ΚεντρικήΠεριβάλλον

Αισιόδοξοι οι ειδικοί για τη διαχείριση πυρκαγιών στο μέλλον

7/10/2024

Από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου έχει διάρκεια φέτος η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα με το πυροσβεστικό σώμα να καλεί σε προσοχή και αποφυγή οποιαδήποτε υπαίθριας δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Παρά τις συστάσεις, παρά τις ενημερώσεις σχετικά με την ένταση των ανέμων και τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, οι φλόγες σχεδόν κάθε χρόνο «καταπίνουν» τεράστιες δασικές εκτάσεις, αφήνουν πίσω τους θύματα, απειλούν ολόκληρες κοινότητες και καταστρέφουν κατοικίες και επιχειρήσεις.

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που συνδέουν την πυρκαγιά – και δη την ακραία πυρκαγιά – με την κλιματική αλλαγή. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του βρετανικού Sky News ειδικοί δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης φωτιάς, αφού η υψηλή θερμοκρασία ξηραίνει τα δάση, ευνοώντας την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Τώρα το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Πίζας ( Cnr-Igg ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία επιχειρεί να αξιολογήσει, για πρώτη φορά, το  βαθμό σύμφωνα με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την έκταση των περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιά.

Η μελέτη τονίζει ότι τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο η ποσότητα της καύσιμης ύλης συνδέονται απόλυτα με τις κλιματικές συνθήκες στην περιοχή όπου εκδηλώνεται πυρκαγιά.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι οι κλιματικές συνθήκες την περίοδο που προηγείται της πυρκαγιάς είναι κρίσιμες σε πολλές περιοχές του κόσμου, ιδίως σε πιο υγρά οικοσυστήματα, επειδή καθορίζουν την κατάσταση της καύσιμης ύλης. Σημαντικό ρόλο όμως μπορούν να παίξουν και οι κλιματολογικές συνθήκες των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα σε πιο ξηρές περιοχές, γιατί καθορίζουν την αφθονία της βλάστησης που μπορεί να καεί.

Σε ευρεία έκταση του πλανήτη, ίση με περίπου το 77% των ηπειρωτικών περιοχών που υπόκεινται σε πυρκαγιές, περίπου το 60% των ετήσιων διακυμάνσεων στην καμένη περιοχή εξαρτάται άμεσα από τις κλιματικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται από χρόνο σε χρόνο», εξηγεί ο Αντονέλο Προβεντζάλε, διευθυντής του Cnr- Igg, σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό Natura.

Αυτό προκύπτει από μελέτη στοιχείων 20 ετών που συγκεντρώθηκαν στο έδαφος και με τη χρήση δορυφόρων και πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές.

Στην έρευνα συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία, το Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο της Χιλής, το Κέντρο Ερευνών για τις δασικές πυρκαγιές και τους φυσικούς κινδύνους της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει η Αντρίνα Τζιντσέβα από το Πανεπιστήμιο της Μούρθια και εκ των συντακτών της έκθεσης  αυτή η βάση λειτουργεί σαν εργαλείο συνδυάζοντας δεδομένα από πολλά σημεία του κόσμου, παρέχοντας μία σφαιρική εικόνα των περιοχών που έχουν πληγεί.

«Χάρη σε αυτή τη βάση δεδομένων, οι ειδικοί θα είναι σε θέση να μελετήσουν καλύτερα πώς αλλάζουν οι δασικές πυρκαγιές με την πάροδο του χρόνου και να κατανοήσουν ποιοι παράγοντες τις επηρεάζουν. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι σημαντικές για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη και τη διαχείριση πυρκαγιών», προσθέτει η ειδικός.

«Για άλλη μια φορά, μπορούμε να δούμε πώς η κλιματική αλλαγή έχει άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κοινωνία μας και πώς είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση χωρίς καθυστέρηση και ταυτόχρονα να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την πρόβλεψη των φυσικών κινδύνων, ώστε να είμαστε σε θέση  να παρέμβουμε έγκαιρα», καταλήγει ο Προβεντζάλε.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δημαρχείο Πλατανιά

xristiana

Προγραμματισμένη Εθελοντική Αιμοδοσία Στον Δήμο Βριλησσίων

xristiana

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

xristiana