21/4/2025…
Για τις περισσότερες αγροτικές κοινότητες, οι καλλιέργειες είναι το μοναδικό μέσο επιβίωσης. Οι καταστροφές που προκαλούν οι ελέφαντες αναζητώντας τροφή είναι σοβαρές και η ανάγκη προστασίας της σοδειάς είναι καθοριστική. Η απομάκρυνση των ζώων αυτών από τα κτήματα είναι ζήτημα επιβίωσης για τους ντόπιους.
Η λύση βρέθηκε εκεί όπου κανείς δεν φανταζόταν: στις μέλισσες. Οι ελέφαντες αποφεύγουν τα δέντρα όπου υπάρχουν μέλισσες, και αυτό οδήγησε τους επιστήμονες Φριτς Φόλραθ, Ίαν Ντάγκλας-Χάμιλτον και Λούσι Κινγκ να ερευνήσουν το φαινόμενο.
Τα αποτελέσματά τους ήταν αποκαλυπτικά: οι ελέφαντες όχι μόνο τρομάζουν από τις μέλισσες, αλλά και προειδοποιούν ο ένας τον άλλο να τις αποφύγουν.
Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι τα ζώα βρυχώνται έντονα για να σημάνουν συναγερμό στην αγέλη όταν αντιληφθούν μελισσοκυψέλες στην περιοχή. Το ένστικτο επιβίωσης και η ισχυρή τους μνήμη ενισχύουν αυτήν την αντίδραση.
Τα τσιμπήματα πλήττουν ευαίσθητα σημεία
Παρά το παχύ τους δέρμα, οι ελέφαντες είναι ευάλωτοι στα τσιμπήματα γύρω από τα μάτια, τον κορμό και τα αυτιά. Οι περιοχές αυτές είναι ευαίσθητες και, όταν έχουν προηγούμενη τραυματική εμπειρία με μέλισσες, τη θυμούνται και αποφεύγουν να πλησιάσουν ξανά.
Η μνήμη τους λειτουργεί προστατευτικά: αν έχουν δεχτεί επίθεση στο παρελθόν, αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχουν κυψέλες. Αυτή η συμπεριφορά αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής λύσης που αξιοποιεί την ίδια τη φύση.
Η ιδέα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2008 και γρήγορα επεκτάθηκε. Σε πολλές περιοχές έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες κυψέλες περιμετρικά των καλλιεργειών, δημιουργώντας φυσικούς φράχτες που κρατούν τους ελέφαντες μακριά. Η μέθοδος αποδείχθηκε όχι μόνο αποτελεσματική αλλά και αποδοτική.
Διπλό όφελος για τις τοπικές κοινότητες
Πέρα από την αποτροπή των επιθέσεων, οι μελισσοφράχτες προσφέρουν και οικονομικό όφελος στους αγρότες. Η παραγωγή μελιού δημιουργεί ένα νέο εισόδημα, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων και προωθώντας τη συμβίωση ανθρώπου και άγριας ζωής.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει μετατραπεί σε πρότυπο πράσινης λύσης που ενώνει επιστήμη, παράδοση και περιβαλλοντική συνείδηση, δίνοντας ελπίδα σε πολλές αγροτικές περιοχές που απειλούνται από τη σύγκρουση ανθρώπου και φύσης.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com