ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΑΔΜΗΕ: «Βουλιάζουν» διεθνώς τα εργοστάσια από τις νέες παραγγελίες υποβρυχίων καλωδίων

11/10/2024

Σε γαλλοϊταλική μάχη με ισχυρή και ελληνική συμμετοχή εξελίσσεται το μεγάλο συμβόλαιο συνολικού ύψους 1,7 δισ.  του ΑΔΜΗΕ για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας περνά στην επόμενη φάση του έργου όπου η ελληνική Fulgor, θυγατρική των Ελληνικών Καλωδίων, η γαλλική Nexans Norway A.S. και η Ιταλική Prysmian Powerlink S.r.l καλούνται να δώσουν οικονομικές προσφορές.

Η τεράστια επενδυτική «πίτα» των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που απογείωσε διεθνώς η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και η ενεργειακή μετάβαση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των παικτών της αγοράς των υποβρύχιων καλωδίων, ενώ εύλογα κινητοποιεί και την εγχώρια βιομηχανία που έχει αποκτήσει ένα παγκόσμιο εκτόπισμα.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, με αιχμή του δόρατος τις επενδύσεις της Cenergy Holdings, η ελληνική βιομηχανία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κυρίαρχους παίκτες στα υποβρύχια καλώδια παγκοσμίως.

Με επενδύσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, κατατάσσεται στους leaders της διεθνούς αγοράς, αποτελώντας την πρώτη επιλογή αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών για τα μεγάλα projects τους.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός, παραμένει ισχυρός και μεταξύ των αντιπάλων των καλωδίων στους νέους διαγωνισμούς  με την γαλλική Nexans και την  ιταλική Prysmian να κυριαρχούν.

Λόγω της υψηλής ζήτησης υποβρυχίων καλωδίων για έργα διασυνδέσεων σε διεθνές επίπεδο και προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής στα εργοστάσια των αναδόχων, ο  ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει την διαγωνιστική διαδικασία για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου για πρώτη φορά με την διαδικασία πλαίσιο, στα πρότυπα και άλλων Ευρωπαίων Διαχειριστών. Ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει πιο συμφέρουσες τιμές, ευνοϊκότερους χρόνους παράδοσης και καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η προβλεπόμενη διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υλοποίηση των έργων αυτών θα επιτρέψει να φθάσει φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια στα νησιά και να μειωθεί η μεγάλη επιβάρυνση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), την οποία φέρουν κυρίως καταναλωτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παράλληλα, θα μειωθεί η πολύ ακριβή και “βρώμικη” ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, η οποία σήμερα συνεχίζει να χρησιμοποιείται στη νησιωτική χώρα».

Πέρα από τα προφανή οφέλη που έχουν αυτές οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης επισημαίνει ότι η ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών στο Αιγαίο αποτελεί και το πρώτο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται τα επόμενα χρόνια στις ελληνικές θάλασσες».

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου στο ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα επόμενα χρόνια ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τις μεγάλες νησιωτικές διασυνδέσεις που προβλέπονται στο επενδυτικό του πρόγραμμα.

Οι διασυνδέσεις των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων θα ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μειώνοντας παράλληλα το ανθρακικό αποτύπωμα των νησιών, λόγω της απόσυρσης των ρυπογόνων και κοστοβόρων τοπικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε πριν ένα χρόνο στην ανάθεση των μελετών και των αναγνωριστικών ωκεανογραφικών – βυθομετρικών ερευνών για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και τον Νοέμβριο του 2023 για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα έχει εκκινήσει η έρευνα βυθού για τις διασυνδέσεις Κόρινθος – Κως, Κως – Ρόδος για τα Δωδεκάνησα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2024.

Για το ΒΑ Αιγαίο έχει ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού για την όδευση Σκύρος – Εύβοια και έχει εκκινήσει η έρευνα βυθού για τις οδεύσεις Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος – Θράκη, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2024. Οι μελέτες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ωρίμανση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που δρομολογεί ο Διαχειριστής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Έως τους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

xristiana

Προειδοποίηση για το φάρμακο Adderall που χρησιμοποιείται για τη ΔΕΠΥ – «Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την ψυχική υγεία»

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 14/11

xristiana