ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» στο αιολικό project της Baywa.r.e στην Ξάνθη

10/7/2024

Ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ο γερμανικός όμιλος Baywa.r.e μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μεγάλο αιολικό project στην περιοχή της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, δημοσίευσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 54 MW στη θέση “Χαραδρίτσα” Δ.Ε. Σατρών, Δήμου Μύκης, Π.Ε. Ξάνθης, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία Boreads Wind η οποία αποτελεί θυγατρικό βραχίονα της Baywa.r.e, ελεγχόμενο από την Baywa.r.e Projects Greece Μ.Ι.Κ.Ε., με διαχειριστή τον Al. Philipp Kunze.

Το «κούρεμα»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, σύμφωνα με την βεβαίωση παραγωγού, προέβλεπε την εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών (Α/Γ) ισχύος 6 ΜW έκαστη. Ωστόσο, με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στην ορνιθοπανίδα, ο τελικός σχεδιασμός του τροποποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) που αφορούσαν στην θέση της φωλιάς του Σφηκιάρη (αρπακτικό πτηνό), ώστε να αυξηθεί η απόσταση των Α/Γ από αυτήν.

Σε αυτό το πλαίσιο καταργήθηκε μία Α/Γ από τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, ενώ όλες οι υπόλοιπες Α/Γ παρέμειναν στις ίδιες θέσεις. Επομένως, η ισχύς του μειώθηκε από τα 60 MW στα 54 MW, όπως και ο αριθμός των Α/Γ από 10 σε 9, χωρίς να μεταβληθεί όμως ο τύπος και το μέγεθος τους

Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΑΕΠΟ, το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 9 Α/Γ τύπου VESTAS V150, ονομαστικής ισχύος 6 MW έκαστη, με ύψος πυλώνα 125 μέτρα, διάμετρο πτερωτής 150 μέτρα και συνολικό ύψος: 75 + 125 =200 m.

Στις θέσεις θεμελίωσης των Α/Γ θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία ορθογωνικού σχήματος διαστάσεων κατά το δυνατόν 75 m x 50 m και ωφέλιμου εμβαδού 3.750 m2 , ώστε να καθίσταται δυνατή η εναπόθεση των τμημάτων και της ανέγερσης του εξοπλισμού.

Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του ΑΣΠΗΕ αφορούν στην υπόγεια σύνδεση των Α/Γ μεταξύ τους, μέσω της κατασκευής υπόγειας όδευσης γραμμής Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) (33kV).

Η διασύνδεση των Α/Γ θα καταλήγει σε έναν οικίσκο ελέγχου, εντός του γηπέδου του αιολικού σταθμού, εκτιμώμενου εμβαδού 22 m2 . Από τον οικίσκο ελέγχου θα ξεκινάει υπόγειας όδευσης γραμμή Μ.Τ. (33kV) και θα καταλήγει σε νέο υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 33/150 kV, ο οποίος θα κατασκευαστεί για την διασύνδεση του ΑΣΠΗΕ στο ΕΣΜΗΕ, σε κατάλληλο γήπεδο πλησίον στη ζώνη όδευσης της γραμμής μεταφοράς (Γ.Μ.) 150 KV διπλού κυκλώματος «Σέρρες- Ίασμος».

Στα συνοδά έργα πρόσβασης περιλαμβάνονται η διαμόρφωση τμημάτων της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης στον ΑΣΠΗΕ και η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης για την προσέγγιση στις θέσεις εγκατάστασης κάθε Α/Γ.

Ειδικότερα, οι Α/Γ θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπόγειας ηλεκτρικής γραμμής Μ.Τ. 33 kV, η οποία θα καταλήγει στον οικίσκο ελέγχου. Από εκεί θα εκκινεί υπόγεια όδευσης γραμμή Μ.Τ. (33kV), η οποία θα ακολουθεί την όδευση της οδού πρόσβασης του ΑΣΠΗΕ μέχρι το σημείο που αυτή θα συναντά το νέο Υ/Σ (33/150kV).

Το συνολικό μήκος των καναλιών Μ.Τ. που συνδέει ηλεκτρικά τις Α/Γ με τον οικίσκο ελέγχου θα είναι 7.627,20 m.

Η υπόγεια όδευση των καλωδίων Μ.Τ. από τον οικίσκο ελέγχου στο νέο Υ/Σ τοποθετείται κατά μήκος του οδικού δικτύου και είναι συνολικού μήκους 30.202,53 m.

Τα έργα οδοποιίας για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης κάθε Α/Γ περιλαμβάνουν τη βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας συνολικού μήκους 12.782,79 m, και τη διάνοιξη νέας δασικής οδοποιίας συνολικού μήκους 5.475,46 m. Η συνολική επιφάνεια επέμβασης των έργων οδοποιίας είναι 170.039,80 m2.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι «Αλησμόνητες Πατρίδες» τιμούν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

xristiana

Από σήμερα ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού-Έως και 42 βαθμούς ο υδράργυρος

xristiana

Ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης – Τι έδειξε η έρευνα

xristiana