21/3/2023
Οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 25%, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 700.000 γυναίκες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να πεθάνει από οποιαδήποτε αιτία κατά 23%.
Οι Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ανάλογες μειώσεις στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.
Η μεσογειακή δίαιτα, η οποία είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο, έχει αναδειχθεί σε πολλές μελέτες ως η καλύτερη διατροφή για τις επιδράσεις της στον εγκέφαλο και στην καρδιά.
Έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ο «χρυσός κανόνας», ενώ πολλοί τη θεωρούν ως μια μορφή προληπτικής ιατρικής.
Οι Αμερικανοί γιατροί άρχισαν να τη μελετούν τη δεκαετία του 1950, ενώ η έρευνα που ακολούθησε τη συνέδεσε με καλύτερη υγεία όσων την ακολουθούσαν.
Έκτοτε ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών συνέχισε να επιβεβαιώνει τα οφέλη της διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά και καλά λιπαρά.
Δεν έχει διερευνηθεί ωστόσο επαρκώς, εάν ωφελούνται περισσότερο οι άνδρες ή οι γυναίκες.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ συνδύασαν δεδομένα από 16 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2003 και 2021.
Οι μελέτες, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, περιελάμβαναν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω.
Οι ειδικοί παρακολούθησαν την καρδιαγγειακή τους υγεία για μια μέση περίοδο 12,5 ετών. Όσες ακολουθούσαν με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 24%.
Μείωσαν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 23%. Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ήταν 25% χαμηλότερος, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό.
Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο αυτή η δίαιτα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις γυναίκες παραμένει άγνωστος.
Η εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Sarah Zaman, είπε: «Οι μηχανισμοί που εξηγούν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής ανάλογα με το φύλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στις πιθανότητες θανάτου, παραμένουν ασαφείς. Ειδικοί για τις γυναίκες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εμμηνόπαυσης, της προεκλαμψίας και του διαβήτη κύησης, ή γενικοί παράγοντες κινδύνου για τις γυναίκες, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, μπορούν όλοι ανεξάρτητα να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Είναι πιθανό τα προληπτικά μέτρα, όπως η μεσογειακή διατροφή, που στοχεύουν στη φλεγμονή και τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, να επιβάλουν διαφορετικά αποτελέσματα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες».
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για πάνω από το ένα τρίτο όλων των θανάτων στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, πολλές κλινικές δοκιμές και έρευνες περιλαμβάνουν σχετικά λίγες γυναίκες και δεν αναφέρουν συχνά ευρήματα με βάση το φύλο.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τον καλύτερο τρόπο πρόληψης των καρδιαγγειακών επίσης δεν διαφοροποιούνται ανά φύλο.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Heart.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com