ΚεντρικήΥγεία

Δυσανεξία στη λακτόζη: Το απίθανο σημάδι στο δέρμα που δείχνει ότι έχετε

11/6/2024

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά διακριτικά σημάδια που θα μπορούσατε να αγνοήσετε εάν έχετε την πάθηση χωρίς να το γνωρίζετε.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Πολλά άτομα δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τη λακτόζη, αλλά δεν έχουν όλοι εμφανή συμπτώματα που προκύπτουν από την πάθηση.

Εάν παρατηρήσετε ένα μοτίβο κοινών συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να υποψιαστείτε ότι μάλλον έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Έτσι, η εξάλειψη όλων των γαλακτοκομικών τροφίμων μπορεί να αλλάξει τη ζωή για ορισμένους. Ωστόσο, πολλά άτομα με την ανεπάρκεια μπορεί να ανέχονται λίγη λακτόζη, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον εντοπισμό της ως προβλήματος.

Σημάδια και συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη

Ο ιστότοπος του βρετανικού οργανισμού υγείας NHS επιβεβαίωσε ότι τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να ξεκινήσουν λίγα λεπτά ή μερικές ώρες μετά την κατανάλωση τροφής ή ποτού που περιέχει λακτόζη. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • κοιλιακό πόνο ή δυσφορία
  • φούσκωμα
  • αερισμό
  • διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • αίσθημα ασθένειας ή αρρώστιας

Πέρα από τα πιο προφανή σημάδια, μπορεί επίσης να εμφανίσετε συμπτώματα μεγαλύτερης διάρκειας, όπως:

  • εξάνθημα (έκζεμα)
  • πονοκεφάλους
  • πόνο στις αρθρώσεις
  • αίσθημα κόπωσης
  • δυσκολία συγκέντρωσης

Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και δυνητικά να οδηγήσουν στην ανακάλυψη μιας δυσανεξίας. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι για ορισμένα άτομα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν προβλήματα ακμής -ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το δέρμα του κάθε ανθρώπου αντιδρά διαφορετικά.

Η ακμή δεν έχει πάντα σχέση με τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, αξίζει να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να μάθετε πώς και αν τα γαλακτοκομικά επηρεάζουν το δέρμα σας.

Τι προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη;

Η κύρια αιτία της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι η ανεπάρκεια ενός ενζύμου που ονομάζεται λακτάση, το οποίο βοηθά στην πέψη της λακτόζης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και αργότερα στη ζωή.

Είναι σύνηθες τα συμπτώματα να εμφανίζονται για πρώτη φορά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, αλλά μπορεί επίσης να επηρεαστούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη, τα συμπτώματα μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών που περιέχουν λακτόζη.

Τι προκαλεί τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη;

Η λακτόζη υπάρχει σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το αγελαδινό, το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα, το βούτυρο, το τυρί, η κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το παγωτό. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, αρτοσκευάσματα, σάλτσες και dressings για σαλάτες.

Είναι αλλεργία;

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι το ίδιο με μια αλλεργία στο γάλα ή στα γαλακτοκομικά. Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε μια συγκεκριμένη τροφή, προκαλώντας συμπτώματα όπως εξάνθημα, συριγμό και φαγούρα.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη και:

  • τα συμπτώματά σας επανέρχονται και συχνά συμβαίνουν μετά το φαγητό
  • έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην κένωση του εντέρου που δεν είναι συνηθισμένες για εσάς, όπως πιο χαλαρά κόπρανα, πιο συχνές κενώσεις ή δυσκοιλιότητα για 3 εβδομάδες
  • έχετε αίμα στα κόπρανα για 3 εβδομάδες
  • είχατε φούσκωμα και δυσφορία στην κοιλιά για 3 εβδομάδες
  • έχετε χάσει βάρος.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να προτείνει μια δίαιτα αποβολής λακτόζης που περιλαμβάνει την αποκοπή όλων των τροφών που περιέχουν λακτόζη για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται. Μπορεί επίσης να κάνει εξετάσεις αίματος ή τεστ αναπνοής υδρογόνου που μετρά την ποσότητα αερίου υδρογόνου στην αναπνοή σας για να καθορίσει πόσο καλά χωνεύετε τη λακτόζη.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

9ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Επαγγελματιών Υγείας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

xristiana

Τι λένε τα ζώδια στο σεξ – Οι πιο συχνές ατάκες

xristiana

Τα Pet City Στηρίζουν Τα Ζώα Με Αναπηρία!

xristiana