4/5/2025
Το χωροκατακτητικό είδος διαταράσσει τη βιοποικιλότητα των ενδημικών φυτών και μεταβάλλει τη φυσική λειτουργία του οικοσυστήματος.
Μπορεί για δεκαετίες το οικοσύστημα της ερήμου της Νότιας Καλιφόρνιας να θεωρείτο ανθεκτικό στα χωροκατακτητικά είδη, αλλά μία… αφρικανική μουστάρδα έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ (UCR) τα ενδημικά είδη στις περιοχές αυτές απειλούνται πλέον από το επιθετικό φυτό Βrassica tournefortii, γνωστό ως ασιατική μουστάρδα, χλωμό λάχανο, αφρικανική μουστάρδα και μουστάρδα της Σαχάρας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 17 ετών από την περιοχή Παλμ και κατέληξαν πώς το είδος αυτό διαταράσσει τη βιοποικιλότητα των αυτοφυών φυτών και υπονομεύει την ανθεκτικότητα της ερήμου στις ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση του οικοσυστήματος διαδραματίζει μία φυσική δεξαμενή με αδρανείς σπόρους που βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα του εδάφους και επιτρέπει στα αυτοφυή φυτά να αναπτύσσονται. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι τα ενδημικά είδη θα αντέξουν σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.
Εντούτοις, η μουστάρδα της Σαχάρας με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα παράγει έως και 15.000 σπόρους ανά φυτό, οι οποίοι «πνίγουν» τη δεξαμενή και εκτοπίζουν τα τοπικά είδη, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ποικιλομορφία και η αφθονία των ντόπιων σπόρων.

Αυτή η ομοιομορφία αποδυναμώνει την ικανότητα του οικοσυστήματος να ανακάμπτει από τις περιβαλλοντικές διακυμάνσεις, μεταβάλλοντας θεμελιωδώς τη φυσική του λειτουργία.
«Τα χωροκατακτητικά είδη, όπως η μουστάρδα της Σαχάρας, δεν ανταγωνίζονται απλώς τα ενδημικά φυτά για χώρο – μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του οικοσυστήματος», δήλωσε η Κλαρίσα Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της μελέτης.
Παρότι, συμπληρώνει, για καιρό οι έρημοι θεωρούνταν προστατευμένες από εισβολείς, αυτό πλέον δεν ισχύει και «καθώς το κλίμα αλλάζει, βλέπουμε ολοένα περισσότερους εισβολείς να κυριαρχούν και αυτό προκαλεί μόνιμες ζημιές».
Οι επιπτώσεις του φαινομένου, όμως, δεν περιορίζονται στα φυτά, αλλά επηρεάζονται και ζωικά είδη, καθώς μυρμήγκια, σαύρες και άλλα ερπετά εξαρτώνται από τα ενδημικά είδη για να τραφούν και να βρουν καταφύγιο. Η μουστάρδα της Σαχάρας, ωστόσο, δεν καλύπτει αυτές τις ανάγκες, οδηγώντας σε μείωση των πληθυσμών των ζώων που ζουν στις περιοχές αυτές.
Για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της μουστάρδας της Σαχάρας, οι ερευνητές συνιστούν τη στοχευμένη απομάκρυνσή της πριν απελευθερώσει τους σπόρους της.
Επιπλέον, τονίζουν ότι καθώς πολλά φυτά της ερήμου παραμένουν αδρανή για χρόνια, απαιτείται η συχνή παρατήρηση και έρευνα για να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις της εισβολής.
Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί θα προσδιορίσουν τα πιο ανθεκτικά ενδημικά είδη, αλλά και τα πιο ευάλωτα, δίνοντας σε αυτά προτεραιότητα για τις προσπάθειες διατήρησης.
«Συνήθως μετράμε τις επιπτώσεις της εισβολής εξετάζοντας πόσα ντόπια και χωροκατακτητικά φυτά υπάρχουν σε μια δεδομένη στιγμή», δήλωσε η Λόραλι Λάριος, εκ των συντακτών της έκθεσης. Αλλά, όπως εξήγησε, οι έρημοι δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, καθώς κάποια χρόνια, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου φυτά, και άλλα, παρατηρείται έκρηξη ανάπτυξης.
«Χρειαζόμαστε μια καλύτερη προσέγγιση για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εισβολείς επηρεάζουν αυτά τα οικοσυστήματα με την πάροδο του χρόνου. Αν μπορούμε να τους απομακρύνουμε τη σωστή στιγμή και να επικεντρωθούμε στην αποκατάσταση βασικών αυτοφυών ειδών, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα της ερήμου», συμπλήρωσε.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com