ΚεντρικήΥγεία

Μπορεί η καισαρική τομή να επηρεάσει τη γονιμότητά σας; Τι δείχνει μελέτη

19/9/2022

Καισαρική τομή και γονιμότητα: Ποια η σχέση μεταξύ τους.

Οι γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ακόμα ένα μωρό μέσα στα επόμενα 3 χρόνια από εκείνες που γέννησαν φυσιολογικά, σύμφωνα με μελέτη κοόρτης (cohort studies).

Η καισαρική τομή συσχετίστηκε με 15% μικρότερη πιθανότητα σύλληψης σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό κατά τη διάρκεια 3 ετών παρακολούθησης, είτε οι γυναίκες προσπαθούσαν να συλλάβουν είτε όχι, σύμφωνα με την Kristen Kjerulff , PhD, του Penn State College of Medicine.

Καισαρική τομή και επόμενη εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί μέσω καισαρικής τομής είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να έχουν στη συνέχεια φυσιολογικό τοκετό, έγραψαν οι ερευνητές στο JAMA Network Open .

Τοκετός και γονιμότητα

Σε συνέντευξη στο MedPage Today, η Kjerulff ανέφερε ότι οι διαφορές που σχετίζονται με τον τρόπο γέννησης του μωρού, επηρεάζουν τη μελλοντική ικανότητα των γυναικών να μείνουν έγκυες. Σημείωσε, επίσης, ότι ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν μια ευαισθησία στο σημείο της τομής της καισαρικής η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε λοίμωξη χαμηλού βαθμού επηρεάζοντας τη γονιμότητα.

Η Wendy Kuohung, MD, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη κοόρτις που διερευνά εάν ο τρόπος τοκετού επηρεάζει τη μελλοντική σύλληψη και τη γέννα.

«Η ίδια η καισαρική τομή μπορεί να μην είναι απαραίτητα η αιτία χαμηλότερων ποσοστών σύλληψης», είπε η Wendy Kuohung. «Το ότι πρέπει να υποβληθούν σε καισαρική τομή μπορεί να είναι σημάδι ότι πρόκειται για γυναίκες που είχαν ήδη μειωμένη αναπαραγωγή».

Στη μελέτη που διεξήχθη, συμμετείχαν πάνω από 3.000 γυναίκες από την Πενσυλβάνια. Οι συμμετέχουσες εγγράφηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παρακολουθήθηκαν ώς και 36 μήνες μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές τις πήραν συνεντεύξεις μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κάθε έξι μήνες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

agxos-gonimotitas.jpg

Μόλις το 30% των συμμετεχόντων γέννησε το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή.

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το αν η πρώτη καισαρική τομή επηρεάζει μελλοντικά τη γονιμότητα της γυναίκας, η Wendy Kuohung, αναφέρει ότι το σημαντικό είναι να μειωθεί το ποσοστό καισαρικής τομής όσο είναι εφικτό.

Πηγή: medpagetoday.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Vrilissia Night Run 2022: Φιλανθρωπικός Αγώνας Υπό Τους Ήχους Των Onirama

xristiana

Πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ στη Βίλα Μορντώχ

xristiana

Αφεθείτε σε οτιδήποτε έχει δημιουργικό χαρακτήρα – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana