ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης για την εξοικονόμηση ενέργειας – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

18/9/2022

Αναλυτικά τα μέτρα που έχει λάβει κάθε χώρα ανά χώρα ενόψει του εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα, λόγω των εξωφρενικών τιμών του φυσικού αερίου.

Απεγνωσμένα αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την περίοδο, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις πολλαπλές ανάγκες για θέρμανση τον επικείμενο χειμώνα. Σε πολλά κράτη της γηραιάς ηπείρου η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από μηδέν από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο και χρήματα για να αγοραστεί φυσικό αέριο στις εξωφρενικές τιμές που πωλείται από τη Μόσχα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν.

Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελούσε μέχρι πρότινος τον κύριο προμηθευτή του πολύτιμου αέριου μείγματος, αλλά από τη στιγμή που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να κλείσει τις στρόφιγγες της διοχέτευσης του μείγματος κορεσμένων υδρογονανθράκων ως αντίποινα στα οικονομικά μέτρα που του έχουν επιβληθεί από τη Δύση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε δραστικές αποφάσεις για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 15%. Παράλληλα κάθε χώρα επέλεξε να λάβει μια σειρά από μέτρα ενώ άπαντες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει φροντίσει να γεμίσει τις αποθήκες της με αέριο. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από τις εκτιμήσεις πως η τιμή του φυσικού αερίου ενδέχεται να αυξηθεί επιπλέον κατά 60% τον χειμώνα, όπως προβλέπει ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom, η γηραιά ήπειρος βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπη με έντονα φαινόμενα ξηρασίας που έχουν περιορίσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζουν τις κοινωνίες τους για έναν δύσκολο χειμώνα και συστήνουν ενεργειακό περιορισμό παντού. Από τη χρήση των κλιματιστικών και των φώτων, έως τη μόνωση σε κτίρια και την αποφυγή της σάουνας. Ας δούμε τα μέτρα που λαμβάνονται αναλυτικά ανά χώρα σε κυβερνητικό επίπεδο, ξεκινώντας από τη δική μας.

Ελλάδα: Ορισμός «ενεργειακού υπευθύνου» σε κάθε δημόσια υπηρεσία

Μόλις πριν από λίγες ημέρες και ειδικότερα στις 7 του μηνός η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πακέτο μέτρων που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο κατά 10% και σε βάθος χρόνου έως 30% (το έτος 2030). Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν τα εξής μέτρα:

  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Αντικίνητρα σε όσους φορείς του Δημοσίου προβαίνουν σε σπατάλες και στον αντίποδα κίνητρα για όσους επιτυγχάνουν τους στόχους. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης, «εκτός από τα κίνητρα για τους φορείς που πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους εξετάζεται να υπάρξουν και κυρώσεις. Θα εξετάσουμε εάν οι φορείς του Δημοσίου θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων εάν δεν προχωρήσουν στον προγραμματισμό που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα στον κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί».
  • Όσον αφορά τα δημόσια κτίρια, οι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ένα άτομο ως «ενεργειακό υπεύθυνο» που θα ρυθμίσει τα κλιματιστικά σε θερμοκρασίες που δεν θα καίνε πολύ ρεύμα και να επιβλέπει κάθε μορφή σπατάλης.
  • Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
  • Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να φροντίζει ώστε να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
  • Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας οι υπάλληλοι πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων. Σε κάθε χώρο θα οριστεί ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι’ αυτό.
  • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.
  • Σκίαση όπου απαιτείται.
  • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
  • Συντήρηση εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης με παράλληλη βελτίωση της λειτουργίας τους.
  • Εφαρμογή του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα. Ήδη η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει.
  • Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.

Γερμανία: Το πολύ έως 19 βαθμούς Κελσίου τα κλιματιστικά στα γραφεία του Δημοσίου

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκριναν προ ημερών μια σειρά από μέτρα που έχουν ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 20% το τρέχον φθινόπωρο και τον χειμώνα που μας έρχεται. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η διακοπή του ζεστού νερού στις δημόσιες πισίνες, η απαγόρευση της θέρμανσης των ιδιωτικών πισινών, απαγόρευση της θέρμανσης ορισμένων χώρων σε δημόσια κτίρια, η απαγόρευση του περισσότερου εξωτερικού φωτισμού σε κτίρια και μνημεία με εξαίρεση όσες λάμπες είναι απαραίτητες για την οδική ασφάλεια και αποτροπή άλλων κινδύνων, ενώ ενισχύεται η ενεργειακή απόδοση σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Παράλληλα η μέγιστη θερμοκρασία στους δημόσιους χώρους εργασίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα κοπεί το ζεστό νερό από τις βρύσες που χρησιμοποιούνται για πλύσιμο των χεριών (π.χ. οι νιπτήρες των μπάνιων).

