ΚεντρικήΥγεία

Γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε αναψυκτικά διαίτης και τσίχλες μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή

23\2\2024

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως εναλλακτική λύση της ζάχαρης, προσφέροντας χαμηλότερες θερμίδες και αντίστοιχη γλυκύτητα. Ωστόσο, αυξανόμενες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Μελέτες έχουν συνδέσει τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες με διάφορες παθήσεις, όπως πεπτικές διαταραχές, νευρολογικά συμπτώματα, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, προσθέτει ακόμη περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους της ασπαρτάμης, μιας από τις πιο διαδεδομένες γλυκαντικές ουσίες.

Η ασπαρτάμη είναι 200 ​​φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, επομένως, αν και περιέχει θερμίδες, χρειάζονται πολύ μικρότερη ποσότητα για το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας.

Σύμφωνα με το Medical News Today, σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ασπαρτάμη προκαλεί αυξήσεις στην ινσουλίνη, γεγονός που οδηγεί σε συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα στοιχεία της έρευνας

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας, χορηγήθηκε σε ποντίκια καθημερινά τροφή που περιείχε 0,15% ασπαρτάμη, ποσότητα αντίστοιχη με την κατανάλωση τριών κουτιών αναψυκτικού διαίτης (περίπου 1 λίτρο) από έναν άνθρωπο. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες πλάκες στις αρτηρίες, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά στις οκτώ και δώδεκα εβδομάδες.

Η έρευνα έδειξε ότι μέσα σε μόλις 30 λεπτά από την κατανάλωση ασπαρτάμης, τα επίπεδα ινσουλίνης στα ποντίκια αυξήθηκαν σημαντικά.

Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνο αμέσως μετά την κατανάλωση, αλλά διατηρήθηκε μακροπρόθεσμα, υποδηλώνοντας ότι η συνεχής χρήση ασπαρτάμης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι η ασπαρτάμη ενεργοποιεί ένα ανοσοποιητικό μόριο, το CX3CL1, το οποίο προσελκύει φλεγμονώδη κύτταρα στις αρτηρίες, επιδεινώνοντας την αθηροσκλήρωση.

Αυτό το εύρημα ενισχύει τη θεωρία ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν είναι απλά αδρανείς μεταβολικά, αλλά έχουν σημαντικές επιδράσεις στην ορμονική ρύθμιση και τη φλεγμονή.

Πρέπει να αποφεύγουμε την ασπαρτάμη;

«Η νέα έρευνα προσθέτει νέα στοιχεία στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών. Ενώ συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, ο αντίκτυπός τους στη δυναμική της ινσουλίνης και στη φλεγμονή υποδηλώνει το αντίθετο», αναφέρουν οι ερευνητές.

Παρότι σημειώνουν πως απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους, επισημαίνουν πως «τα όσα διαπιστώθηκαν από την έρευνα μπορούν να εξηγήσουν γιατί όσοι πίνουν αναψυκτικά διαίτης, παρά το γεγονός ότι αποφεύγουν τη ζάχαρη, εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές ασθένειες».

Η ασπαρτάμη είναι εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς και θεωρείται ασφαλής σε μέτριες ποσότητες. Ωστόσο τα ευρήματα της νέας μελέτης υπογραμμίζουν τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους της.

Οι ειδικοί, σύμφωνα με το Medical News Today, συνιστούν να περιορίζεται η κατανάλωση ασπαρτάμης, ιδιαίτερα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη τύπου 2.

Ο Δρ. Christopher Yi, αγγειοχειρουργός στο MemorialCare Orange Coast Medical Center, σχολίασε ότι «τα ευρήματα δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν είναι τόσο αβλαβείς όσο θεωρούνταν, και θα πρέπει να επανεξεταστεί η ασφάλεια της συχνής κατανάλωσής τους».

«Μέχρι να υπάρξουν περισσότερες μελέτες, φαίνεται ότι η πιο ασφαλής επιλογή είναι η κατανάλωση φυσικών τροφών και η αποφυγή τεχνητών προσθέτων, ιδιαίτερα σε προϊόντα που προορίζονται για συχνή κατανάλωση», κατέληξε.

Πηγή https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 5/2

xristiana

Ημερίδα «Το Σκοτεινό Νήμα Της Βίας» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

xristiana

Arrhythmias Update 2024

xristiana