ΚεντρικήΥγεία

Οι πρώτες σχολικές φθινοπωρινές ιώσεις – Τι να προσέξετε και πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά

2/9/2023

Με την έλευση του φθινοπώρου θα αρχίσουν και οι πρώτες ιώσεις, που θα ταλαιπωρήσουν τα μικρά παιδιά, τα βρέφη και τις οικογένειές τους.

Ποιοι είναι οι ιοί όμως που προκαλούν αυτές τις ιώσεις;

Ρινοϊοί

Η πρώτη ομάδα ιών είναι οι Ρινοϊοί. Αυτοί οι ιοί προκαλούν -το γνωστό σε όλους μας- κοινό κρυολόγημα ή συνάχι με συμπτώματα ρινικής καταρροής, συμφόρησης, πονόλαιμο, πυρετό (υψηλό ή δεκατική πυρετική κίνηση). Στα μικρά βρέφη και τα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως στα βρεφάκια τη βρογχιολίτιδα, στα μεγαλύτερα παιδιά βρογχοπνευμονία.

Εντεροϊοί

Η επόμενη ομάδα ιών που απασχολεί πολλούς γονείς και παιδιάτρους αυτή την εποχή είναι οι εντεροϊοί. Στους εντεροϊούς ανήκουν οι ιοί κοξάκι, οι ιοί eco, οι εντεροϊοί 68 – 71. Οι εντεροϊοί προκαλούν συμπτώματα κυρίως από το γαστρεντερικό, όπως εμετούς, διάρροιες, κοιλιακό άλγος, προκαλούν όμως και μια μη ειδική εμπύρετη νόσο, που εμφανίζει υψηλό πυρετό, βήχα, συνάχι, μπούκωμα και δυσκαταποσία.

Οι ιοί της ομάδας, κοξάκι, προκαλούν και μια ιδιαίτερη νόσο που ανησυχεί πολλούς γονείς, που λέγεται νόσος χεριών, ποδιών, στόματος και εμφανίζεται με ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα φυσαλιδώδες, σε παλάμες, πέλματα και στόμα.

Καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά – Γιατί να γίνει πριν επιστρέψουν στην τάξη

Αδενοϊοί

Ακόμη μια κατηγορία ιών που προκαλεί ιώσεις αυτή την εποχή είναι οι αδενοϊοί. Οι αδενοϊοί εμφανίζονται σε παιδάκια έξι μηνών έως 5 ετών και πολλές φορές προκαλούν επιδημίες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία. Οι αδενοϊοί εμφανίζουν συμπτώματα τόσο από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα όσο και ταυτοχρόνως και από το γαστρεντερικό. Δηλαδή ένα παιδάκι που μπορεί να έχει βήχα, μύξα, πυρετό, μπορεί ταυτόχρονα να έχει και εμετούς, διάρροιες και έντονο κοιλιακό άλγος.

Οι αδενοϊοί προκαλούν και σοβαρές επιπεφυκίτιδες στα βρέφη, όπως επίσης και μία κατάσταση που ονομάζεται μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα που εμφανίζεται με οξύ κοιλιακό άλγος και πολλές φορές προσομοιάζει με οξεία σκωληκοειδίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπερδεύει πολύ τους γονείς γι’ αυτό και καλό θα είναι εκείνη τη στιγμή να απευθυνθούν στον παιδίατρό τους για να γίνει διάγνωση και για το εάν πρόκειται για οξεία σκωλικοειδίτιδα ή όχι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα μικρά παιδιά

Καλό είναι οι γονείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους ώστε με διάφορους τρόπους να προστατευτούν.

Ακολουθούν μερικοί από αυτούς:

  • Να πλένουν καλά τα χέρια τους, όταν γυρνάνε από το σχολείο, πριν και μετά το φαγητό και μετά το παιχνίδι.
  • Να μάθουν να βήχουν στην έσω επιφάνεια του αγκώνα, ώστε να μη μεταδίδουν με τα σταγονίδια του βήχα ιούς σε άλλα παιδιά.
  • Να μη χρησιμοποιούν κοινά αντικείμενα με άλλα παιδιά. Δηλαδή ίδια πιάτα, να μην πίνουν από το ίδιο κύπελο νερό, να μην ανταλλάσσουν μολύβια, στυλό και παιχνίδια.

Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο

Όταν ένα παιδί αρχίσει να έχει καταρροή και βήχα, μεταδίδει πολύ εύκολα τον ιό, οπότε καλό θα ήταν οι γονείς να το κρατήσουν τα πρώτα 24ωρα στο σπίτι για να προστατεύσουν τα άλλα παιδάκια και φυσικά να αποφευχθεί μια επιδημία στο σχολείο. Επιπλέον θα προστατεύσετε και το ίδιο το παιδί, καθώς ο οργανισμός του είναι αδύναμος και κινδυνεύει να κολλήσει και κάποια άλλη ίωση που θα φέρει κάποιο άλλο παιδί, πιο εύκολα.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νέα Ημερομηνία της Φιλανθρωπικής Συναυλίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

xristiana

“Το Παντζαράκι”: Θεατρική παράσταση από τον Σύλλογο Γονέων Βρεφονηπιακών Σταθμών Ν. Ιωνίας

xristiana

Beauty on the go: Aυτά είναι τα προϊόντα ομορφιάς που πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου σε κάθε ταξίδι!

xristiana