Επίσης, θα απαγορεύεται για συγκεκριμένες ώρες ή και ημέρες η χρήση φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων και λοιπών εγκαταστάσεων.

«Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται –είτε από δημόσιους φορείς, ιδιώτες πολίτες είτε από επιχειρήσεις– βοηθά στην αποφυγή της εξάρτησης από τις προμήθειες ρωσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση του Ομοσπονδιακού Υπουργικού Συμβουλίου της οικονομικά ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης.

Γαλλία: Θα σβήνουν υποχρεωτικά οι πινακίδες των σούπερ μάρκετ όταν κλείνουν τα καταστήματα

Η κυβέρνηση του Μανουέλ Μακρόν στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% έως το 2014 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Στο πλαίσιο αυτό κατάρτισε σχέδιο που προβλέπει από τον φετινό χειμώνα τα κλιματιστικά στους εσωτερικούς χώρους να ρυθμίζονται στην ανώτατη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου.

Επίσης έως το τέλος του μήνα οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένες να σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων τους μετά το κλείσιμο του μαγαζιού, ενώ οι κλειστοί χώροι λιανικής πώλησης θα μειώσουν τον φωτισμό τους κατά 30% και θα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στους 17 βαθμούς Κελσίου το πολύ κατά τις ώρες αιχμής των αγορών. Για να δώσει το καλό παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι θα ανοίγει τη θέρμανση μόνο όταν οι θερμοκρασίες στα γραφεία πέφτουν κάτω από τους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα ενεργοποιείται η ψύξη τις ζεστές ημέρες μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 26 Κελσίου.

Με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων υπολογίζεται ότι η αναμενόμενη εξοικονόμηση ενέργειας θα φτάσει τις 22 γιγαβατώρες (GWh) τα επόμενα δύο χρόνια, ή σχεδόν το 5% της συνολικής κατανάλωσης του υπουργείου Οικονομικών (εξαιρουμένης της ενέργειας που καταναλώνει ο στόχος των οχημάτων που σταδιακά ωστόσο αντικαθίσταται από ηλεκτρικά ή υβριδικά).

Παράλληλα θα συνεχιστεί η ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων με την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας ώστε να αντικατασταθούν οι λέβητες αερίου ή πετρελαίου, με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ, την ενίσχυση της θερμομόνωσης και τη χρήση φωτισμού LED που έχουν εκ των πραγμάτων χαμηλότερη κατανάλωση αλλά και πιο «καθαρό» φως.

Ιταλία: Θα εργάζονται σε πιο κρύα γραφεία

Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης έχει καταστεί ένα από τα βασικότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στη γειτονική χώρα ενόψει των γενικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου που προκηρύχθηκαν μετά την διάλυση του Κοινοβουλίου από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ως συνέπεια της κυβερνητικής κρίσης από την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η Κεντροαριστερά προτείνει τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, θέση όμως που επικρίνει η επικεφαλής του δεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι που επιθυμεί οι πρωτοβουλίες να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι αμιγώς εθνικό.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα κυριότερα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν όποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων ανέλθει στην εξουσία είναι τα εξής:

  • Μείωση της θερμοκρασίας και των ωρών θέρμανσης σε σπίτια και γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σκοπός είναι να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση πάνω από 10%.
  • Μείωση του δημόσιου φωτισμού στους δρόμους αλλά και των φώτων που διατηρούν τα καταστήματα όταν είναι κλειστά.
  • Παράταση της διάρκειας ζωής των εργοστασίων άνθρακα, για την μείωση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο παύση της λειτουργίας των εργοστασίων, αν και αρκετές ενεργοβόρες βιομηχανίες οι ίδιοι περιορίζουν τις δραστηριότητές τους λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας. Εάν συνεχιστεί αυτός ο περιορισμός, δεν θα χρειαστεί να σταματήσει η λειτουργία εργοστασίων.

Ισπανία: Ο θερμοστάτης δεν θα ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα

Οι Ισπανοί νομοθέτες επικύρωσαν το διάταγμα της κυβέρνησης μειοψηφίας του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για την εξοικονόμηση ενέργειας και μένει ν’ αποδειχθεί εάν τα αντιδημοφιλή, αλλά αναγκαία όπως αποδεικνύουν οι περιστάσεις μέτρα, θα βοηθήσουν τη χώρα να εκπληρώσει την ευρωπαϊκή της δέσμευση για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 7%.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

  • Ο θερμοστάτης των κλιματιστικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα πρέπει να πέφτει χαμηλότερα από τους 27 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, τους πολιτιστικούς χώρους (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), αλλά και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Αντιστοίχως το χειμώνα ο θερμοστάτης θα φτάνει το πολύ έως τους 19 βαθμούς Κελσίου.
  • Ο φωτισμός στις βιτρίνες των καταστημάτων και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να κλείνει στις 22.00 το βράδυ.
  • Οι κλιματιζόμενοι ή θερμαινόμενοι χώροι (ανάλογα την εποχή) θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν μέχρι το τέλος του μήνα έναν μηχανισμό με τον οποίο θα κλείνουν αυτομάτως οι πόρτες τους ώστε να μην γίνεται σπατάλη ενέργειας.

Φινλανδία: Περιορίστε τον χρόνο που κάθεστε στη σάουνα

Η κυβέρνηση της πολυσυζητημένης πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν θα προωθήσει καμπάνια που θα συστήνει στους πολίτες της χώρας να περιορίσουν τον χρόνο που κάθονται στις αγαπημένες τους σάουνες και να αρκούνται σε σύντομα ντους. Η καμπάνια, που φέρει τον τίτλο «Έναν βαθμό χαμηλότερα», θα ξεκινήσει να τρέχει από τις 10 Οκτωβρίου όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας Motiva Κάτι Λάασκο που προωθεί τη βιωσιμότητα σε θέματα ενέργειας στη σκανδιναβική χώρα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την τοπική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, η το ατμόλουτρο με θερμοκρασίες έως και… 85 βαθμούς Κελσίου, αποτελεί μια σχεδόν καθημερινή συνήθεια για τους Φινλανδούς. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το κράτος έχει πληθυσμό 5.500.000 κατοίκων και λειτουργούν περίπου 3.000.000 σάουνες.

Συν τοις άλλοις συστήνεται ο περιορισμός της χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τηλεόρασης και ψηφιακών συσκευών, η ελάττωση της ταχύτητας κατά τη διάρκεια της οδήγησης προκειμένου να υπάρξει και εκεί εξοικονόμηση καυσίμων, καθώς επίσης και η διακοπή της θέρμανσης στα γκαράζ.

«Αυτές είναι κάποιες μόνον από τις επιλογές. Ελπίζουμε ο κόσμος να ακολουθήσει οικειοθελώς τις συστάσεις και να κατανοήσει ότι οδεύουμε προς ένα δύσκολο χειμώνα» υπογράμμισε η κ. Λάασκο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 που στην Φιλανδία πραγματοποιείται εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας.

Αυστρία: Λιγότερα φωτάκια τα φετινά Χριστούγεννα

Η περίκλειστη χώρα της Αυστρίας δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας πρωτίστως όσον αφορά τα επερχόμενα Χριστούγεννα. Πόλεις όπως η Βιέννη φημίζονται για τον περίτεχνο και πλούσιο στολισμό τους σε φώτα, λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικα δέντρα από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου και το φαντασμαγορικό θέαμα προσελκύει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο ετησίως. Φέτος τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά.

Η έναρξη του χειμερινού φωτισμού για τις χριστουγεννιάτικες αγορές θα καθυστερήσει χρονικά, τα λαμπιόνια θα είναι σαφώς λιγότερα, ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας είναι πολύ πιθανόν να μειώσουν το τεχνητό χιόνι και να περιορίσουν τις νυχτερινές δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβάλλει υποχρεωτικά μέτρα στους πολίτες, καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου έχουν σχεδόν γεμίσει προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των χειμερινών μηνών.

Ελβετία: Ζητά από τους πολίτες εθελοντική μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%

Στην παρούσα φάση η Ελβετική Συνομοσπονδία στηρίζεται στην εθελοντική κουλτούρα των πολιτών της και δεν επιβάλλει υποχρεωτικά μέτρα. Αυτό που έχει ζητήσει είναι να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο που θα μας έρθει έως και τον Μάρτιο του 2023 κατά 15%. Προκειμένου να δώσει το καλό παράδειγμα, η κυβέρνηση ήδη μειώνει τη χρήση του αερίου στους εσωτερικούς χώρους των δημοσίων κτιρίων σε ανάλογο ποσοστό.

Στην περίπτωση πάντως που η εθελοντική προσέγγιση δεν αποδώσει, ο πρόεδρος της χώρας και τα υπόλοιπα έξι μέλη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου διεξάγουν διαβουλεύσεις για τη λήψη υποχρεωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού των βιομηχανικών μονάδων που καίνε αέριο να στραφούν στο πετρέλαιο. Προς το παρόν, πάντως, η Ελβετία είναι ξεκάθαρη: «Τα ιδιωτικά νοικοκυριά εξαιρούνται από οποιαδήποτε έκτακτα μέτρα».

Σουηδία: Έκπτωση φόρου για τη μόνωση σε σοφίτες και προσόψεις κτιρίων

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήθει πόρους ύψους 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα bottleneck έσοδα (από τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, θα λέγαμε) προκειμένου να αποζημιώσει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Παράλληλα η Σουηδική Υπηρεσία Ενέργειας έχει παρουσιάσει μια σειρά από συμβουλές που εάν εφαρμοστούν θα συμβάλλουν καταλυτικά στη μείωση της χρήσης ενέργειας στα οικιακά σπίτια.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

  • Η μόνωση σε σοφίτες και προσόψεις κτιρίων, με την κυβέρνηση να προσφέρει γι’ αυτό, έκπτωση φόρου από το σχετικό κόστος εργασίας
  • Η αφράγιση, ανακαίνιση ή αντικατάσταση παραθύρων και εξωτερικών πορτών.
  • Η συμπλήρωση συστημάτων θέρμανσης με αντλία θερμότητας.
  • Η αντικατάσταση βρυσών και συστημάτων παροχής νερού με νέας τεχνολογίας που δεν απαιτούν τόση πολύ ενέργεια.

Δανία: Η χρήστη απλώστρας αντί για στεγνωτήριο εξοικονόμησε 350 ευρώ το χρόνο για κάθε σπίτι

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού και ηγέτιδας των σοσιαλδημοκρατών Μέττε Φρεντέρικσεν, έχει αρκεστεί στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% και τα στοιχεία δείχνουν πως τον έχει ήδη επιτύχει. Οι αρχές της χώρας προέβησαν εγκαίρως σε μία σειρά από συστάσεις προς τους Δανούς τις οποίες θα έπρεπε να ακολουθήσουν και μεταξύ άλλων περιλάμβαναν:

  • Το κλείσιμο των συστημάτων θέρμανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (σ.σ. στη Δανία ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχει τόση ζέστη όση έχουμε εμείς εδώ. Ο θερμότερος μήνας της είναι ο Ιούλιος με 17 βαθμούς Κελσίου).
  • Μείωση του καθημερινού ζεστού ντους στα πέντε λεπτά.
  • Χρήση απλώστρας ή σχοινιού για το άπλωμα τον ρούχων προκειμένου να μην τεθεί σε λειτουργία το στεγνωτήριο. Υπολογίζεται πως μόνο από τη συγκεκριμένη αλλαγή νοοτροπίας, κάθε νοικοκυριό εξοικονόμησε περίπου 350 δολάρια ΗΠΑ σε ετήσια βάση.
  • Λειτουργία οικιακών συσκευών, όπως είναι τα πλυντήρια πιάτων, μόνο τη νύχτα για να επωφελείται το νοικοκυριό από τις φθηνότερες τιμές ρεύματος εκείνες τις ώρες.

Ολλανδία: Εκστρατεία «Save Energy Now» αλλά… χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία

Η χώρα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ενεργειακή κρίση. Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου έχει ανακοινώσει ότι η Ολλανδία διαθέτει αρκετές προμήθειες φυσικού αερίου για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του επερχόμενου χειμώνα (θυμίζουμε ότι μιλάμε για μια χώρα εκτάσεως 41.198 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν η Ελλάδα εκτείνεται σε 131.940 τ.χλμ.).
Παρ’ όλα αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία «Save Energy Now» (»Σώσε την ενέργεια τώρα») που ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν τα σπίτια τους πιο αποδοτικά, χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας, εξαερισμό με λειτουργία ανάκτησης θερμότητας, ηλιακή θέρμανση νερού και να έχουν καλύτερη μόνωση για στέγες, δάπεδα και παράθυρα.

Ιρλανδία: Προμήθειες αερίου από τη Μεγάλη Βρετανία

Η χώρα της Ιρλανδίας εξαιρείται από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου. Κι αυτό γιατί νησί προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου από τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να ενθαρρύνει τους πολίτες της στην μείωση της χρήσης ενέργειας τον επερχόμενο χειμώνα, μέσω της καμπάνιας που φέρει τον τίτλο «Μειώστε τη χρήση».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Δήμοι Διονύσου-Κηφισιάς: Τρέχουμε Για Καλό Σκοπό «Στα Ίχνη Του Θηρίου»

xristiana

Από σήμερα η σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας «Eλπίς» – Θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο

xristiana

Η τουρίστρια και το ωτοστόπ

xristiana