News ΑΜΕΑΚεντρική

Παρέμβαση για άτομα με αναπηρία έκανε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 

19/10/2024

Δημιουργία και υποστήριξη Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης φοιτητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η Μονάδα έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις στις ακαδημαϊκές σπουδές και την ισότιμη και χωρίς περιορισμούς συμμετοχή τους στη “ζωή” της πανεπιστημιακής κοινότητας και στις επιμέρους δράσεις που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια της φοίτησής τους.

Για την επίτευξη του στόχου θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι ακόλουθες παρεμβάσεις με τις ενέργειες και τις εργασίες τους:

-Γενική υποστήριξη Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης: Δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των συγκεκριμένων φοιτητών, τήρηση πρωτοκόλλου εγγράφων, διαχείριση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, διαχείριση παραπόνων – υποδείξεων προσβασιμότητας, εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, συντονισμός εργασιών, προγραμματισμός συναντήσεων και τηλεδιασκέψεων κ.ά.

-Γενική υποστήριξη: Συνεχής καταγραφή και χαρτογράφηση των αναγκών των φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσω κατάλληλων μορφών ποιοτικής έρευνας και ανάπτυξης εργαλείων καταγραφής των αναγκών τους, παροχή υπηρεσίας συνοδείας τους στους χώρους του Πανεπιστημίου, υποστήριξη εναλλακτικών μεθόδων εξέτασης , δημιουργία ομάδας εθελοντών και εκπαίδευσή τους στην παροχή υποστήριξης στους φοιτητές με αναπηρία, υποστήριξη της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε συνέδρια και ημερίδες, συνεδριάσεις οργάνων, φοιτητικές συνελεύσεις και καλλιτεχνικά και αθλητικά δρώμενα, υποστήριξή τους στη συμμετοχή τους στην έρευνα, σε έργα/προγράμματα κ.ά.

-Φυσική προσβασιμότητα: Καταγραφή, παρακολούθηση και προτάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας χώρων του Πανεπιστημίου, διασφάλιση και διευκόλυνση της φυσικής πρόσβασης, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τον έλεγχο και την εξασφάλιση των προδιαγραφών, προτάσεις για παρεμβάσεις στα υφιστάμενα κτίρια ώστε να τηρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας, συνεχής έλεγχος και διασφάλιση της προσβασιμότητας των διοικητικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εξυπηρέτησης κοινού κ.ά.

-Ηλεκτρονική προσβασιμότητα: Διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητα σε κάθε μορφή εκπαιδευτικού υλικού, βελτίωση της προσβασιμότητας των διαλέξεων/μαθημάτων, διασφάλιση της προσβασιμότητας της κεντρικής ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των επιμέρους ιστοσελίδων, αξιολόγηση ικανοτήτων φοιτητών με αναπηρία και παροχή/κατάρτιση στη χρήση ατομικής υποστηρικτικής τεχνολογίας, έρευνα για την κατασκευή/εφαρμογή εξειδικευμένων εργαλείων, εφαρμογών και βοηθημάτων που να επιλύουν προβλήματα προσβασιμότητας του χώρου κ.ά.

-Κατάρτιση και υποστήριξη προσωπικού (ακαδημαϊκού, διοικητικού) και εθελοντών φοιτητών: Συνεχής επιμόρφωση και υποστήριξη των Καθηγητών-Συμβούλων με σκοπό τη δημιουργία κατάλληλης και επιτυχούς επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και του εκπαιδευτικού προσωπικού, συνεχής συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς συμβούλους σπουδών, των Διοικητικών Υπαλλήλων-Συμβούλων για την ενημέρωση/υποστήριξη των συγκεκριμένων φοιτητών κ.ά.

