ΚεντρικήΥγεία

Το απίστευτο γαλακτοκομικό που μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό

23/9/2023

Αν και γνωρίζουμε ότι τα γαλακτοκομικά προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό, αυτό το συγκεκριμένο γαλακτοκομικό ανατρέπει τη θεωρία.

Αυτό το γαλακτοκομικό είναι γνωστό εδώ και αιώνες, καταναλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, αποτελώντας έναν πολύτιμο σύμμαχο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι έχει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία μας. Δείτε ποια είναι αυτά.

Αυτό το γάλα επιβραδύνει το μεταβολισμό και σας παχαίνει

Κεφίρ: Τι είναι αυτό το γαλακτοκομικό;

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση (από ένα μείγμα ζυμομυκήτων, βακτηρίων και υδατανθράκων) στο γάλα. Κρεμώδες και παχύρρευστο με ελαφριά πικρή γεύση, το κεφίρ περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ζύμωσή του παράγει πολλές βιοδραστικές ενώσεις, όπως αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Μια μερίδα παρέχει το 16% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη D, ενός θρεπτικού συστατικού που στερούνται πολλοί Έλληνες.

Ένα φλιτζάνι κεφίρ παρέχει επίσης σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να βλάψουν την υγεία του ανοσοποιητικού, καθιστώντας δύσκολη την ανάκτηση από ασθένεια.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2021, ορισμένες μελέτες σε ζώα και ανθρώπινα κύτταρα υποδηλώνουν άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία , με αντικαρκινική, αντιδιαβητικά και αντιυπερτασική δράση.

Τα 9 οφέλη του κεφίρ για την υγεία μας

Το κεφίρ αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου το οποίο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων και των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας. Αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και σε νάτριο. Το κεφίρ μπορεί:

  1. Να προσφέρει ωφέλιμα βακτήρια και βιοδραστικές ουσίες
  2. Να μειώσει τη φλεγμονή
  3. Να προστατεύσει από βακτηριακή μόλυνση
  4. Να μειώσει την αρτηριακή πίεση
  5. Να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  6. Να βελτιώσει την πέψη
  7. Να είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη
  8. Να προάγει την υγεία των οστών
  9. Να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

1. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή είναι εγγενής σε πολλές ασθένειες, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των προβιοτικών έχουν αναφερθεί ευρέως σε μελέτες, αν και αυτός είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας.

2. Μπορεί να προσφέρει ωφέλιμα βακτήρια και βιοδραστικές ουσίες

Το κεφίρ επωφελείται από μια ευρεία και ποικιλόμορφη σύνθεση ευεργετικών βακτηρίων και μαγιάς. Αυτά τα μικρόβια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βιοδραστικών ενώσεων που έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας, από τη βελτίωση της πέψης έως τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. [Με τον όρο βιοενεργά ή βιοδραστικά συστατικά εννοούμε τα συστατικά εκείνα των τροφίμων για τα οποία υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα ότι μπορούν να επιτελέσουν μια συγκεκριμένη λειτουργία εντός του οργανισμού.]

3. Μπορεί να προστατεύσει από βακτηριακή μόλυνση

Ορισμένα από τα βακτήρια που βρίσκονται στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Αυτό το κάνουν αναστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών στελεχών σαλμονέλας, ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και escherichia coli (e. coli).

4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ είναι χρήσιμη για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ανασταλτικής επίδρασης στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE) και της επακόλουθης χαλάρωσης των φλεβών και των αρτηριών.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Το κεφίρ μπορεί να έχει άλλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, επειδή συμβάλλει στη διαχείριση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό και να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί που εμπλέκονται.

6. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ υποστηρίζει την πέψη τους, πιθανώς λόγω της ποικίλης μικροβιακής του περιεκτικότητας. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο και βελτιώνουν την υγεία και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

7. Μπορεί να είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) στο κεφίρ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τη διάσπαση της λακτόζης, του φυσικού σακχάρου του γάλακτος, επομένως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κεφίρ μπορεί να είναι ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να σας αφορά.

Όσοι πάσχουν από διαγνωσμένη πάθηση όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν εισαγάγουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, επειδή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

8. Μπορεί να προάγει την υγεία των οστών

Το παραδοσιακό κεφίρ που παρασκευάζεται από πλήρες αγελαδινό γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ2, θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται λιγότερο πυκνά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το κεφίρ, μαζί με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας και της πυκνότητας των οστών.

9. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Περαιτέρω, οι βιοδραστικές ενώσεις του κεφίρ, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτικών και οξικών οξέων, μπορούν να καταπολεμήσουν τα επιβλαβή παθογόνα νοσήματα στην εντερική επένδυση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 στο Foods. Το κεφίρ περιέχει προβιοτικά και μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ανοσίας βοηθώντας να ξεπεραστούν οι λοιμώξεις και οι ασθένειες, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2021 στο Biomedicine & Pharmacotherapy.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δωρεάν Ακαδημία Ρομποτικής Διαδικασίας Αυτοματισμού (RPA), για αποφοίτους σχολών Πληροφορικής

xristiana

Εκδήλωση Για ΑΜΕΑ Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

xristiana

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Αν έχετε κάνει την 3η δόση μπορεί να μην χρειάζεστε άλλη για αρκετό καιρό

xristiana