ΚεντρικήΥγεία

Αυτό το δημοφιλές συμπλήρωμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

14/8/2022

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να βελτιώσουν την υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να κάνουν το αντίθετο και να σας θέσουν σε κίνδυνο.

Τα συμπληρώματα διατροφής γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα από την αρχή της πανδημίας που περισσότερο από ποτέ τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης του φυσικού αμυντικού συστήματος του οργανισμού.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεδομένου ότι οι βιταμίνες δεν είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα, όλα τα συμπληρώματα είναι ασφαλή στη χρήση και δεν θα προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα ειδικά αν δεν έχετε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης την οποία λαμβάνετε επιπρόσθετα μέσω ενός συμπληρώματος.

Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες όπως δυσπεψία, ναυτία ή δερματικό εξάνθημαΣε πιο ακραίες περιπτώσεις οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί ακόμη και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

1645458115149-786460707-b12-n67.jpg

Η «ένοχη» βιταμίνη Β12

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 προειδοποιεί ότι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν τακτικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Η μελέτη εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 63.000 ανθρώπους στη Σιγκαπούρη, που συλλέχθηκαν από το 1993 για πάνω από 25 χρόνια. Τα ευρήματα υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης βιταμίνης Β12 και ενός «σημαντικά» αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

«Αυτή η συσχέτιση ήταν πιο έντονη στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες και ήταν πιο συχνή σε όσους έπασχαν από αδενοκαρκίνωμα, έναν καρκίνο που επηρεάζει τους πνευμονικούς αδένες και θεωρείται ο πιο κοινός καρκίνος του πνεύμονα», σημείωσαν οι ερευνητές. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια τέτοια σύνδεση. Σημειώθηκε μετά από αρκετές ακαδημαϊκές εργασίες στο παρελθόν που κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτό το συμπλήρωμα

Μέχρι τα τελευταία χρόνια, η επικρατούσα αντίληψη ήταν ότι η λήψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο, μέχρι που νέα ευρήματα προειδοποίησαν ότι μπορεί να ισχύει το αντίθετο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο προειδοποίησαν για τη σχέση μεταξύ της λήψης βιταμινών Β12 και Β6. Ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα, ειδικά στους άνδρες, έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο μεταξύ των ενεργών καπνιστών.

Σε αυτή τη μελέτη, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν βιταμίνη Β6 με ρυθμό άνω των 20 mg την ημέρα καθώς και βιταμίνη Β12 με ρυθμό 55 μικρογραμμαρίων την ημέρα. Ωστόσο, ηρεμήστε καθώς τονίζουμε ότι αυτή είναι μια πολύ υψηλότερη ποσότητα από ό, τι απορροφούν οι περισσότεροι άνθρωποι μέσω των τροφίμων και επίσης υψηλότερη από την ποσότητα αυτών των βιταμινών στα περισσότερα συμπληρώματα πολυβιταμινών.

Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν παίρνετε συμπληρώματα που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό σας είναι να κάνετε περιοδικές εξετάσεις αίματος και να λαμβάνετε μόνο συμπληρώματα που το σώμα σας χρειάζεται πραγματικά και ο γιατρός σας συνιστά.

vitamin-b6.jpg

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει η βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, το φύτρο σιταριού, η βρώμη, οι μπανάνες και το γάλα. Η Β12 βρίσκεται επίσης στο κρέας, τα ψάρια, το γάλα, τα αυγά και ορισμένα δημητριακά. Βέβαια, μεταξύ των ανθρώπων που αποφεύγουν το κρέας και το γάλα, μπορεί να υπάρχει έλλειψη.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με κακοήθη αναιμία, η οποία απαιτεί πιο στοχευμένη θεραπεία με χάπια ή ενέσεις. Ακόμη και οι ηλικιωμένοι με ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης ή εκείνοι που υποφέρουν από μείωση της οξύτητας του στομάχου μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους μέσω συμπληρωμάτων υπό ιατρική παρακολούθηση, ειδικά εάν παίρνουν φάρμακα ή αντιμετωπίζουν ανεξήγητες παρενέργειες.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Δημαρχείο Λαμίας: Οι ΑμεΑ φιλοξενούν τον καθαρισμό ή ο καθαρισμός τους ΑμεΑ

xristiana

6ο Webinar: Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας

xristiana

Πρόβλημα στο συκώτι: Ποια είναι τα ένοχα συμπτώματα (εικόνες)

xristiana