ΚεντρικήΥγεία

Τοκετός: Αυτά που δεν σας έχει πει κανείς για πριν και μετά τη γέννα

24/1/2022

  • Τα πόδια σας μπορεί να πρηστούν
  • Μπορεί να έχετε αδύναμο πυελικό έδαφος
  • Μπορεί να έχετε ένα ανεξέλεγκτο τρέμουλο
  • Θα έχετε συσπάσεις και μετά τον τοκετό
  • Μπορεί να κάνετε εμετό μπορεί και να έχετε κένωση εντέρου

Όσες από εμάς έχουν γίνει μητέρες μπορούν με σιγουριά να σας πουν ότι ΤΙΠΟΤΕ δεν μπορεί πραγματικά να σας προετοιμάσει για τον τοκετό. Στην πραγματικότητα, η μεταγεννητική φροντίδα είναι ένα από τα πιο μη συζητημένα και μη μελετημένα ζητήματα στην ιατρική.

Τα πόδια σας μπορεί να πρηστούν

Το επιλόχειο οίδημα (πρήξιμο), προκαλείται από υπερβολική ποσότητα υγρού που παραμένει στον ιστό του σώματος μετά τη γέννηση. Αυτό μπορεί να συμβεί στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους και τον κόλπο σας.

Το σοβαρό οίδημα μπορεί να συσχετιστεί με μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται προεκλαμψία.

prin kai meta ton toketo 1

Τα σημάδια της προεκλαμψίας περιλαμβάνουν:

Οίδημα προσώπου, ναυτία και έμετος, κοιλιακό άλγος, ημικρανίες και γρήγορη αύξηση βάρους (πάνω από 4 κιλά την εβδομάδα). Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

Τι μπορεί να βοηθήσει:

  • Τρώτε υγιεινές τροφές
  • Προσθέστε θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.
  • ΠΙΕΙΤΕ Νερό!
  • Ξαπλώστε και τοποθετήστε τα πόδια σας ψηλά (χρησιμοποιήστε μαξιλάρια), πάνω από την καρδιά σας για περίπου 20 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσετε την κυκλοφορία σας και θα μειώσετε το πρήξιμο.
  • Αγοράστε και χρησιμοποιήστε ιατρικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Μπορεί να έχετε αδύναμο πυελικό έδαφος

Η ακράτεια ούρων και κοπράνων είναι κοινά συμπτώματα των προβλημάτων του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένης και της διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών ή διάστασης της λευκής γραμμής (diastasis recti). Πολλές μητέρες ανακτούν δύναμη στους μύες του πυελικού εδάφους τους μέσα σε 2 μήνες. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με αδύναμο πυελικό έδαφος, απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή πυελικού εδάφους!

prin kai meta ton toketo 2

Μπορεί να έχετε ένα ανεξέλεγκτο τρέμουλο

Το επιλόχειο τρέμουλο διαρκεί γενικά για αρκετά λεπτά μετά τον τοκετό και υποχωρεί μέσα σε μία ώρα. Εάν νιώσετε ρίγη ή δονήσεις τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό σας, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Θα έχετε συσπάσεις και μετά τον τοκετό

Περάσατε εννέα μήνες νιώθοντας το σώμα σας να αλλάζει και τη μήτρα σας να μεγαλώνει. Αξιοσημείωτα λοιπόν μετά τον τοκετό, η μήτρα σας συρρικνώνεται ξανά στο κανονικό της μέγεθος. Εάν ο πόνος από τις συσπάσεις είναι εξαιρετικά έντονος και δεν υποχωρεί, καλέστε το γιατρό σας.

Μπορεί να κάνετε εμετό μπορεί και να έχετε κένωση εντέρου

Η ναυτία/έμετος δεν είναι μόνο ένα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να συμβεί και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο λόγος; Ο γαστρεντερικός σας σωλήνας επιβραδύνεται επειδή όλη η ενέργεια του σώματός σας κατευθύνεται στη μήτρα!

Επίσης πολλές μαμάδες έχουν εντερικές κενώσεις όταν γεννούν. Συμβαίνει για διάφορους λόγους (π.χ. να μην προλάβατε να κάνατε κλύσμα, να κάνατε κλύσμα αλλά να μην καθάρισε το έντερό σας σωστά κ.α.). Όποιος και αν είναι ο λόγος θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και φυσικό αυτό. Μην ντραπείτε. Άλλωστε ο γιατρός σας θα είναι σίγουρα συνηθισμένους από άλλους τοκετούς.

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Δήμος Βοΐου: Μουσικό πάρτυ στη Νεάπολη με τους «LOLIPOP 80s- 90s band»,

xristiana

Τρόφιμα: Ποια μας χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα;

xristiana

Ποιες δραστηριότητες μειώνουν και πόσο τον κίνδυνο άνοιας

xristiana