ΚεντρικήΥγεία

Πίεση: Η πασίγνωση πάθηση που διπλασιάζει τον κίνδυνο υπέρτασης

31/8/2023

Μεγαλώνει σταδιακά η λίστα των επιπτώσεων της COVID-19 στη γενικότερη υγεία, καθώς η διερεύνηση του αποτυπώματός της στον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μεταξύ άλλων παθήσεων που συσχετίζονται πλέον με τη νόσηση από COVID-19 συγκαταλέγεται και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που κόλλησαν κορωνοϊό αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο υπέρτασης, ακόμη κι αν δεν είχαν αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα ποτέ στο παρελθόν. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Hypertension.

Η «σιωπηλή νόσος», όπως έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζεται η υπέρταση, ορίζεται ως η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Η αρτηριακή πίεση υπολογίζεται με βάση δύο αριθμούς, τη συστολική ή «μεγάλη» πίεση και τη διαστολική ή «μικρή» πίεση. Υπέρταση θεωρείται ότι έχουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική πίεση είναι υψηλότερη των 140 mm/Hg, είτε η διαστολική είναι υψηλότερη από 90 mm/Hg. Ακόμη και σήμερα, η υπέρταση παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και ειδικότερα για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια. Αποτελεί επίσης ισχυρό παράγοντα κινδύνου για τη χρόνια νεφρική νόσο, τις αρρυθμίες, την υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και την άνοια.

Η νέα έρευνα αξιολόγησε τις περιπτώσεις 45.398 νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό, αποκαλύπτοντας μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ της COVID-19 και της εμφάνισης σταθερά υψηλής αρτηριακής πίεσης και μάλιστα σε ανθρώπους που στο παρελθόν δεν υπέφεραν από την πάθηση. Η ομάδα μελέτης συνέλεξε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία από το Σύστημα Υγείας Montefiore της Νέας Υόρκης, αναλύοντας τις περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2022 και συγκρίνοντάς τις με αυτές 13.864 ασθενών με γρίπη, χωρίς COVID-19, που νοσηλεύτηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Φεβρουαρίου 2021. Όλοι οι ασθενείς είχαν πραγματοποιήσει τακτική αλληλεπίδραση με το νοσοκομειακό σύστημα για διάφορους ιατρικούς λόγους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 21% όσων νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και το 11% εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν με COVID-19 εμφάνισαν υπέρταση. Αντίστοιχα, μόνο το 16% όσων νοσηλεύτηκαν με γρίπη και το 4% εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν με γρίπη παρουσίασαν παρόμοιες επιπτώσεις υγείας, αριθμοί που αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν επίμονη υπέρταση σε σύγκριση με όσους νοσηλεύτηκαν εξαιτίας γρίπης. Ειδικότερα, υψηλότερο κίνδυνο φάνηκε ότι αντιμετωπίζουν οι άνδρες άνω των 40 ετών, που είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στεφανιαία νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο.

«Συνήθως, ασθενείς με προϋπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση περνούν πιο σοβαρά την COVID-19, με αποτέλεσμα να οδηγούνται συχνότερα σε νοσηλεία και θνησιμότητα συγκριτικά με τα άτομα που χαρακτηρίζονται από φυσιολογική αρτηριακή πίεση», λέει ο καθηγητής Tim Duong, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης από το Albert Einstein College of Medicine και το Σύστημα Υγείας Montefiore. «Παραμένει θολό εάν ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης ή να επιδεινώσει την προϋπάρχουσα υπέρταση».

«Δεδομένου του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που επηρεάζονται από την COVID-19 σε σύγκριση με τη γρίπη, αυτά τα στατιστικά στοιχεία προκαλούν προβληματισμό, υποδηλώνοντας ότι πολλοί περισσότεροι ασθενείς πιθανότατα θα αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον, σενάριο που ισοδυναμεί με σημαντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία. Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τον έλεγχο των ασθενών σχετικά με τον κίνδυνο υπέρτασης μετά την νόσηση με COVID-19, για να επιτρέψουν την έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία επιπλοκών που σχετίζονται με την υπέρταση, όπως η καρδιαγγειακή και νεφρική νόσος», καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θρασύβουλος Τσακαλώτος

xristiana

Δείτε πως θα διατηρήσετε το μαύρισμα σας ακόμη κι αν δεν πηγαίνετε στη θάλασσα καθημερινά!

xristiana

Ξυπνάτε με κακή διάθεση που χειροτερεύει όσο περνά η ώρα; Δείτε γιατί συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε

xristiana