14/3/2025
Νέα ανάλυση στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι το κόκκινο κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ούτε το κόκκινο ούτε το λευκό κρασί φαίνεται να αυξάνουν τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους, λένε οι ερευνητές.
«Πραγματοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση για να αξιολογήσουμε αν το κόκκινο κρασί είναι πραγματικά πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό κρασί», δήλωσε η ερευνήτρια Eunyoung Cho, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown.
«Τα αποτελέσματα δεν αποκάλυψαν καμία σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού συνολικά», δήλωσε η Cho.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 42 μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 96.000 συμμετέχοντες για να αξιολογήσουν τους κινδύνους ή τα οφέλη του κόκκινου ή του λευκού κρασιού για τον καρκίνο.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί δεν έχει επίδραση κατά του καρκίνου επειδή ο οργανισμός την καίει γρήγορα.
«Παρότι οι συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης είναι μεγαλύτερες στο κόκκινο κρασί σε σύγκριση με το λευκό, μελέτες έχουν δείξει ότι μεταβολίζεται γρήγορα, με σχεδόν το 75% να αποβάλλεται μέσω των κοπράνων και των ούρων», έγραψαν οι ερευνητές.
Αν και η μελέτη δεν διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ κρασιού και καρκίνου, οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένες αυξήσεις κινδύνου.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση λευκού κρασιού συνδέθηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με το κόκκινο κρασί.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το λευκό κρασί μπορεί να συνδέεται με συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, όπως είναι το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους.
Εντόπισαν επίσης μια ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού κρασιού και της αύξησης συνολικού κινδύνου καρκίνου στις γυναίκες.
Συνολικά «τα ευρήματά μας οδηγούν σε ένα σημαντικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μην είναι καλύτερη από την κατανάλωση λευκού κρασιού όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου», κατέληξαν οι ερευνητές.
Το αλκοόλ και ειδικά η αιθανόλη που περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά, διασπάται από τον οργανισμό σε ενώσεις που βλάπτουν το DNA και τις πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στον κίνδυνο καρκίνου, σημείωσαν οι ερευνητές.
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε το 2020 με περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 4% του συνόλου αυτών των περιστατικών, ανέφεραν οι ερευνητές.
Πηγή: https://www.onmed.gr/y
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com