ΚεντρικήΥγεία

3 πολύ καλοί λόγοι για να τρώτε χούμους

19/10/2024

Το χούμους, η κρεμώδης αλοιφή βγαλμένη από την παράδοση της Μεσογείου, πέρα από ένα νόστιμο ντιπ, προσφέρει και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Παρασκευάζεται κυρίως από ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, και αρωματικά υλικά όπως το σκόρδο και ο χυμός λεμονιού.

Πρόκειται για μια γευστική και θρεπτική επιλογή, που μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός. Και όπως επισημαίνουν διατροφολόγοι στο Cleveland Clinic υπάρχουν τρεις πολύ καλόι λόγοι για να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Διατροφική αξία του χούμους

Μια τυπική μερίδα 2 κουταλιών της σούπας συσκευασμένου χούμους περιέχει περίπου 71 θερμίδες και…

  •  Υδατάνθρακες: 4,6 γραμμάρια
  •  Λίπος: 5,4 γραμμάρια
  •  Φυτικές ίνες: 1,66 γραμμάρια
  •  Πρωτεΐνη: 2,4 γραμμάρια

Το χούμους παρέχει επίσης σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο χαλκός και το φολικό οξύ.

3 λόγοι για να εντάξετε το χούμους στη διατροφή σας

1. Βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα: Τα συστατικά του χούμους, όπως τα ρεβίθια και το ταχίνι, είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI), που σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό οφείλεται στην αργή πέψη των ρεβιθιών και την απουσία πρόσθετης ζάχαρης.

Οι τροφές με χαμηλό GI βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και, κατά συνέπεια, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το χούμους, χάρη στις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη του, είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν υγιές βάρος και να αποφύγουν την απότομη αύξηση του σακχάρου.

2. Προάγει την καρδιακή υγεία: Τα ρεβίθια, το ελαιόλαδο και το ταχίνι, βασικά συστατικά του χούμους, συνδυάζονται για να προσφέρουν καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Τα ρεβίθια δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων την στον οργανισμό.

Το ελαιόλαδο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, συμβάλλει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ οι λιγνάνες του ταχινιού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Προσθέτοντας υλικά όπως σκόρδο, το χούμους γίνεται ακόμα πιο ωφέλιμο για την καρδιά, προσφέροντας αντιφλεγμονώδη δράση.

3. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος: Μια μερίδα χούμους παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, κάτι που βοηθάει την εντερική λειτουργία και προάγει την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Παρόλο που η ποσότητα φυτικών ινών ανά μερίδα δεν είναι μεγάλη, συμβάλλει σε έναν πιο τακτικό ρυθμό εντερικής λειτουργίας, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη μαλάκυνση των κοπράνων, κάνοντας τις κενώσεις πιο εύκολες.

Επιπλέον, η συνδυασμένη παρουσία πρωτεΐνης και λίπους στο χούμους το καθιστά μια τροφή που χωνεύεται αργά, δίνοντας στον οργανισμό χρόνο να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παρθένα στο σπίτι του αρραβωνιαστικού της

xristiana

Open Day Από Το Συμβουλευτικό Κέντρο Του Δήμου Φλώρινας

xristiana

Γρίπη και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

xristiana