ΚεντρικήΥγεία

Αυτές είναι οι καλύτερες αποφάσεις για την υγεία μας τη νέα χρονιά, λένε οι γιατροί

2/1/2023

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (ΑΜΑ). Ποια είναι η σημαντικότερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε τη νέα χρονιά. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.

Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, που λαμβάνουμε κάποιες αποφάσεις τις οποίες υποσχόμαστε να τηρήσουμε τους επόμενους 12 μήνες για να ωφελήσουμε την ψυχοσωματική υγεία μας.

Δεδομένου, όμως, ότι στο 80% των περιπτώσεων οι αποφάσεις αυτές εγκαταλείπονται πριν καλά-καλά μπει ο Φεβρουάριος, είναι προφανές ότι κάτι κάνουμε λάθος.

Η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (American Medical Association – AMA) εξέδωσε την κατάλληλη στιγμή μερικές συμβουλές, κάθε μία εκ των οποίων παρέχει το μεγαλύτερο όφελος σε συγκεκριμένους τομείς. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δεν απαιτούν να αλλάξουμε άρδην τη ζωή μας.

Πρώτα η φυσική δραστηριότητα

Αρχίστε αυξάνοντας την ημερήσια φυσική δραστηριότητά σας. Για να έχουν καλή υγεία οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας εντάσεως φυσική δραστηριότητα την εβδομάδα. Εναλλακτικά, χρειάζονται τουλάχιστον 75 λεπτά υψηλής εντάσεως φυσική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα.

Την άσκηση αυτή να την μοιράσετε στις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (ιδανικά σε πέντε). Να την μοιράσετε επίσης στη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε λ.χ. να περπατάτε με γρήγορο βήμα τρεις φορές την ημέρα, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα.

«Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν κάθε χρονιά με μεγαλεπήβολους, εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους, που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους», λέει ο πρόεδρος της AMA Dr. Jack Resneck Jr., καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). «Ευτυχώς, η βελτίωση της υγείας μπορεί να επιτευχθεί και με μικρότερες, στοχευμένες αλλαγές, οι οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».

Εκτός από τη συστηματική φυσική δραστηριότητα, άλλες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε είναι οι εξής, σύμφωνα με την ΑΜΑ:

Θέστε υπό έλεγχο το στρες

Θα το επιτύχετε προσέχοντας τη διατροφή σας και φροντίζοντας να κοιμάστε 7-8  ώρες κάθε βράδυ. Θα σας βοηθήσει και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η χαλάρωση. Αν δεν τα καταφέρνετε μόνοι σας, ζητήστε στήριξη από έναν ειδικό.

Να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Προσέξτε ιδιαιτέρως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν προσθήκη άλατος και ζάχαρης, αντιστοίχως. Να τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά. Αντικαταστήστε τα με περισσότερα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και το ελαιόλαδο.

Να ξεδιψάτε με νερό

Και όχι με αναψυκτικά με ζάχαρη ή χυμούς, ακόμα κι αν είναι 100% φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Το σκέτο, καθαρό νερό είναι η καλύτερη επιλογή για καλή υγεία.

Προσέξτε το αλκοόλ

Αν πίνετε αλκοόλ, να το καταναλώνετε με μέτρο. Οι γυναίκες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1 ποτό ημερησίως και οι άνδρες τα 2.

Κόψτε το κάπνισμα

Είτε χρησιμοποιείτε συμβατικά τσιγάρα, είτε ηλεκτρονικά, η ΑΜΑ συνιστά να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τους τρόπους διακοπής. Συνιστά επίσης να μετατρέψετε το σπίτι και το αυτοκίνητό σας σε χώρους όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα, ούτως ώστε να προστατευθείτε και από την δευτερογενή έκθεση στον καπνό και στα χημικά.

Να κάνετε τα εμβόλια που χρειάζεστε

Τα προσδιορίζουν τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού. Μην ξεχνάτε τις αναμνηστικές δόσεις και τους ετήσιους εμβολιασμούς (π.χ. για την γρίπη).

Μην αμελείτε το τσεκάπ

Να κάνετε στην ώρα τους τις προληπτικές εξετάσεις που συνιστά ο γιατρός σας και όχι να τις αναβάλλετε επειδή φοβάστε τι θα δείξουν. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί τυχόν πρόβλημα, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ή/και πριν προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην υγεία σας. Δυστυχώς λόγω πανδημίας καθυστέρησε η διάγνωση πολλών περιστατικών καρκίνου (π.χ. του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου).

Να μετράτε την πίεσή σας

Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο ύπουλους εχθρούς της υγείας, διότι δεν προκαλεί συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς μαθαίνουν ότι πάσχουν από αυτήν μόλις εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Να την μετράτε συστηματικά, με βάση τις συστάσεις του γιατρού σας. Αν πάσχετε από αυτήν, να ακολουθήσετε τις οδηγίες του για να την μειώσετε.

Μάθετε αν κινδυνεύετε να εκδηλώσετε διαβήτη

Να κάνετε τακτικά μέτρηση της γλυκόζης (σάκχαρο) αίματος και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μπορείτε να καθυστερήσετε ή και να αποτρέψετε την εκδήλωσή του με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Να παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας

Για να έχετε καλή υγεία πρέπει να παίρνετε με συνέπεια τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο γιατρός και όχι όποτε ή όπως θυμάστε. Να φυλάτε επίσης σε κατάλληλες συνθήκες (όχι στο μπάνιο) τα φάρμακά σας, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφουν. Να μην διακόπτετε την φαρμακευτική αγωγή νωρίτερα απ’ ό,τι έχει συστήσει ο γιατρός ή/και χωρίς να τον συμβουλευθείτε. Μην παίρνετε αντιβιοτικά, αν δεν συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

42η Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Αμαρουσίου

xristiana

Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Στη Ψυχική Υγεία Παιδιού Και Εφήβου

xristiana

Ennovation: 15ος Διαπανεπιστημιακός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας

xristiana