ΚεντρικήΥγεία

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Ο κίνδυνος από το πρόχειρο φαγητό

11/1/2023

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού σχετίζεται με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με παχυσαρκία ή διαβήτη που λαμβάνουν το 20% ή παραπάνω των ημερήσιων θερμίδων τους από το πρόχειρο φαγητό, έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα λίπους στο συκώτι τους σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο ή καθόλου πρόχειρο φαγητό.

Ο γενικός πληθυσμός έχει αυξημένο λίπος στο συκώτι, καθώς το ένα πέμπτο ή και παραπάνω της διατροφής του καταλαμβάνει το fast food.

«Το υγιές συκώτι περιέχει μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως λιγότερο από 5%, ακόμη και μια μέτρια αύξηση του λίπους όμως, μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», δήλωσε η Ani Kardashian, ηπατολόγος στο Keck Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η σοβαρή αύξηση του ηπατικού λίπους σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη είναι μεγάλη πιθανώς και λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι καταστάσεις προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία για συσσώρευση λίπους στο ήπαρ».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του γρήγορου φαγητού και της παχυσαρκίας και του διαβήτη, αυτή ωστόσο είναι μια από τις πρώτες μελέτες που καταδεικνύουν την αρνητική επίδραση του γρήγορου φαγητού στην υγεία του ήπατος, σύμφωνα με την Kardashian.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης ότι ακόμη και μια μέτρια ποσότητα πρόχειρου φαγητού, η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά, μπορεί να βλάψει το συκώτι.

«Αν οι άνθρωποι τρώνε ένα πρόχειρο γεύμα την ημέρα, μπορεί να πιστεύουν ότι δεν βλάπτουν την υγεία τους», είπε η Καρντάσιαν.

«Αν όμως αυτό το γεύμα αντιστοιχεί στο τουλάχιστον ένα πέμπτο των ημερήσιων θερμίδων τους, θέτουν σε κίνδυνο το συκώτι τους» πρόσθεσε.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, γνωστή και ως ηπατική στεάτωση, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή ουλές στο ήπαρ, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ή ανεπάρκεια του ήπατος. Η ηπατική στεάτωση επηρεάζει πάνω από το 30% του πληθυσμού των Η.Π.Α.

Η Kardashian και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τη μεγαλύτερη ετήσια διατροφική έρευνα της χώρας, την Εθνική Έρευνα Εξέτασης της Υγείας και της Διατροφής 2017-2018, για να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης φαστ φουντ στη στεάτωση του ήπατος.

Η μελέτη χαρακτήρισε ως γρήγορο φαγητό την πίτσα, τα γεύματα που σερβίρονται στα φαστ φουντ και αυτά που παραλαμβάνει κάποιος από το αυτοκίνητο χωρίς αναμονή.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το λίπος στο συκώτι περίπου 4.000 ενηλίκων των οποίων οι μετρήσεις συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα και τις συνέκριναν με την κατανάλωση φαστ φουντ.

Από τους ερωτηθέντες, το 52% κατανάλωνε κάποια ποσότητα πρόχειρου φαγητού. Από αυτούς, το 29% προσλάμβανε το ένα πέμπτο ή παραπάνω των καθημερινών θερμίδων από το γρήγορο φαγητό.

Μόνο αυτό το 29% των συμμετεχόντων στην έρευνα παρουσίασε αύξηση των επιπέδων λίπους στο ήπαρ.

Η σύνδεση της ηπατικής στεάτωσης και της πρόσληψης του 20% των θερμίδων από πρόχειρο φαγητό, παρέμεινε σταθερή τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εθνικότητα, η χρήση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα.

«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς η κατανάλωση φαστ φουντ έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ανθρώπων», είπε η Καρντάσιαν.

«Διαπιστώνουμε επίσης σημαντική αύξηση στα φαστ φουντ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η οποία πιθανότατα σχετίζεται με τη μείωση των εστιατορίων πλήρους εξυπηρέτησης και τα αυξανόμενα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας. Ανησυχούμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων με λίπος στο συκώτι έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την περίοδο της έρευνας».

Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ηπατικής στεάτωσης είναι μέσω της αλλαγής διατροφής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Πηγή: Medical Express

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΑΝΘΟΥΣΙΩΤΙΚΑ 2024: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

xristiana

Διαδικτυακή Συζήτηση Με Θέμα «Μεσογειακή Διατροφή & Καρδιαγγειακό Σύστημα»

xristiana

Προσβάσιμες από ΑμεΑ οι παραλίες της Άρτας

xristiana