ΚεντρικήΥγεία

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο

13/5/2024

Ο Κυριάκος Στριγγάρης, ομότιμος καθηγητής Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, μιλάει στο Πρακτορείο FM σε συνέντευξή του στην Τάνια Μαντουμπάρου για τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο άνδρες και γυναίκες.

«Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε υπερηχογράφημα άνω κοιλίας κάθε χρόνο από την ενηλικίωση και μετά, ιδίως για την πρόληψη πολλών ασθενειών της κοιλιάς. Η εξέταση μπορεί να εξετάσει το συκώτι, τους νεφρούς και το πάγκρεας, καθώς και τα όργανα της γεννητικής οδού, και στις γυναίκες, τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές ασθένειες, ιδίως ο καρκίνος του προστάτη, προλαμβάνονται σε μεγαλύτερη ηλικία σε όργανα όπως τα νεφρά και ο προστάτης. Εάν τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος ή της κλινικής εξέτασης δείχνουν ότι το PSA είναι αυξημένο, διενεργείται πλέον πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία αντί για βιοψία, η οποία γινόταν μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, ταυτόχρονα με την απεικονιστική εξέταση απαιτείται και γενική εξέταση αίματος».Unmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

Όπως λέει ο κ. Στριγγάρης, μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να γίνει στην ενήλικη ζωή για να καθοριστεί ένα σημείο αναφοράς και στη συνέχεια κάθε τρία χρόνια ή εάν υπάρχουν συμπτώματα.

Αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας για καπνιστές άνω των 40 ετών

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλες τις γυναίκες χαμηλού και υψηλού κινδύνου (δηλ. όσες έχουν ιστορικό ή υποψία γενετικής μετάλλαξης) επιβάλλεται υπερηχογράφημα μαστού στην ηλικία των 30 ετών ως υπερηχογράφημα αναφοράς, καθώς και μαστογραφία στην ηλικία των 40 ετών. «Στη συνέχεια, η μαστογραφία διενεργείται ετησίως, πάντα σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα μαστού. Εφόσον υπάρχουν ευρήματα ή ξένα σώματα που δεν είναι σαφώς καλοήθη ή κακοήθη στο υπερηχογράφημα μαστού, η μαγνητική μαστογραφία θα λύσει το πρόβλημα».

«Η συμβολή της αξονικής τομογραφίας είναι σημαντική και συνιστάται από την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία για καπνιστές άνω των 40 ετών εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «και αν βρεθούν μικροί καρκίνοι του πνεύμονα που δεν έχουν κάνει μετάσταση και γίνει χειρουργική επέμβαση, σώζονται ζωές ασθενών. Και τώρα το Υπουργείο Υγείας έχει αναγνωρίσει αυτή τη δυνατότητα και σύντομα θα εισαγάγει για τον προληπτικό έλεγχο την αξονική τομογραφία υψηλής ανάλυσης και χαμηλής δόσης ακτινοβολίας».

Όσον αφορά την κολονοσκόπηση, τη μόνη διαγνωστική εξέταση χρυσού προτύπου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο καθηγητής τονίζει ότι θα πρέπει να διενεργείται κάθε πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 45 ετών ως εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου. «Αν υπάρχουν ευρήματα, όπως πολύποδες, ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα κάνει την εξέταση νωρίτερα από την πενταετία. Εάν δεν είναι διαθέσιμη η τακτική κολονοσκόπηση, υπάρχει η επιλογή της εικονικής κολονοσκόπησης – η αξονική κολονοσκόπηση ανακατασκευάζει μια “τρεχούμενη” εικόνα του εντέρου για να δει αν υπάρχει εστία, αλλά όχι βιοψία».

Πηγή: https://www.govastileto.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μαρούσι: Δράση Δεντροφύτευσης Για Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

xristiana

Δυτ. Μακεδονία: Σε ποιους δρόμους χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

xristiana

Τι μπορεί να συμβαίνει αν έχετε αλμυρή γεύση στο στόμα

xristiana