24/8/2023
Η σωματική δραστηριότητα κατά την παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της νοσηλείας αλλά και τις πιθανότητες επανεισαγωγής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο British Journal of Sports Medicine. Η ανάρρωση συνεπώς δεν σημαίνει και σωματική αδράνεια, σημειώνουν σε πρόσφατο άρθρο τους στο Converstation για τα ευρήματά τους δύο εκ των ερευνητών, o Καθηγητής Sebastien Chastin Πανεπιστήμιο Caledonian της Γλασκώβης (Σκωτία) και ο κύριος ερευνητής Borja del Pozo Cruz από το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ της Ανδαλουσίας (Ισπανία).
Η ανάλυση δεδομένων από 19 κλινικές δοκιμές που εξέτασαν τη σχέση σωματικής διάρκειας με τον χρόνο νοσηλείας, τον κίνδυνο επανεισαγωγής και πιθανών επιπλοκών (π.χ. πτώσεις), έδειξε ότι μόλις 25 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη.
Ειδικότερα, μέσα από τα στοιχεία 3.000 ηλικιωμένων 55 έως 78 ετών που είχαν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή απλές κλίνες λόγω οξείας ασθένειας (π.χ. αναπνευστική ανεπάρκεια) ή χειρουργικής επέμβασης και το αντίκτυπο διαφόρων τύπων και διάρκειας σωματικής δραστηριότητας (διατάσεις δίπλα στο κρεβάτι, προγράμματα πεζοπορίας, καθημερινές ασκήσεις ενδυνάμωσης και αερόβιας άσκησης), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σωματικά ενεργοί νοσηλευόμενοι είχαν:
- καλύτερη λειτουργικότητα μέχρι το πέρας της νοσηλείας
- 10% χαμηλότερο κίνδυνο επανεισαγωγής εντός 30 ημερών από το εξιτήριο
- 10% λιγότερες πιθανότητες για πτώσεις, ανικανότητα ή θάνατο μετά το εξιτήριο, σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν αδρανείς.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι:
- όσο περισσότερη και εντονότερη ήταν η δραστηριότητα, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα για τη σωματική λειτουργικότητα και τον κίνδυνο επανεισαγωγής
- η βέλτιστη δραστηριότητα ήταν τα περίπου 40 λεπτά την ημέρα περπάτημα σε μέτρια ένταση.
Σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, και άλλες έρευνες κατά το παρελθόν κατέληξαν σε αντίστοιχα συμπεράσματα, όπως μελέτη στο PLOS ONE ότι η πρώιμη κινητοποίηση σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ -έναρξη κατά τη 2η έως 5η ημέρα από την εισαγωγή- εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση, καλύτερη σωματική λειτουργία και περισσότερες ημέρες χωρίς μηχανική υποστήριξη αναπνοής.
Οι κίνδυνοι της ακινησίας
Όπως σημειώνουν οι δύο ερευνητές, οι κλινήρεις ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με σειρά επιπτώσεων από την παρατεταμένη ακινησία στο κρεβάτι όπως:
- απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας -και μάλιστα εντός ολίγων ωρών από την κατάκλιση– με συνέπεια την απώλεια δύναμης και την δυσκολία σταδιακά για απλές καθημερινές δραστηριότητες
- μειωμένη ροή του αίματος και χωρητικότητας των πνευμόνων με συνέπεια μεγαλύτερο κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
- έλκη κατάκλισης, δυσκοιλιότητα και ακράτεια.
Στον αντίποδα, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ανατρέψει τους πιθανούς κινδύνους και να προσφέρει επιπλέον σωματικά και ψυχικά οφέλη. Σύμφωνα με μελέτες:
- επιτρέπει τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης που απαιτείται για την κινητικότητα και τις καθημερινές εργασίες
- συμβάλλει στην εύρυθμη καρδιαγγειακή λειτουργία
- προλαμβάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης και γαστρεντερικών προβλημάτων.
- ανακουφίζει από την πλήξη και βελτιώνει τη διάθεση.
- «συνδέει» τους ασθενείς με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους φροντιστές, χαρίζοντας καλύτερη ψυχική υγεία
- επιτρέπει στους νοσηλευόμενους να παραμείνουν δραστήριοι στην καθημερινή τους ζωή μετά το εξιτήριο, κάτι που οι ερευνητές συσχετίζουν με το πρόσφατο εύρημά τους για μειωμένο κίνδυνο επανεισαγωγής.
«Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε, πάρτε μαζί τα αθλητικά σας. Δεν είναι μια λύση “ενιαία” αλλά το κλειδί είναι να πραγματοποιείτε δραστηριότητες που σας επιτρέπουν οι ικανότητές σας. Εάν αναρρώνετε από χειρουργική επέμβαση ή έχετε καρδιακή νόσο, ξεκινήσετε αργά με την άσκηση και αυξήσετε σταδιακά την ένταση και διάρκεια.
»Ακόμη και μικρά πράγματα – όπως το να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να μετακινηθείτε μέχρι την κοντινή καρέκλα ή μια μικρή βόλτα έως την τουαλέτα ή στην καφετέρια – είναι μια καλή αρχή. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, μιλήστε με τον γιατρό σας, τη νοσοκόμα ή ακόμα και έναν φυσιοθεραπευτή που μπορεί να σας συστήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα», καταλήγουν.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com