ΚεντρικήΥγεία

Είναι μεταδοτική η νόσος Αλτσχάιμερ; Η απάντηση βρίσκεται στο μικροβίωμα του εντέρου

21/2/2024

Μια μελέτη στην Ιταλία διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορούν να μεταφερθούν σε νεαρούς αρουραίους μέσω της μικροχλωρίδας του εντέρου των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, η μεταμόσχευση μικροχλωρίδας του εντέρου από περιττώματα ασθενών με Αλτσχάιμερ σε έντερα υγιών αρουραίων προκάλεσε γνωστικά ελλείμματα σε αυτούς τους αρουραίους.

Πρόσφατα, μελέτες έχουν επισημάνει συσχετίσεις μεταξύ των ιδιοτήτων της μικροχλωρίδας του εντέρου με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Έδειξαν ότι η μεταμόσχευση μικροχλωρίδας του εντέρου σε ποντίκια μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς γνωστικές αλλαγές σε αυτά.

Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης ήθελαν να επαληθεύσουν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών και να διερευνήσουν εάν η μεταμόσχευση μικροχλωρίδας του εντέρου από ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη γνωστικών ελλειμμάτων σε αρουραίους.

Οι ερευνητές ήθελαν επίσης να διερευνήσουν τους μηχανισμούς μέσω των οποίων επιτυγχάνεται αυτό.

Υποψιάζονταν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου των ασθενών με Αλτσχάιμερ μπορεί να διαταράξει με κάποιο τρόπο τη νευρογένεση του ενήλικου ιππόκαμπου σε υγιείς αρουραίους.

Πώς διεξήχθη η μελέτη διερεύνησης της σχέσεης μικροβιώματος του εντέρου και ΑλτσχάιμερΣτη μελέτη συμμετείχαν 69 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και 64 υγιή άτομα ως μάρτυρες, όλοι στρατολογήθηκαν από το IRCCS Centro San Giovanni di Dio Fatebenefratelli στη Μπρέσια της Ιταλίας.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος για ανάλυση και οι περισσότεροι συνεισέφεραν επίσης δείγματα κοπράνων για μεταμόσχευση αρουραίων.Τα αρχικά πειράματα διεξήχθησαν σε αρσενικούς αρουραίους Sprague-Dawley, ηλικίας 11 εβδομάδων.

Μετά την προσαρμογή τους στο εργαστηριακό περιβάλλον, οι αρουραίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ένα ισχυρό αντιβιοτικό κοκτέιλ για 7 ημέρες για την εξάλειψη της μικροχλωρίδας τους.

Αυτή η θεραπεία κατέστρεψε τη μικροχλωρίδα των αρουραίων και τους προετοίμασε να δεχτούν εύκολα αυτά που είχαν μεταμοσχευθεί από τον άνθρωπο.

Μετά την απαλοιφή της μικροχλωρίδας του εντέρου τους, οι αρουραίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα έλαβε μικροβίωμα του εντέρου από ασθενείς με Αλτσχάιμερ, ενώ η άλλη ομάδα το έλαβε από υγιείς συμμετέχοντες.

Διεξήχθησαν τεστ συμπεριφοράς 10 ημέρες αργότερα για να αξιολογηθεί η γνωστική λειτουργία των αρουραίων.

Επιπλέον, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε αδιαφοροποίητα ανθρώπινα κύτταρα από την περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου.

Χορήγησαν σε αυτά τα κύτταρα ορό που ελήφθη από τις δύο ομάδες ανθρώπινων συμμετεχόντων στη μελέτη και παρατήρησαν τα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα των επιστημόνωνΤα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεταμόσχευση μικροχλωρίδας του εντέρου από υγιείς ανθρώπους που συμμετείχαν δεν επηρέασε τους λήπτες αρουραίους.

Ωστόσο, οι αρουραίοι με μικροχλωρίδα από ασθενείς με Αλτσχάιμερ εμφάνισαν μειωμένη αναγνώριση οικείων τοποθεσιών και μειωμένη απόδοση σε εργασίες που εξαρτώνται από τη μνήμη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της νευρογένεσης του ιππόκαμπου σε αυτές τις λειτουργίες.

Περαιτέρω αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι η νευρογένεση του ιππόκαμπου διαταράχθηκε σε αρουραίους που έλαβαν μικροβίωμα του εντέρου από ασθενείς με Αλτσχάιμερ, καθώς αυτοί οι αρουραίοι παρήγαγαν σημαντικά λιγότερους νέους νευρώνες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Το πείραμα με ανθρώπινα προγονικά κύτταρα ιππόκαμπου αποκάλυψε ότι η θεραπεία με ορό από ασθενείς με Αλτσχάιμερ μείωσε την ικανότητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων.

Αυτή η μείωση διέφερε ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ στους αιμοδότες, με τα κύτταρα να διατηρούν καλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού όταν έλαβαν θεραπεία με ορό από συμμετέχοντες με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

«Τα τεστ μνήμης που ερευνήσαμε βασίζονται στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου.

Είδαμε ότι ζώα με βακτήρια του εντέρου από άτομα με τη νόσο παρήγαγαν λιγότερα νέα νευρικά κύτταρα και είχαν εξασθενημένη μνήμη», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Yvonne Nolan, καθηγήτρια στο University College Cork.

«Τα άτομα με Αλτσχάιμερ συνήθως διαγιγνώσκονται κατά ή μετά την έναρξη των γνωστικών συμπτωμάτων, σημείο που μπορεί να είναι πολύ αργά, τουλάχιστον για τις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις

. Η κατανόηση του ρόλου των μικροβίων του εντέρου κατά τη διάρκεια της πρόδρομης ή πρώιμου σταδίου άνοιας, πριν από την πιθανή έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να ανοίξει δρόμους για ανάπτυξη νέας θεραπείας ή ακόμα και εξατομικευμένη παρέμβαση», προσθέτει

.Στην εργασία τους, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι ο αποικισμός υγιών νεαρών ενήλικων αρουραίων με μικροχλωρίδα του εντέρου από ασθενείς με Αλτσχάιμερ προκάλεσε συμπεριφορικές και νευρογενείς αλλοιώσεις τυπικές της νόσου».

«Συνολικά, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ μπορούν να μεταφερθούν σε έναν υγιή νεαρό οργανισμό μέσω της μικροχλωρίδας του εντέρου, επιβεβαιώνοντας τον αιτιολογικό ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου στη νόσο», συμπλήρωσαν.

Η μελέτη ρίχνει φως στον ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου στη νόσο Αλτσχάιμερ. Συμβάλλει σημαντικά στην επιστημονική κατανόηση αυτής της ασθένειας και του τρόπου μετάδοσής της.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη διεξήχθη σε αρουραίους με εξαντλημένη μικροχλωρίδα του εντέρου. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ίδια σε ανθρώπους με ανέπαφη μικροχλωρίδα εντέρου.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγουμε όταν αρρωσταίνουμε

xristiana

Διαμαρτυρία στις 31 Αυγούστου στο υπ. Υγείας για τις νέες περικοπές στις θεραπείες

xristiana

Μικροπλαστικά στον πλακούντα… όλων των εγκύων

xristiana