. Ένα αυγό περιέχει 187 mg χοληστερόλης.

Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του αυγού

Πρωτεΐνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυγά ανήκουν στην κατηγορία τροφίμων με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μαζί με τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, τους ξηρούς καρπούς και το κόκκινο κρέας. Τα παιδιά ηλικίας 1 με 3 ετών χρειάζονται 13 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρας, ενώ στην ηλικία των 4 με 8 η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 19 γραμμάτια την ημέρα. Στην προεφηβεία (παιδιά 9 έως 13 ετών) η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα πρωτεΐνης ανέρχεται στα 34 γραμμάρια.  

Χολίνη

Η χολίνη είναι μία βιταμίνη που βοηθά στον μεταβολισμό και είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει 147 mg χολίνης. Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους είναι η εξής:

  • Παιδιά από 7 μηνών μέχρι 1 έτους: 150 mg
  • Παιδιά 1 έως 3 ετών: 200 mg
  • Παιδιά 4 έως 8 ετών: 250 mg
  • Παιδιά 9 έως 13 ετών: 375 mg
  • Παιδιά 14 έως 18 ετών: 550 mg

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών. Ανήκουν στην κατηγορία των καρετονοειδών βιταμινών και περιέχονται στα αυγά και πολλά λαχανικά. Ένα βραστό αυγό περιέχει 353 mg λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.

Τρόποι για να γίνει το αυγό ένα ακόμα πιο θρεπτικό γεύμα

Αρχικά είναι σημαντικό το αυγό να μαγειρεύεται καλά πριν την κατανάλωση. Μπορείτε να συνδυάσετε το αυγό με γαλακτοκομικά προϊόντα ώστε να συνδυάσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών και ασβεστίου. Δοκιμάστε επίσης, να συνδυάσετε το αυγό με λαχανικά για να αυξήσετε την κατανάλωση των φυτικών ινών και βιταμινών στη διατροφή των παιδιών.

Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για εύκολα σνακ με αυγό που μπορείτε να ετοιμάσετε για τα παιδιά.

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μυτιληναίος: Στόχος το 30% στην αγορά ηλεκτρισμού έως το 2026 – Kοντράρει τη ΔΕΗ στα μερίδια αγοράς

xristiana

Δέρμα: Πώς θα το ανακουφίσετε από την ξηρότητα;

xristiana

Gazprom: 39,5 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σήμερα

xristiana