8/9/2024
Μεγάλη συζήτηση γίνεται πλέον σχετικά με τις παρενέργειες των στατινών σε ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, καθώς πολλοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να μειώσουν τα επίπεδα αποφεύγοντα τα φάρμακα. Ο Δρ Φελίπε Λομπέλο, ερευνητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα μιλώντας στους New York Times διευκρινίζει πως «τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη χωρίζονται σε δύο ομάδες. Εκείνοι όπου τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά και χρειάζονται φάρμακα όπως οι στατίνες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, κι εκείνοι με όχι και τόσο υψηλά επίπεδα ώστε να απαιτείται η φαρμακευτική αγωγή».
Όπως ανέφερε, «εάν τα άτομα της τελευταίας ομάδας έχουν κατά τα άλλα χαμηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να είναι το πρώτο τους βήμα στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας τους, όπως προβλέπει και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία».
Γιατί είναι σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης
Η χοληστερόλη διακρίνεται σε δύο τύπους, την αποκαλούμενη «κακή» ή LDL και την «καλή» ή HDL χοληστερόλη. Όταν υπάρχει υπερβολική χοληστερόλη LDL στο αίμα, τότε υπάρχει κίνδυνος απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας πιο δύσκολο για την καρδιά να αντλεί αίμα μέσω αυτών. Για ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω, θεωρείται γενικά υγιές τα επίπεδα χοληστερόλης LDL στο αίμα να είναι κάτω από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο.
«Εάν τα επίπεδά φτάνουν έως και 189 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο, αλλά ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο είναι κατά τα άλλα χαμηλός, η Αμερικανική Εταιρεία Υπέρτασης αναφέρει ότι ίσως αξίζει να δοκιμάσετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας προτού βασιστείτε σε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν όμως τα επίπεδα υπερβαίνουν τα 190 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο τότε η συνταγογράφηση στατινών είναι συνήθως μονόδρομος» υπογραμμίζει ο Δρ Λομπέλο.
Εναλλακτικές λύσεις χωρίς φάρμακα
Ο επαρκής ύπνος, η μείωση του καπνίσματος και η διαχείριση του άγχους μπορούν να είναι τα πρώτα βήματα προς μια εναλλακτική προσέγγιση ως προς την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Όμως, ο Δρ Frank B. Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard , υπογραμμίζει δύο συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωή που μπορούν να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη. Την άσκηση και τη διατροφή.
«Όταν ασκούμαστε, η HDL χοληστερόλη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, και σαρώνει τις εναποθέσεις λιπώδους πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, μεταφέροντας τες στο ήπαρ για να απορριφθούν. Η Αμερικανική Εταιρεία Υπέρτασης, συνιστά σε όλους τους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα», τονίζει ο Δρ Λομπέλο.
«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, κολύμπι, βαράκια, χορό ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει και μπορείτε να κάνετε χωρίς τραυματισμούς» υπογραμμίζει και συμπλήρώνει πως «η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σας, ιδιαίτερα αν δεν είχατε αθληθεί ποτέ μέχρι τότε. Σε αυτή την περίπτωση ίσως απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να δείτε μείωση των επιπέδων γι αυτό μην αποθαρρυνθείτε».
Γιατί αυξάνεται η χοληστερίνη στην εμμηνόπαυση – 6 συμβουλές για να την μειώσετε
Η διατροφή είναι η δεύτερη σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά σας. «Η έρευνα προτείνει μια φυτική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει προϊόντα σόγιας όπως το τόφου και άλλες φυτικές πρωτεΐνες όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια. Τρόφιμα που περιέχουν ιξώδεις ίνες όπως βρώμη, κριθάρι, φλοιός ψύλλου, μούρα, μήλα και εσπεριδοειδή· ξηροί καρποί και σπόροι και αβοκάντο και φυσικά υγιεινά φυτικά έλαια όπως το λάδι canola και το ελαιόλαδο» δήλωσε η Andrea Glenn, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Σε μια ανασκόπηση επτά κλινικών ερευνών που περιελάμβαναν περίπου 440 συμμετέχοντες που είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά δεν χρειάζονταν φαρμακευτική αγωγή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή αυτή βοήθησε στη μείωση της LDL χοληστερόλης τους έως και 30%.
«Αυτό είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με τις μειώσεις της χοληστερόλης που προσέφεραν η παλαιότερης γενιάς στατίνες που χορηγούνταν ευρέως τη δεκαετία του ’90», ανέφερε η Δρ Γκλεν η οποία μαζί με τους συνεργάτες της παρακολούθησαν περίπου 210.000 ενήλικες στις ΗΠΑ για σχεδόν 30 χρόνια δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης το 2023.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι ακολουθούσαν στενά αυτή τη δίαιτα είχαν 14%χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα. είπε η Γκλεν, υπογραμμίζοντας ότι «η διατροφή αυτή λειτουργεί επειδή συνδυάζει διάφορα είδη τροφών και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης με διαφορετικούς τρόπους».
Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και τα προϊόντα σόγιας, για παράδειγμα, μπορούν να αναστείλουν την παραγωγή της απολιποπρωτεΐνης Β, η οποία συνήθως βοηθά το σώμα να απορροφήσει τη χοληστερόλη από τα τρόφιμα. Οι φυτικές ίνες παγιδεύουν ή δεσμεύουν τη χοληστερόλη στα έντερα, καθιστώντας την πιο δύσκολη την απορρόφησή της. Και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών στερολών και φυτικών ινών, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
«Ακόμη και η προσθήκη ή η αντικατάσταση μερικών τροφών – όπως η προσθήκη ξηρών καρπών ή η εναλλαγή κόκκινου κρέατος με ρεβίθια ή τόφου – μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της χοληστερόλης», είπε ο Δρ Γκλεν. Ωστόσο ο Δρ Χου διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει μαγική σφαίρα που να ρίχνει την χοληστερόλη. Ωστόσο, η διατροφή, η άσκηση και οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της, Αξίζει να το αντιμετωπίσουμε από μια πιο ολιστική σκοπιά».
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com