17/3/2023
Δέκα λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα ή μια ώρα λιγότερη μπροστά στην οθόνη ίσως είναι το μόνο που χρειάζεται για να καθυστερήσει η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 και να επιβραδυνθεί η ανάπτυξή του σε νεαρούς ενήλικςε σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής την κλινική καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, Δρ Mélanie Henderson, παιδίατρο. ενδοκρινολόγο και επιδημιολόγο στο νοσοκομείο παίδων UdeM, CHU Sainte-Justine.
Τα ευρήματα γεννούν ελπίδες σε μια χώρα όπως ο Καναδάς όπου ο αριθμός των παιδιών με διαβήτη τύπου 2 αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Στο πλαίσιο της έρευνας συνολικά 630 παιδιά από το Κεμπέκ με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας παρακολουθήθηκαν σε μια περίοδο επτά ετών σε τρεις κύκλους: μεταξύ 8–10 ετών, 10–12 και 15–17 ετών. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα τεστ για τη μέτρηση βασικών δεικτών διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, της έκκρισης ινσουλίνης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Η σωματική δραστηριότητα και ο συνολικός χρόνος καθιστικής ζωής μετρήθηκαν με ειδικούς αισθητήρες επιτάχυνσης και ο ελεύθερος χρόνος οθόνης αξιολογήθηκε βάσει αυτοαναφερόμενων ερωτηματολογίων.
«Αρκούν δέκα λεπτά μέτριας ή έντονης φυσικής δραστηριότητας την ημέρα για να δούμε μία μείωση στους κινδύνους που σχετίζονται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά υψηλού κινδύνου» δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ Soren Harnois-Leblanc, η οποία δημοσιεύθηκε στο Lancet Child Adolescent Health.
Στον αντίποδα η μείωση της καθιστικής ζωής κατά μία ώρα ημερησίως έχει αντίστοιχα οφέλη σύμφωνα με την Δρ Henderson που προτείνει τη μείωση του χρόνου που τα παιδιά περνούν μπροστά στις οθόνες του κινητού.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής και των συνηθειών είναι δύσκολο εγχείρημα γι’ αυτό και οι ερευνητές προτείνουν παρεμβάσεις ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία ούτως ώστε οι νέες συνήθειες να παγιωθούν και να γίνουν κτήμα, ιδιαίτερα σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr