9/3/2023
Η υπογονιμότητα επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη σχέση του ζευγαριού.
Ορισμένα ζευγάρια έρχονται ακόμα πιο κοντά ενώ άλλα αποξενώνονται.
Τα πιο κοινά προβλήματα εντοπίζονται στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος γονιμότητας.
Τι απομακρύνει το υπογόνιμο ζευγάρι
Παρότι κάθε ζευγάρι προσπαθεί να χειριστεί με τον δικό του τρόπο την υπογονιμότητα, τα αίτια που προκαλούν ένταση, διαπληκτισμούς ακόμα και αποξένωση σε πολλά άλλα ζευγάρια φαίνεται ότι είναι κοινά.
H υπογονιμότητα μπορεί να αποξενώσει το ζευγάρι
Ποια είναι αυτά:
- Στρες κατά τη διάρκεια του σεξ
- Διαφωνία για το αν και πότε θα ζητήσουν βοήθεια
- Διαφωνία για το αν θα πρέπει να το πουν σε φίλους και συγγενείς
- Φόβος ότι ο /η σύντροφος θα τον/ην εγκαταλείψει
- Έλλειψη κατανόησης
- Παρεξηγήσεις
- Οικονομικά προβλήματα
Τρόποι για να έρθει το υπογόνιμο ζευγάρι πιο κοντά
Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα είναι πιθανό να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τον εαυτό τους και τον γάμο τους, σε άλλες, έχει διαπιστωθεί ακριβώς το αντίθετο.
Αυτό αποδίδεται στην ανάγκη του ζευγαριού να στηρίξει ο ένας τον άλλον στην προσπάθεια που κάνει για να αποκτήσει ένα παιδί.
Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία και δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε την απόσταση που υπάρχει με τον /την σύντροφό σας, οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:
Κρατήστε τις ισορροπίες
Μιλώντας για ισορροπία, είναι σημαντικό να μην αφήσετε την υπογονιμότητα να επισκιάσει τα πάντα στη ζωή σας.
Κάντε μια προσπάθεια να συνδεθείτε με άλλους τρόπους. Ακόμα κι αν δυσκολεύεστε να κάνετε άλλα πράγματα είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να έχετε μια καθημερινότητα που δεν θα περιστρέφονται τα πάντα γύρω από την προσπάθειά σας να αποκτήσετε παιδί.
Να είστε δεκτικοί στον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης
Ο καθένας αντιμετωπίζει τα πράγματα διαφορετικά και εκφράζει τα συναισθήματά του επίσης με τον δικό του τρόπο.
Αυτό που εσείς θεωρείτε υπερβολική αντίδραση μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική για τον /ην σύντροφό σας.
Ο συναισθηματικός πόνος είναι συναισθηματικός πόνος. Το να προσφέρετε ο ένας στον άλλον υποστήριξη —χωρίς προϋποθέσεις ή συγκρίσεις— είναι το πιο ουσιαστικό.
Κάντε υποχωρήσεις
Η προσπάθεια απόκτησης παιδιού μπορεί να είναι μακροχρόνια και επίπονη συναισθηματικά. Επομένως, χρειάζεται εκτός από υπομονή να κάνετε και ορισμένους συμβιβασμούς αλλά και υποχωρήσεις. Μιλήστε για όλα όσα σας απασχολούν χωρίς να προσπαθήσετε να επιβάλλετε τις απόψεις της ή να πείσετε ότι ο δικός σας πόνος είναι μεγαλύτερος.
H σχέση του ζευγαριού συχνά δοκιμάζεται όταν προσπαθεί να αποκτήσει παιδί και δεν μπορεί
Ζητήστε βοήθεια
Μη προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τη στειρότητα. Έρευνα έχει δείξει ότι τα ζευγάρια που λαμβάνουν υποστήριξη έχουν καλύτερη σχέση μεταξύ τους. Απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας κι αν χρειαστεί και σε ψυχολόγο.
Να θυμάστε ότι είναι δύσκολη – ομολογουμένως – φάση που δεν θα διαρκέσει για πάντα. Ερευνα έχει βρει ότι τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους κορυφώνονται περίπου τρία χρόνια μετά τη διάγνωση της υπογονιμότητας. Ωστόσο, έξι χρόνια μετά, τα ζευγάρια αισθάνονται πιο δυνατά και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους μειώνονται.
Πηγή: https://www.onmed.gr