ΚεντρικήΠεριβάλλον

Financial Times: «Εύκολος στόχος» η Αθήνα για πυρκαγιές – Ο Υμηττός, οι άνεμοι και το παράδειγμα του Λος Άντζελες

6/5/2025

Την Αθήνα και τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς, που δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει σε περιοχές όπως του Ζωγράφου, βάζουν στο μικροσκόπιο οι Financial Times κατατάσσοντας την πρωτεύουσα στους «εύκολους στόχους» για μια τέτοια καταστροφή.

«Η Αθήνα, της οποίας η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους, γλίτωσε από μια καταστροφική πυρκαγιά- αλλά μόνο για λίγο», γράφουν χαρακτηριστικά οι FT, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη φωτιά του 2024, όταν οι φλόγες έφτασαν μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου, αφού πέρασαν από την Πεντέλη.

«Αυτό που έλειπε ήταν ο άνεμος», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής γεωγραφίας στο London School of Economics and Political Science, Τόμας Σμιθ, επισημαίνοντας έναν κρίσιμο παράγοντα που μπορεί να μετατρέψει μια πυρκαγιά από διαχειρίσιμη σε καταστροφική.

Βάζοντας την πρωτεύουσα της Ελλάδας σε μια λίστα μεγάλων πόλεων, όπως το Ντάλας, τη Λισαβόνα, το Σίδνεϊ και το Κέιπ Τάουν, η συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι «αυτές τις περιοχές οι κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες τις καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτες σε καταστροφές που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτές μπορεί να είναι πυρκαγιές, όπως αυτές που ξέσπασαν στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο, αλλά και πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν τη Βαλένθια πέρυσι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ένα μπορεί να ακολουθεί το άλλο».

Αν και κατά την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts και ειδική σε θέματα κλιματικών κινδύνων, Έριν Κάχλαν ντε Πέρεζ, οι περιοχές αυτές «έχουν σταθεί τυχερές», οι πιθανότητες μπορεί να είναι εναντίον τους. Με το 2025 να αναμένεται ως ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί, παρά το φαινόμενο La Niña που έφερε δροσιά νωρίτερα φέτος, «οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα», αναφέρουν οι Financial Times.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της ακραίας ζέστης, η οποία συμβάλλει στην τροφοδότηση των πυρκαγιών, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε πιο έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, επειδή ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι ζεστές, ξηρές και θυελλώδεις συνθήκες που προκάλεσαν τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες ήταν περίπου 35% πιο πιθανές, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση της Αθήνας, το μοντέλο του Χρήστου Γιαννακόπουλου από το Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δείχνει ότι σε ένα «σενάριο συνήθους λειτουργίας», όπου δεν σημειώνεται πρόοδος στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η πόλη είναι σε πορεία να έχει έως και 40 περισσότερες ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 35 °C κάθε χρόνο έως το 2050, σε σύγκριση με την περίοδο 1981-2000.

Ο Υμηττός

Στους Financial Times μίλησε ο Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος περιγράφοντας την καμένη διαδρομή της πυρκαγιάς του 2024 έδειξε τον Υμηττό: «Νομίζω ότι θα είναι το επόμενο».

Προσομοιώσεις που έγιναν σε συνεργασία με τον συνάδελφό του, Θεόδωρο Γιαννάρο, δείχνουν ότι «μια πυρκαγιά που θα ξεκινούσε στους βόρειους πρόποδες του Υμηττού θα εξελισσόταν πολύ γρήγορα, αν τροφοδοτούνταν από ισχυρούς ανέμους», λέει ο Λαγουβαρδός.

Related posts

Καρδιακή νόσος στους άνδρες: Νέο παράγοντα κινδύνου ανακάλυψαν οι επιστήμονες

xristiana

«Η Πηνελόπη της θάλασσας» στο Κηποθέατρο «Καζαντζάκης»

xristiana

Καιρός: Συνεχίζεται το βροχερό σκηνικό

xristiana