ΚεντρικήΥγεία

Το προϊστορικό φρούτο που ρυθμίζει τη χοληστερόλη, κάνει καλό στο έντερο, χαρίζει μακροζωία και αδυνατίζει

10/2/2024

Αυτό το φρούτο τρώγεται εύκολα ακόμη και στο πόδι ή στο δρόμο και έχει υπέροχη γεύση. Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του.

Σχετικά με αυτό το φρούτο εκείνο που όλοι γνωρίζουμε είναι η νοστιμιά του και οι πολλαπλές χρήσεις που μπορεί να έχει στις συνταγές μας. Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι η τακτική κατανάλωση του με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προσφέρει μεγάλα κέρδη στην υγεία. Οι ειδικοί του clεveland μας εξηγούν περισσότερα για αυτά.

Τι είναι τα μήλα

Τα μήλα είναι ο καρπός της μηλιάς, ενός φυλλοβόλου δέντρου. Έχουν σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, τραγανή ή μαλακή σάρκα και ποικίλουν σε χρώμα, από πράσινο και κίτρινο έως κόκκινο και μωβ. Η γεύση τους μπορεί να είναι γλυκιά, ξινή ή υπόξινη, ανάλογα με την ποικιλία. Η καλλιέργεια της μηλιάς χρονολογείται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, τα μήλα καλλιεργούνται στη Γη εδώ και 10.000 χρόνια.

Τα οφέλη που έχει το μήλο

  1. Σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα
  2. Μειώνει τη χοληστερίνη
  3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  4. Ανακουφίζει τη φλεγμονή
  5. Ικανοποιεί την πείνα περισσότερο
  6. Σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο

1. Σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει περισσότερους από 33 εκατομμύρια άτομα μόνο στην Αμερική. Ωστόσο, καλά είναι τα νέα για τους λάτρεις των μήλων: Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 38.000 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα από ένα μήλο την ημέρα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου μήλα.

2. Μειώνει τη χοληστερίνη

Πολλαπλές μελέτες σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη δείχνουν ότι η κατανάλωση λίγων μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5% έως 8%. Δεν μπορείτε να φάτε τόσα μήλα σε 24 ώρες; Δοκιμάστε μια μερίδα αποξηραμένα μήλα την ημέρα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Μάλιστα, οι συμμετέχοντες σε μια άλλη μελέτη μείωσαν τη συνολική τους χοληστερόλη κατά 13% σε έξι μήνες αφού έφαγαν αυτήν την ποσότητα.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μια μικρή αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλων βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Άλλες έρευνες είχαν μικτά αποτελέσματα. Αλλά οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα των μήλων βοηθούν το αίμα σας να ρέει ομαλά. Οι φυτικές ίνες στα μήλα μπορεί, επίσης, να παίξουν κάποιο ρόλο προς την ίδια κατεύθυνση.

4. Ανακουφίζει τη φλεγμονή

Τα μήλα περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες – κυρίως φυτικές ίνες και κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή, ειδικά στο αναπνευστικό σας σύστημα. Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, η κατανάλωση μήλων μειώνει τις c-αντιδρώσες πρωτεΐνες στο αίμα σας, ένα σημάδι ότι η χρόνια φλεγμονή βελτιώνεται.

5. Ενισχύει το μικροβίωμα σας

Το σώμα σας είναι ένας χώρος φιλοξενίας για πολλούς μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο και στο δέρμα σας. Κάποιοι από αυτούς είναι χρήσιμοι, ενώ άλλοι είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Τα μήλα βοηθούν και στους δύο τύπους:

  • Η κερσετίνη σταματά την ανάπτυξη των επιβλαβών μικροβίων στο έντερο σας.
  • Η πηκτίνη δρα ως πρεβιοτικό (τροφή για ωφέλιμους μικροοργανισμούς), προάγοντας την καλή υγεία του εντέρου.

6. Ικανοποιεί την πείνα περισσότερο

Επειδή τα μήλα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, αποτελούν ένα χορταστικό σνακ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, ώστε να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και καθώς τα μήλα είναι χαμηλά σε θερμίδες, η επιλογή ενός υγιεινού σνακ όπως τα μήλα έναντι των σνακ με υψηλότερες θερμίδες, όπως τα μπισκότα ή τα γλυκά, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος.

7.Σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο

Αν τρώτε ένα μήλο την ημέρα, μπορεί να ζήσετε περισσότερο, λέει μια μελέτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που το έκαναν αυτό είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν 15 χρόνια αργότερα.

Η προσθήκη μήλων στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου, των δύο βασικών αιτιών θανάτου. Σε μια μελέτη με σχεδόν 40.000 ανθρώπους, φάνηκε ότι όσοι έτρωγαν μήλα είχαν 13% έως 22% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σχέση με εκείνους που παρέλειψαν το φρούτο.

Τα μήλα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι τρώνε μήλα είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από την ασθένεια. Αλλά πόσα μήλα πρέπει να φάτε για να μειώσετε τον κίνδυνο; Μια μεγάλη μελέτη σε 77.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Πηγή https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τριήμερη Ανθοκομική Έκθεση Στο Επαρχείο

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Επείγον περιστατικό: Τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε για το καλό του ασθενούς

xristiana