ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος του δέρματος: Το επίθεμα που μπορεί να τον ανιχνεύσει έγκαιρα

1/6/2024

Ερευνητές στο Karolinska Institutet ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο με τη μορφή επιθέματος για την ανίχνευση κακοήθους μελανώματος, του πιο κοινού τύπου καρκίνου του δέρματος.

Ένα νέο είδος επιθέματος εξοπλισμένου με μικροβελόνες μπορεί να αναγνωρίσει τον βιοδείκτη τυροσινάση απευθείας στο δέρμα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials.

Πώς λειτουργεί το νέο επίθεμα για την ανίχνευση του καρκίνου του δέρματοςΤο επίθεμα είναι εξοπλισμένο με μικροβελόνες που μπορούν να ανιχνεύσουν την τυροσινάση, ένα ένζυμο που είναι σημαντικός βιοδείκτης για κακόηθες μελάνωμα. Μετρώντας τα επίπεδα του ενζύμου απευθείας στο δέρμα, οι ερευνητές μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα τις αλλαγές που συνδέονται με τη νόσο.

«Χρησιμοποιήσαμε ανθρώπινο ιστό από υγιή άτομα. Εφαρμόζοντας τυροσινάση απευθείας στο δέρμα, μπορέσαμε να μιμηθούμε τον καρκίνο του δέρματος», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Onur Parlak, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής, Solna του Karolinska Institutet.

«Αυτή είναι μια σημαντική πρόοδος για τη βελτίωση της παρακολούθησης της υγείας του δέρματος και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο άλλων βιοδεικτών μέσω μιας απλής αλλαγής στο σχεδιασμό», πρόσθεσε.Καρκίνος του δέρματος: Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος καρκίνοςΤο κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος και ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος καρκίνος. Η μελέτη δείχνει ότι το νέο επίθεμα θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση στις τρέχουσες διαγνωστικές μεθόδους, οδηγώντας σε έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του κακοήθους μελανώματος.
Φωτογραφία: Advanced Materials
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εργασία τους θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των διαδικασιών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενώνΗ μέθοδός μας είναι λιγότερο επεμβατική και έχει τη δυνατότητα να παράσχει ταχύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές βιοψίες», λέει ο Δρ. Parlak και καταλήγει:

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε αυτή την τεχνική για να προσφέρουμε πιο ακριβή και ανώδυνα διαγνωστικά εργαλεία».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 24/12

xristiana

Ενας μήνας χωρίς αλκοόλ μετά τις… καταχρήσεις

xristiana

Έχετε κάνει κοιλίτσα; Η εξέταση που δεν πρέπει να αμελήσετε

xristiana