ΚεντρικήΥγεία

Οστεοπόρωση: Τα 8 βήματα για να την προλάβετε (εικόνες)

12/1/2022

Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση.

Τα οστά έχουν την ικανότητα προσαρμογής του σχήματος και του μεγέθους τους, ανταποκρινόμενα στο μέγεθος και το είδος των μηχανικών φορτίων που δέχονται.

Στην περίπτωση των πασχόντων από οστεοπόρωση, παρατηρείται μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές στην αρχιτεκτονική της δομής των οστών που αυξάνει την επικινδυνότητα για κάταγμα.

Τα κατάγματα έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των οστεοπορωτικών ασθενών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα οστά σας από τη χρόνια πάθηση;

Ακολουθήστε τα παρακάτω 8 βήματα:

photo
Αναπληρώστε το χαμένο ασβέστιο: Περίπου από την ηλικία των 30 και μετά, τα οστά αρχίζουν σταδιακά να χάνουν το συσσωρευμένο ασβέστιο κι έτσι αποδυναμώνονται. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον 1.200 mg ασβεστίου ημερησίως, το οποίο μπορούμε να πάρουμε από τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (γιαούρτι, γάλα, τυρί κ.α.) αλλά και από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις σαρδέλες και ορισμένα είδη δημητριακών.
photo
Συνθέστε βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D χάρη στον ήλιο, μπορούμε όμως να πάρουμε τη βιταμίνη με τη βοήθεια συμπληρώματος ή από τις τροφές (π.χ. σολομός, τόνος, αυγό).
photo
Μην πίνετε πολλούς καφέδες: Ορισμένα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση καφέ συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στους ηλικιωμένους. Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διατροφολογίας συνιστά έως και τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά.
photo
Μην πίνετε πολύ αλκοόλ: Το αλκοόλ έχει τοξική επίδραση στη λειτουργία των κυττάρων που σχηματίζουν τα οστά. Αν και σε μικρές ποσότητες δεν έχει αρνητική επίδραση, οποιαδήποτε υπερβολή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
photo
Κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις: Η εξέταση οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητη για άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα και για κάθε ενήλικα άνω των 50 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει το γιατρό να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.
photo
Προσοχή στο βάρος: Ο πολύ χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται με την αποδυνάμωση των οστών, καθώς αυτά στερούνται πολύτιμες πρωτεΐνες. Έτσι, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.
photo
Μεσογειακή διατροφή: Τα ωμέγα-3 και τα μονοακόρεστα λιπαρά δεν ωφελούν μόνο την καρδιά αλλά και τα κόκκαλα. Το ψάρι και το ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κατανάλωση κρέατος, συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.
photo
Γυμναστική: Επιλέξτε το είδος άσκησης που σας αρέσει προκειμένου να προστατεύσετε τα οστά σας από την απώλεια οστικής μάζας. Παράλληλα, η γυμναστική δυναμώνει τους μύες ώστε οι αρθρώσεις να παραμένουν πιο σταθερές.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Ημέρα των γενεθλίων της Ιουλιέτας

xristiana

Νέα στοιχεία: Οι σκύλοι μυρίζουν τον κορονοϊό στους ανθρώπους από τον ιδρώτα

xristiana

«Γιορτινές Μελωδίες» στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Δήμου Αμαρουσίου

xristiana