12/11/2023
Τι να περιμένετε το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Το δεύτερο τρίμηνο ξεκινά την 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης και διαρκεί μέχρι και την 27η. Συνολικά έχει διάρκεια 14 εβδομάδες και καλύπτει τον τέταρτο, τον πέμπτο και τον έκτο μήνα κύησης. Στο διάστημα αυτό η κοιλιά μεγαλώνει, οι πρωινές ναυτίες υποχωρούν και νέα συμπτώματα κάνουν την εμφάνιση τους.
Τα συμπτώματα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Κράμπες στα πόδια. Εκτός από τον πόνο, είναι πιθανό να νιώθετε τα πόδια σας μόνιμα κουρασμένα, ακόμα και εάν έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου πιθανά να σας ανακουφίσει, όπως επίσης και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Ε και προϊόντων ολικής άλεσης. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και πίνετε τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό την ημέρα.
Αλλαγές στην επιδερμίδα. Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ίσως παρατηρήσετε πανάδες στο πρόσωπο ή μία μαύρη γραμμή κάθετα στην κοιλιά (linea nigra). Οι πρώτες ραγάδες κάνουν επίσης την εμφάνισή τους και λόγω του ότι η κοιλιά μεγαλώνει και είναι πιθανό να νιώσετε φαγούρα στην ευρύτερη περιοχή. Χρησιμοποιήστε ήπια προϊόντα ομορφιάς και καθαρισμού για να μειώσετε τον ερεθισμό στο πρόσωπο και επίσης, φοράτε αντηλιακό κάθε φορά που εκτίθεστε στον ήλιο, χειμώνα-καλοκαίρι.
Αλλαγές στο στήθος. Η ευαισθησία στο στήθος ελαφρώς υποχωρεί, ωστόσο, το μέγεθος του στήθους αυξάνεται καθώς προετοιμάζεται για τον θηλασμό. Επενδύστε σε έναν καλό στηθόδεσμο που θα στηρίζει το στήθος και παράλληλα θα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και την περίοδο του θηλασμού.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι ορμονικές αλλαγές και το αυξημένο μέγεθος της μήτρας η οποία πιέζει τα γύρω όργανα, σας κάνει πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η αίσθηση καψίματος στην ευαίσθητη περιοχή, η συχνοουρία, ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ακόμα και ο πυρετός και ο πόνος στη μέση.
Ήπιο πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα το βιώνουν 3 στις 4 γυναίκες. Εμφανίζεται συνήθως την 22η εβδομάδα κύησης και διαρκεί μέχρι και τον τοκετό. Για να μειώσετε το πρήξιμο προσπαθήστε να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας, αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία ή το αντίθετο.
Η ανάπτυξη του μωρού το δεύτερο τρίμηνο
Μαλλιά, δέρμα και νύχια. Στην 16η εβδομάδα αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα μαλλιά του μωρού και στην 22η τα φρύδια και τα βλέφαρα. Το δέρμα του μωρού καλύπτεται από το lanugo, τις πολύ λεπτές και άχρωμες δηλαδή τρίχες που καλύπτουν όλο του το σώμα και το εμβρυικό σμήγμα (vernix caseosa), ένα προστατευτικό στρώμα με λευκό χρώμα και η υφή του θυμίζει αυτή μαλακού τυριού. Και τα δύο προστατεύουν το έμβρυο από τη συνεχή έκθεση στο αμνιακό υγρό και συνήθως φεύγουν πριν το μωρό γεννηθεί.
Πεπτικό σύστημα. Το πεπτικό σύστημα του μωρού θα έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Στο δεύτερο τρίμηνο το έμβρυο μαθαίνει να πιπιλίζει και να καταπίνει καθώς προετοιμάζεται ολοένα και πιο εντατικά για τον κόσμο εκτός μήτρας.
Αισθήσεις. Τα αυτά και τα μάτια του μωρού παίρνουν τις τελικές θέσεις τους. Από την 22η εβδομάδα, οι αισθήσεις του μωρού έχουν αναπτυχθεί επαρκώς ώστε να μπορεί το μωρό να μυρίζει, να ακούει, να βλέπει.
Με πληροφορίες από mom.com, whattoexpect.com
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr