ΚεντρικήΥγεία

Χοληστερίνη: Διατροφικές αλλαγές για να τη μειώσετε (εικόνες)

22/1/2022

Αν έχετε ανεβασμένη χοληστερίνη, μπορείτε να τη θέσετε υπό έλεγχο, κάνοντας απλά μερικές αλλαγές στη διατροφή σας.

Αν για παράδειγμα, καταναλώνετε συστηματικά κόκκινο κρέας, η αντικατάστασή του με άπαχο λευκό κρέας και με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 25% ή και περισσότερο.

Η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, αλλά και των τρανς λιπαρών (μερικώς υδρογονωμένα έλαια), μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 5-10%.

Δείτε τα βήματα που προτείνουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τη μείωση της χοληστερίνης, κάνοντας απλές αλλαγές στη διατροφή σας:

photo
Περιορισμός των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών και κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών: Τα περισσότερα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά. Καλά λιπαρά δίνουν επίσης τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ορισμένα λαχανικά.
photo
Αύξηση της πρόσληψης διαλυτών ινών: Διαλυτές ίνες βρίσκονται για παράδειγμα στη βρόμη και στα φρούτα. Το συγκεκριμένο είδος φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
photo
Τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες: Οι στερόλες και οι στανόλες είναι σύνθετες ουσίες φυτικής προέλευσης που μοιάζουν δομικά με τη χοληστερίνη. Όταν εισέρχονται στον οργανισμό βοηθούν ώστε να απορροφάται μικρότερη ποσότητα χοληστερίνης. Οι στερόλες και οι στανόλες βρίσκονται μεταξύ άλλων σε χυμούς, γιαούρτια και προϊόντα επάλειψης.
photo
Δίαιτα που ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού σας: Μπορεί να σας πει ένας φίλος ή συγγενής ότι κατάφερε να ρίξει τη χοληστερίνη τους ακολουθώντας την τάδε δίαιτα. Είναι λογικό να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε κι εσείς τη συγκεκριμένη δίαιτα, είναι όμως πιθανό να μην καταφέρετε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στις δίαιτες –είτε λόγω γενετικού υποβάθρου είτε βιολογικών διαφορών– κι έτσι ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει. Αν η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί για να επαναφέρει τα επίπεδα της χοληστερίνης μέσα στα φυσιολογικά όρια, ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Καιρός: Γενικά αίθριος – Άνοδος της θερμοκρασίας

xristiana

Lip Plumpers: Τα θαυματουργά gloss που δίνουν όγκο στα χείλη & 5 must haves!

xristiana

Μια φορά κατέβηκε ένας χωριάτης ξυλοκόπος…

xristiana