13/7/2024
Η διατροφή που ακολουθούμε συμβάλλει καθοριστικά στη συνολική μας υγεία, καθώς ορισμένες τροφές μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.
Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «είσαι ό,τι τρως» και παρόλο που μπορεί να ακούγεται σαν ένα κλισέ γιατρών και διατροφολόγων, κρύβεται μεγάλη αλήθεια σε αυτό.
Η Dr. Bhavini Shah, κορυφαία γιατρός από τη Lloyds Pharmacy, επισημαίνει στη βρετανική Express μια συγκεκριμένη διατροφή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των ασθενειών και πολλών ακόμη. Όπως αναφέρει, στόχος είναι η εστίαση σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.
«Σε αντίθεση με πολλές κοινές δίαιτες, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν καθορίζει πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώσετε, τα μεγέθη των μερίδων σας ή πότε επιτρέπεται να φάτε. Αντίθετα, η διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση υγιεινών τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά», εξηγεί.
«Η φλεγμονή είναι μια φυσική ανοσοαπόκριση, όταν κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας, οδηγώντας σε συμπτώματα, όπως πόνος και πρήξιμο, για να μας ειδοποιήσει για έναν τραυματισμό, ή σε βήχα και φτέρνισμα για την αποβολή αλλεργιογόνων από το σώμα. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί από το άγχος, τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και ορισμένες τροφές. Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι υπερεπεξεργασμένες ανθυγιεινές τροφές προκαλούν φλεγμονή, οδηγώντας σε βλάβες στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία».
Η Dr. Shah τονίζει τη σημασία μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής στην υποστήριξη της άμυνας του σώματος: «Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες που καταπολεμούν φυσικά τη φλεγμονή». Και προσθέτει: «Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μπορούν επίσης να αποτρέψουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και να εμποδίσουν την πρόκληση φλεγμονών».
Αναφερόμενη στις τρέχουσες τάσεις, η Dr. Shah σημειώνει: «Πολλές δημοφιλείς δίαιτες αυτή τη στιγμή, όπως η μεσογειακή διατροφή, αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από αντιφλεγμονώδεις τροφές». Παρατήρησε δε μια σημαντική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες: «Αρχίζουμε να βλέπουμε μια τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων για τις τροφές που καταναλώνουν, με σκοπό την αποφυγή υπερεπεξεργασμένων τροφών».
Η Dr. Shah ανέφερε επίσης απρόσμενα οφέλη που συνδέονται με τις αντιφλεγμονώδεις δίαιτες «συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου, της αύξησης των επιπέδων ενέργειας και της υγιέστερης επιδερμίδας».
Οι τροφές που πρέπει να αυξήσουμε
Οι τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προτείνει η Dr. Shah να αυξήσουμε στην καθημερινή μας διατροφή περιλαμβάνουν:
- Λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός.
- Φρούτα, όπως τα μούρα και οι ντομάτες.
- Ακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε
Αντίθετα, η Dr. Shah προειδοποιεί κατά της κατανάλωσης ορισμένων τροφών που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα.
- Τηγανητά φαγητά.
- Ζαχαρούχα ανθρακούχα ποτά.
- Κόκκινο κρέας.
- Επεξεργασμένο κρέας.
- Κορεσμένα λίπη.
- Αλκοόλ.
Με τη «σφραγίδα» του Χάρβαρντ
Υποστηρίζοντας τις συμβουλές της Dr. Shah, οι ειδικοί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τονίζουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της φλεγμονής: «Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακή και ηπατική νόσο, διαβήτη τύπου 2, Αλτσχάιμερ, ακόμα και ορισμένους καρκίνους».
Εγκρίνουν την αντιφλεγμονώδη διατροφή ως έναν πιθανό τρόπο μείωσης του κινδύνου αυτών των χρόνιων ασθενειών: «Μια τέτοιου τύπου διατροφή είναι ένα υγιεινό πλάνο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των χρόνιων φλεγμονών που διαφορετικά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαφόρων χρόνιων ασθενειών».
Η υιοθέτηση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής δεν είναι απλώς μια βραχυπρόθεσμη τάση, αλλά μπορεί να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων και την προστασία της υγείας μας.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com