ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ίδρυμα Vodafone: Εκκινεί νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες

19/9/2023

Από τη χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων δασών Ποσειδωνίας στις Κυκλάδες και δή τη Σύρο, την Πάρο και την Αντίπαρο και από το 2024 σε Μύκονο και Δήλο ξεκινά η νέα πρωτοβουλία του ιδρύματος Vodafone στο περιβάλλον σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus Lab) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Το ίδρυμα Vodafone συμπλήρωσε πέρυσι 20 χρόνια με προγράμματα δράσεων στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ενσωμάτωση. Από πέρυσι εντάχθηκε ένας τέταρτος πυλώνας στις δράσεις του ιδρύματος, το περιβάλλον, θεωρώντας ότι και η επιχειρηματικότητα ακμάζει σε ένα περιβάλλον ακμαίο και όχι κατεστραμμένο», ανέφερε στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου προγράμματος Vodafone Posidonia από τη Σύρο χθές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας κ. Χάρης Μπρουμίδης, κάνοντας λόγο για ένα έργο σπουδαίας περιβαλλοντικής και κοινωνικό-οικονομικής αξίας σε συνεργασία με το Oceanus Lab και τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου.

«Πρόκειται για ένα συνηθισμένο αλλά και παράλληλα άγνωστο οικοσύστημα των ρηχών νερών, έως βάθη 40-45 μέτρων αποτελώντας ένα μοναδικό είδος ενδημικό της Μεσογείου, ένα οικοσύστημα ιδιαιτέρως ευάλωτο στις ανθρώπινες δραστηριότητες», ανέφερε στην παρουσίαση χθές ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η νέα πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο κλιματικής απορρύθμισης και οικολογικής κρίσης και αφορά ειδικότερα στη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων δασών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και την ανάδειξή τους ως έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Μεσογείου. Τα υποθαλάσσια αυτά δάση, ή λιβάδια Ποσειδωνίας, έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, αποτελώντας καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας του ελληνικού χώρου εκτιμάται ότι παράγουν 24 εκατ. τόνους οξυγόνου ετησίως, ενώ απορροφούν 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκρινόμενα με τα δάση του Αμαζονίου.

Η ύπαρξη δε των λιβαδιών Ποσειδωνίας συμβάλλει στην προστασία της ελληνικής ακτογραμμής και των παραθαλάσσιων τοπίων της χώρας από το φαινόμενο της διάβρωσης, ενώ ένα μέτρο Ποσειδωνίας που καταστρέφεται από ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. αγκυροβολήσεις, συρόμενα αλιευτικά εργαλεία) θέλει να αναπληρωθεί 100 χρόνια. Σύμφωνα με την παρουσίαση, η χαρτογραφούμενη Ποσειδωνία μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου, επιτυγχάνει άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο που δύναται να υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ ετησίως, όπως αναφέρθηκε στη σχετική παρουσίαση χθές. «Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε τη Ποσειδωνία στη χώρα, να βγάλουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα ώστε να ευαισθητοποιήσουμε και να έχουμε τις απαραίτητες δράσεις και πρακτικές και να διαφυλάξουμε αυτό το μοναδικό αγαθό», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης, με το πρόγραμμα να ξεκινά τον Οκτώβριο από τη Σύρο, την Πάρο και την Αντίπαρο και από το 2024 σε Μύκονο και Δήλο. «Είναι ένα οικοσύστημα τόσο πλούσιο για το περιβάλλον αλλά τόσο φτωχό σε επίπεδο ενημέρωσης της κοινωνίας. Θα στηρίξουμε το πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα χρηματοδοτικά αλλά και τεχνολογικά».

«Εξελιγμένα ηχοβολιστικά συστήματα, υποβρύχια κατευθυνόμενα βαθυσκάφη και αυτόνομα οχήματα επιφανείας θα χρησιμοποιηθούν για την αποτύπωση των λιβαδιών σε νησιά των Κυκλάδων», ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου. «Επιπλέον, θα ποντισθεί υποθαλάσσιο παρατηρητήριο σε επιλεγμένο λιβάδι Ποσειδωνίας για την παρακολούθηση των πιθανών περιβαλλοντικών πιέσεων και των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού. Εισάγουμε μία υποθαλάσσια τεχνολογία αιχμής με στόχο ένα πολύ «σκληρό» επιστημονικό αποτέλεσμα, την αποτύπωση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας που έχουν εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Αν έλειπε η Ποσειδωνία από τη Μεσόγειο θα ήταν σίγουρα μία χειρότερη θάλασσα, γιατί η ύπαρξή της μαρτυρά το καλό περιβάλλον, αποδίδει οξυγόνο, συμπαγοποιεί τον πυθμένα της θάλασσας, προστατεύει τις ακτές από τη διάβρωση και αποτελεί βρεφονηπιακό σταθμό ιχθυοπληθυσμών».

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε, οφείλουν να συνδράμουν για τη διαχείριση και ήδη υπάρχει η σχετική οδηγία από το 2007, με χώρες όπως η Κύπρος να έχει προχωρήσει στην πλήρη και λεπτομερή αποτύπωση των λιβαδιών των θαλασσών της μέσα από ένα τριετές πρόγραμμα, την Ιταλία και τη Γαλλία να έχουν ήδη προχωρήσει κ.ο.κ.. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, αυτή την στιγμή «δε γνωρίζουμε τη ζημιά που έχει υποστεί το οικοσύστημα της Ποσειδωνίας στο βυθό των ελληνικών θαλασσών γιατί απλά δεν έχει αποτυπωθεί. Το σίγουρο είναι ότι η κλιματική αλλαγή και κρίση θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις και στο βυθό και την ίδια την Ποσειδωνία, αφού τα φερτά υλικά από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές πιο περιβάλλον στις θάλασσες οδηγώντας σταδιακά σε ερημοποίηση εδαφών».

Το μεγαλύτερο πεδίο Ποσειδωνίας στη χώρα μας είναι στο Θρακικό Πέλαγος «το οποίο πρέπει επίσης να προστατευτεί. Ξεκινάμε από τις Κυκλάδες γιατί έχουν ένα μοναδικό οικοσύστημα και μετά θα επεκταθούμε σε άλλα μεγάλα πεδία».

Αναλυτικά ως προς το πρόγραμμα Vodafone Posidonia περιλαμβάνει τη συστηματική καταγραφή και χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε στρατηγικές περιοχές του Αιγαίου με την χρήση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και των αρμόδιων θεσμών και φορέων. Επιστέγασμα της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία της ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας ‘’Citizen Science’’, η οποία θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου της Vodafone με οπτικό υλικό και δεδομένα από την έρευνα, ενώ, παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάζουν το δικό τους υλικό και τις τοποθεσίες όπου συναντούν λιβάδια Ποσειδωνίας, συμβάλλοντας, έτσι, στην πρόοδο της έρευνας.

Ανάμεσα στις δράσεις που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του Vodafone Posidonia ξεχωρίζει η πόντιση του υποβρυχίου Παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας, το οποίο με υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες IoT και μέσω του Vodafone Green Network θα προσφέρει δυνατότητα επισκόπησης του βυθού σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό τόσο την παραγωγή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων, όσο και την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς από μακριά την ομορφιά του βυθού.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Cult Battles – 10 Years Anniversary | Principal Club Theater

xristiana

Πέντε συμβουλές για να βοηθήσεις τα μάτια σου με τους μαύρους κύκλους

xristiana

Φιλιππίνες: Προειδοποίηση για «καταστροφικό τσουνάμι» μετά από σεισμό 7,6 ρίχτερ

xristiana