ΚεντρικήΥγεία

Χυμός σέλινου: Τέσσερα σημαντικά οφέλη για την υγεία

24/11/2022

Ο λόγος για το χυμό σέλινου ο οποίος έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ αποτελεί και έναν ευχάριστο τρόπο να αποκομίσετε τα οφέλη του λαχανικού αν δεν σας αρέσει στην αρχική μορφή του.

Δείτε αναλυτικά πώς ωφελείτε τον οργανισμό σας αν καταναλώνετε τακτικά χυμό σέλινου:

Ενυδάτωση

Αν δεν πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο χυμός σέλινου αποτελεί μια καλή εναλλακτική για να αναπληρώσετε τα υγρά στον οργανισμό σας.

Σας βοηθά να ενυδατώνεστε χωρίς να προσλαμβάνετε σάκχαρα, καθώς αποτελείται κατά 95% από νερό.

Βιταμίνες

Το σέλινο περιέχει βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες Α, Κ, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φολικό), βήτα-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο, φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες, η επαρκής πρόσληψη των οποίων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Αν και οι μελέτες που έχουν γίνει για το σέλινο αφορούν την κατανάλωση ολόκληρου του λαχανικού και όχι του χυμού, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, πολλές από τις ιδιότητες μεταφέρονται στον χυμό. Ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σέλινο ήταν αρκετά σημαντικά για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής στο σώμα.

Αρτηριακή πίεση

Το σέλινο έχει διουρητική δράση, με αποτέλεσμα να βοηθά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα σπόρων σέλινου μείωσε την αρτηριακή πίεση και αύξησε τον καρδιακό ρυθμό σε υπερτασικούς αρουραίους.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι μια αγωγή 6 μηνών με χυμό σέλινου σε 74χρονο άνδρα με υπέρταση μείωσε την αρτηριακή του πίεση από 150/80 mmHG σε 118/82 mmHG4 χωρίς να κάνει άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Η επίδραση αυτή πιθανότατα στην περιεκτικότητα του σέλινου σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ζευγάρι μετά απο 50 χρόνια γάμου!

xristiana

Επτά πιθανά σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 26/12

xristiana