-Παραγωγή προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού: Επεξεργασία και παραγωγή σε κατάλληλους μορφότυπους (όπως προσβάσιμο MSword, PDF, epub3, DAISY2, braille, μεθυσμένη μορφή, έντυπη και ψηφιακή μορφή ανάγλυφων σχημάτων και εικόνων κ.ά.) για ΦμεΑ και ΕΕΑ (όπως φοιτητές με κινητική αναπηρία στα άνω άκρα, τύφλωση, μειωμένη όραση, δυσλεξία κ.ά.) και για φοιτητές με κώφωση ή βαρηκοΐα (π.χ. προσθήκη λεζάντων/υπότιτλων σε εικόνες ή βίντεο).

-Διερμηνεία/τηλεδιερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα & Μεταγραφή (ομιλίας σε κείμενο) για την υποστήριξη των φοιτητών με κώφωση ή βαρηκοΐα.

-Μετακίνηση φοιτητών μα αναπηρία: Κυρίως χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων αλλά και άλλων κατηγοριών αναπηρίας από και προς το Πανεπιστήμιο, διαχείριση αιτήσεων μετακίνησης, δημιουργία και επικαιροποίηση του προγράμματος μετακινήσεων, διαχείριση έκτακτων περιστατικών, κ.α.

ΔΙΠΑΕ

Μέσω της χρηματοδότησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα υλοποιηθούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) έξι βασικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης, την εκπαίδευση του προσωπικού που θα προσληφθεί, την ψηφιακή προσβασιμότητα, τις υπηρεσίες διερμηνείας και τη μεταφορά των φοιτητών με αναπηρίες, καθώς και την παραγωγή προσβάσιμων ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

Επιπλέον θα υλοποιηθούν από τη Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης δράσεις επικοινωνίας και διάχυσης των αποτελεσμάτων της πρωτοβουλίας, ημερίδες και σεμινάρια ευαισθητοποίησης καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για τη συμπεριληπτικότητα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Βασικά τεχνικά, λειτουργικά και λοιπά χαρακτηριστικά:

1.Υποστήριξη Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης: Χρηματοδότηση της λειτουργίας και διοικητικής υποστήριξης της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης, με στόχο την καταγραφή αναγκών των φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τη διαχείριση των υπηρεσιών υποστήριξής τους.

2.Ψηφιακή Προσβασιμότητα: Ανάπτυξη υποδομών ψηφιακής προσβασιμότητας μέσω της βελτίωσης των πανεπιστημιακών ιστοτόπων, της δημιουργίας προσβάσιμων ψηφιακών μαθημάτων και της εγκατάστασης υποστηρικτικών τεχνολογιών σε σταθμούς εργασίας.

3.Κατάρτιση και Υποστήριξη Προσωπικού και Εθελοντών: Παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και σεμιναρίων για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και για εθελοντές συμφοιτητές, με σκοπό την υποστήριξη των φοιτητών με αναπηρία στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

4.Διερμηνεία/Τηλεδιερμηνεία: Παροχή υπηρεσιών διερμηνείας και τηλεδιερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για φοιτητές με κώφωση ή βαρηκοΐα, καθώς και υπηρεσίες μεταγραφής ομιλίας σε κείμενο για διαλέξεις και εξετάσεις.

5.Μεταφορά και Συνοδεία φοιτητών με αναπηρία: Υπηρεσίες για τη μεταφορά φοιτητών με αναπηρίες από και προς το πανεπιστήμιο μέσω εξειδικευμένων οχημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

6.Παραγωγή Προσβάσιμων Συγγραμμάτων: Παραγωγή ακαδημαϊκών συγγραμμάτων σε προσβάσιμες μορφές, όπως EPUB3, PDF, DAISY, για φοιτητές με οπτικές ή άλλες αναπηρίες, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό.

Πηγήhttps://www.makthes.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Nose contouring: Πώς θα το κάνετε σωστά βήμα-βήμα

xristiana

Κεφάλαιο φτέρνες | κρέμες ποδιών για ενυδατωμένα, βελούδινα άκρα

xristiana

Διπλός σεισμός ταρακούνησε Κόρινθο και Λουτράκι

xristiana