23/6/2023
Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία είναι αδιαμφισβήτητα. Πλήθος ερευνών και στοιχείων τεκμηριώνουν ότι η ενασχόληση με μια μορφή άσκησης θωρακίζει το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.
Καθώς τα χρόνια περνούν ωστόσο και αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά, η ενασχόληση με την άσκηση δεν πρέπει να γίνεται εάν προηγουμένως δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από τον καρδιολόγο, ιδιαίτερα όταν οι ενδιαφερόμενοι κάνουν καθιστική ζωή και έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Διαφορετικά στην περίπτωση αυτή, η άσκηση θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία κυρίως για όσους έχουν φραγμένες αρτηρίες.
Μια ομάδα ερευνητών από την Ινδία προειδοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι που ασκούνται είναι πιθανό να παραμελούν τις συστάσεις των γιατρών και των γυμναστών σχετικά με το πρόγραμμα προπονήσεων που επιτρέπεται να ακολουθήσουν, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την υγεία.
Κι αυτό διότι, η συνύπαρξη ορισμένων παθήσεων με έντονη σωματική δραστηριότητα, που προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού, θα μπορούσε να αυξήσει την απειλή διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Physics of Fluids.
Οι ερευνητές από το Ινδικό Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Kharagpur ανακάλυψαν ότι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε ανθρώπους με φραγμένες καρωτιδικές αρτηρίες. Από την άλλη, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι ωφέλιμη για τα υγιή άτομα, αλλά και τους ανθρώπους με ελαφρώς φραγμένες αρτηρίες.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι καρωτιδικές αρτηρίες, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του λαιμού, τροφοδοτούν με αίμα το κεφάλι και τον εγκέφαλο. Αυτές οι αρτηρίες είναι πιθανό να γίνουν πιο στενές όταν ουσίες όπως το λίπος, η χοληστερόλη και άλλα σωματίδια συσσωρεύονται στα εσωτερικά τοιχώματα, σχηματίζοντας πλάκα. Αυτό το φαινόμενο, που είναι γνωστό ως στένωση, είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, ωστόσο ενέχει σημαντικό κίνδυνο, καθώς μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Εάν ο εγκέφαλος δεν διαθέτει τις απαραίτητες ποσότητες αίματος, στερείται οξυγόνου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στους υγιείς ενήλικες, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να ενισχύσει και να σταθεροποιήσει τη δύναμη που ασκεί το αίμα στα αγγειακά τοιχώματα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο στένωσης. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο όφελος για όσους έχουν ήδη εμφανίσει στένωση.
Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη προσομοίωσης της ροής αίματος στις καρωτιδικές αρτηρίες σε τρία στάδια στένωσης -μηδενική, ήπια (30%) και μέτρια (50%), με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μοντέλου υπολογιστή. Στη συνέχεια, συνέκριναν τις επιπτώσεις που είχαν αυτά τα στάδια στένωσης σε έναν καρδιακό ρυθμό 140 παλμών το λεπτό, που προκαλείται από την άσκηση, καθώς και σε κατάσταση ηρεμίας 67 και τους 100 παλμών το λεπτό.
Όπως ήταν αναμενόμενο, στους υγιείς συμμετέχοντες και όσους είχαν ήπια στένωση, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός που προέκυπτε από την άσκηση βελτίωνε την υγεία των καρωτιδικών αρτηριών. Ωστόσο, δεν ίσχυε το ίδιο για ανθρώπους με μέτρια ή υψηλή στένωση. «Η έντονη άσκηση δείχνει να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε ασθενείς με μέτρια ή υψηλότερα επίπεδα στένωσης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Somnath Roy. «Ενδέχεται να προκαλέσει ρήξη πλάκας, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο, προκαλώντας ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένας αυξημένος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες ανάπτυξης άλλης στένωσης. Οι μελετητές τόνισαν ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, αλλά και γενετικοί παράγοντες. Για το λόγο αυτό, συστήνουν να ελέγχετε τακτικά την υγεία των αρτηριών σας, ειδικά πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα έντονης άσκησης. Εάν διαπιστωθεί ότι πάσχετε από στένωση ή έχετε οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιοριστείτε στο είδος της άσκησης που σας έχει επιτρέψει ο γιατρός σας.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com