ΚεντρικήΥγεία

Μήπως έχετε «οστρακοειδή» γλώσσα; 5 παθήσεις που μπορεί να «κρύβει» το στόμα σας

11/9/2024

Συνήθως δίνουμε μεγάλη σημασία στην όψη και την υγιεινή του στόματος και των δοντιών παραβλέποντας συχνά την γλώσσα.

Κι όμως, η εικόνα και η μορφολογία της συχνά αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Για παράδειγμα, το σχήμα της γλώσσας, η όψη και το χρώμα της μπορεί να δείχνουν σημάδια έλλειψης βιταμινών, αφυδάτωσης ακόμη και πιο σοβαρές παθήσεις όπως η υπνική άπνοια.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές γλώσσες είναι η λεγόμενη «οστρακοειδής» που μοιάζει με το χτένι της θάλασσας καθώς είναι δαντελωτή στο περίγραμμά της. Ο Δρ. Soroush Zaghi, Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος και γιατρός ύπνου στο Λος Άντζελες, υποστηρίζει ότι αν και αυτή η μορφή γλώσσα οφείλεται συνήθως στην επίμονη πίεση της γλώσσας στα δόντια, μπορεί να κρύβει κάποιες σοβαρές παθήσεις.

Οι 5 παθήσεις που μπορεί να συνδέονται με την «οστρακοειδή» γλώσσα

  1. Ανεπάρκεια βιταμινών
  2. Σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια σας
  3. Αφυδάτωση
  4. Περιορισμένος χώρος στο στόμα για τη γλώσσα
  5. Υπνική άπνοια

1. Ανεπάρκεια βιταμινών

Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών – ειδικά βιταμινών Β, όπως η Β12, το φυλλικό οξύ (Β9) και η ριβοφλαβίνη (Β2) – μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο της γλώσσας, και σε άλλα προβλήματα στοματικής υγείας, όπως η φλεγμονή των ούλων υποστηρίζει ο Zaghi.

«Αυτό το πρήξιμο μπορεί να κάνει τη γλώσσα να πιέζει τα δόντια, δημιουργώντας όψη όστρακου. Αυτές οι βιταμίνες ;omvw είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση των κυττάρων και τη διατήρηση υγιών ιστών του βλεννογόνου στο στόμα και καλό είναι να τις αναπληρώσετε» αναφέρει.

2. Σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια σας

Μια άλλη πιθανή αιτία μιας γλώσσας που μοιάζει με χτένι είναι να τρίζετε τα δόντια σας στη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι συμπεριφορές είναι αρκετά συχνές σε άτομα που αντιμετωπίζουν σημαντικό στρες ή άγχος. Σε αυτή την περίπτωση ίσως διαπιστώσετε ότι υποφέρεται από πονοκεφάλους, πόνο στη γνάθο, φθορά των δοντιών και ευαισθησία σε ζεστά και κρύα γεύματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά «ασκείται επιπλέον πίεση στα πλάγια της γλώσσας, οδηγώντας δυνητικά στην αλοίωση της γλώσσας με την πάροδο του χρόνου», υπογραμμίζει ο Zaghi.

3. Αφυδάτωση

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε διάφορους ιστούς στο σώμα, μεταξύ των οποίων και στη γλώσσα. «Μια πρησμένη γλώσσα μπορεί να πιέζει τα δόντια πιο συχνά ή με δύναμη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι χαρακτηριστικές κυμματιστές άκρες», είπε ο Zaghi.

4. Περιορισμένος χώρος στο στόμα για τη γλώσσα

«Ανατομικοί παράγοντες, όπως μια στενή ή ψηλή τοξωτή υπερώα, ή μια εσοχή γνάθου, μπορούν να περιορίσουν τον διαθέσιμο χώρο για τη γλώσσα στο στόμα», αναφέρει ο Zaghi. «Αυτός ο περιορισμός αναγκάζει τη γλώσσα να πιέζει τα δόντια, γεγονός που δημιουργεί αυτές τις εσοχές».

5. Υπνική άπνοια

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μια επικίνδυνη διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω φραγμένου άνω αεραγωγού. Η πάθηση, η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα όπως δυνατό ροχαλητό και υπνηλία  στη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο συχνή σε άτομα με ανατομικά χαρακτηριστικά στη γνάθο ή μια μεγάλη γλώσσα.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό γιατρό γιατί η υπνική άπνοια μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και έλλειψη ύπνου γεγονός που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι.

Διαταραχή του TMJ

Οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), που συνδέει το κάτω οστό της γνάθου σας με το κρανίο, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο στη γνάθο, πόνους στα αυτιά ή δυσκολία στο άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος. «Η κακή ευθυγράμμιση ή η δυσλειτουργία που σχετίζεται με τις διαταραχές του TMJ μπορεί να μειώσει τον χώρο που χρειάζεται η γλώσσα στο στόμα δημιουργώντας όψη οστράκου», είπε ο Zaghi.

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Σε μερικούς ανθρώπους, ένας θυρεοειδής αδένας που υπολειτουργεί μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο της γλώσσας έτσι ώστε να πιέζει πιο δυνατά τα δόντια. Επιπλέον, μπορεί κανείς να νιώθει κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκολία αντοχής στο κρύο και αραίωση μαλλιών.

Αν και το να έχει κανείς μια γλώσσα που μοιάζει με χτένι, δεν είναι γενικά επιβλαβές, μπορεί ωστόσο να είναι ένα πρώτο σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας που χρειάζεται προσοχή.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πόσα μεροκάματα το χρόνο κοστίζει στους νέους η κακή ψυχική υγεία

xristiana

Tο Ετήσιο Παζάρι Του Συλλόγου “Ευ Ζω Με Τον Καρκίνο”

xristiana

7ημερη Εθελοντική Αιμοδοσία Του «Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου» Στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου Για Όλους Τους Αιμοδότες Όλων Των Τραπεζών

xristiana